Husker du: Fabrikkutsalget

Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening 1970-1995.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Fabrikkutsalget.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening 1970-1995.
Slik så døren i Herman Fossgate ut. Foto: Kåre Eide. Tatt i 1978.

Fabrikkutsalget som en gang lå på Lilletorvet, ble startet av Jul A. Gundersen i Drammen. Gundersen, som etter å ha arbeidet ved De Forenede Skofabrikker kjøpte et hønsehus i Konnerudbakkene (Konnerudgaten 66) for å drive en form for skraphandel.

Hønsehuset ble innredet til industri, først som skofabrikk, et par år senere ble virksomheten utvidet med fabrikkmessig produksjon av innleggssåler og artikler i skinn og lær.

Etter hvert ble virksomheten omlagt til stoffproduksjon og systuer som produserte dyner, puter, teppeposer, madrasser, varmeklær, sengesett og boblestoff. Det første fabrikkutsalg ble på 1950-tallet åpnet i Schultz gate 14 med kontor og lager i Konnerudgaten 132.

Kongsbergavdelingen ble opprettet i 1963 i Hermann Fossgate, men på grunn av brann flyttet forretningen til Garaasbygget i 17. Mai gaten i 1987.

Allerede etter ett års tid ble firmaet igjen utsatt for brann (den store pinsebrannen i 1988), men 14 dager senere var den atter i full gang, og da i Storgata 12.

Etter at firmaets grunnlegger gikk bort, ble bedriften drevet videre av hans barn Jul Andrew Gundersen (daglig leder), Tove Fredriksen, Wenche Gundersen og Britt Julie Thielemann.

Sistnevnte startet forretningen i Kongsberg.

I 1990 ble bedriften videreført under navnet Kid Interiør AS med Jul Andrew Gundersen (f. 1948) som daglig leder, han ble i 1995 etterfulgt av sønnen Jul Andrew Gundersen jr. (f. 1969).

Kid Interiør finner du i dag inne på Stortorvet.

Kilde: Kongsberg Handelsstands Forening 1970-1995. Drammen Byleksikon. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg