Husker du: «Harry`s»

Slik så den ut. Faksimile fra Kongsberg Handelsstand Forening 1895-1970.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk» Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

I dag har vi kommet til H & R Wetterstad – som holdt til i Olavs gate 42.

Slik så den ut. Faksimile fra Kongsberg Handelsstand Forening 1895-1970.

Tekst: Mari B. Hole

Husker du den tiden det ikke var store matvarekjeder, men små lokale kolonialer med disk, bjelle i døra og kjente ansikter i kassa?

Vi skal ikke så langt tilbake i tid før dette var en del av bybildet. Det var flere slike kolonialer i Kongsberg, og kanskje husker du akkurat H & R Wetterstad – eller «Harry`s» som den ble kalt på folkemunne.

Det var ekteparet Randi og Harry Wetterstad som åpnet butikken i 1960. Forretningen lå i Olavs gate 42 på Raumyr. Her drev de butikk i godt samarbeid, der du kunne finne dem begge inne i kolonialen.

Harry var kjent for å takke mye til alle som var innom. Og om det skulle være noe som ikke var opp til forventningene, var han ikke sein om å ordne opp,  forteller Anton Bråta, som var en av stamkundene.

Han erindrer Harry i full fart tilbake til meieriet, da han hadde fått en leveranse med dårlig smør. 

Pass på trinnene når du kommer inn!

Når du kom gjennom dørene på kolonialforretningen måtte du passe på trinnene som førte ned i butikken. De hadde også sin egen ferskvareavdeling, der det gjerne ble delt ut en smaksprøve for liten og stor.

Det var også en egen kioskavdeling i den lille kolonialen. Alt lå i samme lokale, men med en egen dør inn til den delen der kiosken ble drevet. Butikkdelen ble stengt av når kun kiosken skulle være åpen.

Kiosken var åpen på kvelden og i helgene når kolonialen ellers var stengt, og fungerte som et lokalt samlingspunkt, og spesielt for ungdommen som samlet seg her på 60- og 70-tallet.

«For ei krone kunne du få et lite stykke himmel»

Her drakk de en egen liten spesialitet; Coca Cola med peanøtter i! Og det for ei skarve krone, selv om det hadde vært noe mer i dagens valuta.

– 75 øre for en liten Coca Cola og 25 øre for Polly peanøtter – ta noen gode slurker av Colaen, før en fylte på med peanøtter oppe i flaska, en herlig liten spesialitet utenfor Harry`s, forklarer Anton varmt av minnene.

Om du har noen bilder fra Harris, så send de gjerne til oss – slik at vi kan legge de inn på saken.

I dag er lokalene gjort om til Kjøleromsbutikk.

Slik ser det ut i dag. Skjermdump Google Street View

Kilde: Kongsberg Handelsstands Forening 1895 – 1970, Leif Lande, 1969.

3600.no

Se alle innlegg