Husker du: Gullsmed Holger Petterson

Slik så bygningen ut på 1990-tallet. Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til gullsmedforretningen i Storgata 18.

Slik så bygningen ut da Gullsmed J. M. Johansen holdt til på adressen. Faksimile fra Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924
Rundt århundreskiftet (1900). Faksimile fra Om Kongsberg av Vidar Skaar Borgersen

Holger Petterson var en gullsmedforretning med lange tradisjoner. Den ble etablert i 1888 av J. M. Johansen som drev den i nærmere 50 år frem til at den ble overtatt av sønnene Ragnvald og Einar.

De stod for den daglige driften frem til 1969 da Holger Petterson kjøpte gården og forretningen.

Gården ble revet og gjenoppført i moderne sti først i 1970-årene. På 1990-tallet var det sønnen Tor Ingar som var den ansvarlige lederen.

I dag finner du DNB Eiendom på adressen.

1965. Widerøes Flyfoto
Bakgården. 1965. Widerøes Flyfoto
Slik så bygningen ut på 1990-tallet. Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening.
Skjermdump video av Jan Sønsterud
2017. Skjermdump av Google Street View

 

Kilder: Kongsberg handelsstands forening : 1970-1995, Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg