Husker du: Howlid

Mange husker nok dette stedet. Faksimile fra Kongsberg Handelsstand.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk» Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis», klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

I dag har vi kommet til Howlid – som holdt til både i Howlidgården i Storgata og i Stasjonsbakken.

Cirka 1910. Storgata 4 finner du i midten av bildet. Faksimile og utsnitt fra bilde i boken Gamle Kongsberg av Vidar Skaar Borgersen.
1909. Du ser gården i artikkelen ytterst til høyre i bildet. Faksimile fra Nasjonalbiblioteket
Cirka 1969. Faksimile fra Kongsberg Handelsstand.

I Storgata 4 fant du en utstyrsforretning innen manufaktur, gardiner og sengeutstyr som ble opprettet i 1936 og drevet av familien Howlid frem til 1963.

Det var Bernh. Howlid, Frogner og Lars Skaahjem som kjøpte gården av Bjørn Skinnes som igjen hadde arvet gården etter sin far, Chr. Skinnes.

En gammel annonse.

Etter noen år trakk Frogner og Skaahjem seg ut av firmaet og Howlid gikk i kompaniskap med Einar Evju.

I 1963 overtok datteren Randi og hennes mann, Petter Kristiansen, som sammen med Ragnar Syvertsen fortsatte driften og utvidet forretningen. De holdt til å Storgata 4, inntil august 1993, da de flyttet til nye lokaler i Stasjonsbakken.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstand.

Da Howlid ble et AS, var det eid av Ragnar Syvertsen, Anne Grethe og Bjørn Kristiansen og PK. De var medlem av fagkjeden Botox.

Storgata 4 er et bygårdsanlegg fra 1800-tallet som er listet som et kulturminne i byen.

Gården har opp gjennom tidene huset både Georg Sverdrup Bokhandel (fra 1928) og Kaffestova åt B.U.L. ble drevet der i 25 år fra 1927, hvoretter Thorleif Wærp overtok kafelokalene. Videre hadde Snaprud møbelforretning der i mange år og fru Scott og Dyrendahl har drevet blomsterforretning der.

I moderne tid finner du Meeat Gastropub og Privat Bar i lokalene. Nede i Stasjonsbakken holder Biltema og Sense Ekspress til på adressen.

Stasjonsbakken anno juni, 2017. Skjermdump fra Google

Kilder: Kjenn ditt langs turistbrosjyrer. Kongsberg, 1937. Kongsberg handelsstands forening: 1895-1970 (1969) og 1970-1995, (1995). Om Kongsberg, av Vidar Skaar Borgersen. 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg