Husker du: denne vekta

Jørgen Hem har tatt vare på historien. Foto: Anniken Tangerud (mobilbilde)

De «små» tingene har også betydd noe for byens historie.

Les også: Samler du på Kongsberg-minner?

Det er mange her i byen som samler på gjenstander fra vår felles historie. Om det så er kronespill, servietter, vimpler, gamle mynter, postkort… eller gjenstander vi så eller brukte i bybildet før i tida.

I dag har vi kommet til et aldri så lite klenodium som av alle ting stod nede i en av byens aller første offentlige toalett i Storgata 1: En personvekt. 

Toalettet ble bygget i forbindelse med ferdigstillelsen av den mer moderne utgaven av Nybrua i 1950 – i kjelleren til kiosken Aggis. Et slikt toalett hadde lenge vært mangelvare i sentrum og var nok en kjær velkomst for mange (selv om det kostet 25 øre å komme inn).

Les også: Husker du: Aggis. 

For noen ører kunne man altså her veie seg på personvekten Toledo og holde seg oppdatert på helsefronten. Det var nok ikke vanlig med personvekter hjemme på den tiden.

Saken fortsetter under bildene: 
Vekta står nå trygt oppbevart i verkstedet til Glassmester1 på Raumyr. En nesten identisk vekt, men med noe annen farge, står også oppe på Lågdalsmuseet. Foto: Jørgen Hem (mobilbilde)
Det er noen utrolige vakre detaljer på vekta. Ekte håndverk dette her. Foto: Anniken Tangerud (mobilbilde)
Baksiden. Foto: Anniken Tangerud (mobilbilde)
Å tjene penger på folks interesse for egen helse, startet tidlig. Foto: Anniken Tangerud (mobilbilde)

Det var Jørgen Hem, som i november, 2012, kjøpte Storgata 1 av Kongsberg Kommune og leide lokalene ut frem til han solgte eiendommen i mars, 2014, som tok over vekta.

– Jeg hadde planer om å pusse den opp. Det har jeg aldri fått tid til dessverre. Men den er i god stand. Den mangler bare en liten knapp her, forklarer Jørgen tydelig stolt over klenodiet og peker forsiktig på en springfjær som stikker litt ut under myntinnkastet.

– Det måtte tre karer til for å bære den inn hit, så det er tunge saker det er snakk om… og hadde jeg bare hatt nøklene til den, hadde jeg nok funnet en og annen spennende mynt oppi her også, ler han.

– Men om det finnes noen som er interessert i å kjøpe den, er det bare å ta kontakt, avslutter han.

Tilsvarende vekter vi har funnet på eBay ligger på rundt 15.000 kroner.

Litt bakgrunnsinfo:

Toledo-vektene ble oppfunnet av Allen DeVilbiss, Jr. (1873-1911) fra Toledo, Ohio, USA og selskapet hans ble den 10. juli, 1901, kjøpt opp av investoren Henry Theobald (1868-1924). Firmaet skiftet navn til Toledo Scale Company i 1912 og det er altså dette firmaet vekten bærer varemerket til.

Firmaet gikk strålende og etter noen fusjoneringer og oppkjøp, heter selskapet i dag Mettler Toledo og er en av verdens største tilbydere av presisjonsinstrumenter og tjenester for innen forskning og utvikling, kvalitetskontroll, produksjon, logistikk og salg til kunder over hele verden. Mettler Toledo har en stor avdeling i Norge.

Har du et minne du ønsker å dele med andre? Send oss et lite hint på tips@3600.no. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg