Husker du: Henry Kallerud

Faksimile

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti– og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Henry Kallerud

Faksimile

Henry Kallerud Kjøtt og Kolonial ble opprettet i 1957 da Henry Kallerud tok over etter slaktermester Gunnar Simensen som i en menneskealder hadde drevet forretning i Kirkegata 29.

Faksimile

Les mer om Simensen her: Hvorfor heter det egentlig Simensenbakken?

Kallerud drev først slakter- og pølsemakerforretning som stadig ble mer modernisert.

I 1962 startet han kolonialavdeling etter selvbetjeningsprinsippet, og senere er også fiskemat kommet til.

I 1970 hadde firmaet 6 ansatte.

Mange mener Kallerud solgte byens beste karbonader. Et «flott sted og trivelige arbeidsgivere», deler en tidligere ansatt. Flere fikk kjøpe på bok og de ansatte bar gjerne hjem varene for deg. Ekte service det altså.

Henry Kalleruds forretning ble avviklet i 1993.

Faksimile. Tore Moen. Du veit du er fra Kongsberg når…
I dag er forretningen et bolighus. Dette bildet ble tatt i 2016. Skjermdump fra Google

Kilder: Kongsberg handelsstands forening : 1970-1995. Evje, Gunnar Ruud | Korvald, Rolf | Zachrisen, Helge. 1995. Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924. Hanche, 1924. Du veit du er fra Kongsberg når… på Facebook. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg