I serien: Kongsberg før og nå.
Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.
For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.
Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.
I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.
For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis», klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti– og nittitallet.
Denne gangen har vi kommet til Bjørns Fina Service på Rudsmoen

Ute på Rudsmoen ble det i februar 1963 etablert en avdeling av Grans Karosseriverksted som skulle selge drivstoff. Først het det Skollenborg Fina Service v/Kjell og Svein Gran og eneste ansatt var Bjørn Gran.
Grans Karosseriverksted startet forøvrig i 1950, og formålet med bensinstasjonen var også å selge nye og brukte biler.
Den første og eneste kunden på åpningsdagen var drosjeeier Tor Wærp fra Skollenborg, som kjøpte bensin for 50 kroner.
I 1975 tok Bjørn Gran over bensinstasjonen og startet Bjørns Fina Service. Bilsalget ble da overført til Grans Karosseriverksted.
Bjørn hadde etter hvert døgnåpent og drev storkiosk og tipping ved siden av drivstoff. Mange husker nok også å ha kjøpt noen av byens beste pølser og hamburgere der ute.
Folk kom faktisk langveisfra og lurte på hva hemmeligheten med de gode pølsene var. (De ble kjøpt fra Kongsberg Kjøttindustri i begynnelsen).
Det nok også mange som har tatt sykkelturen hit en lørdag for å kjøpe lørdagsgodteri. Hvis du ikke kjøpte stjernepose, ble smågodtet ble kjøpt stykkvis og i en periode fikk du hele 10 dundersalt for ei krone. 10 øre godtet med andre ord. Da holdt 5 kroner lenge.
I 1970 hadde de 12 ansatte på hel- og deltid.
Bjørns Fina ble avviklet i 1998. I dag finner du Shell der, men det er nok fortsatt mange som sier Bjørns Fina 😉
Les: Husker du: Husker du: Arthur H. Haukeli AS / Kongsberg Finaservice
Bildene under er tatt av Widerøe Flyfoto i 1969 og du ser også Karl Konningens dagligvarer.


Kilder: Kongsberg Handelsstands Forening (1970-1995) av Gunnar Evje, Gunnar Ruud, Rolf Korvald og Helge Zachrisen, 1995. Nasjonalbiblioteket.