Husker du: Aggis

Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening.

I Storgata 1 var det både smykker, souvenirer, toalett og ørettklekkeri å finne før i tida.

Nybrua slik vi (mer eller mindre) kjenner den i dag ble tatt i bruk i 1950, med formell overtakelse den 18. mars 1953. Det hele ble feiret med buljong, rype og molter med fløte.

Les også: Vi presenterer: Nybrua, før og i dag

I forbindelse med byggingen av den mer moderne brua ble det også bygd et offentlig toalett nede i kjelleren til kiosken Aggis som ble bygget i Storgata 1. Et slikt toalett hadde vært mangelvare i sentrum, og for mange ble dette en hyggelig velkomst (selv om det kostet 25 øre).

Det var en kiosk ved bruenden før Aggis kom også. Drevet av en handelsmann som het Vetterstad/Wetterstad. Du kan skimte kiosken til venstre på dette bildet. Faksimile fra Nasjonalbiblioteket

Et ørretklekkeri var det også nedi der. Det var Jeger-og fiskeforeningen som nok stod bak fiskeoppdrettskummene i kjelleren. De hadde ofte omvisninger der nede, til stor begeistring for store og små.

Aggis

Aggis – forretningen som solgte gull, sølv og souvenirer, åpnet på adressen i 1968 av Ruth Myhr. Datteren, Anne-Grethe Myhr, ble medeier i 1984 og tok etter hvert over bedriften. Hun drev den alene fra 1987 frem til hun sluttet den 1. januar, 2000.

Mange husker nok trollet som stod utenfor og passet på butikken, sommer som vinter, og hilste byens befolkning og turister velkommen. Det var også en trivelig sitteplass der, hvor sommerens is kunne nytes – etter at du hadde kastet en krone i Lågen rett ved siden av og ønsket deg noe. 

Den ikoniske bygningen ble tegnet av arkitekt Jac. Hanssen.

I dag huser bygningen en Kebabsjappe.

Har du noen bilder av butikken, klekkeriet eller andre fine minner fra stedet, må du gjerne sende de til oss på tips@3600.no – eller på Facebooksiden vår.

Året er 1953. Fot: Mittet&Co
En sommerdag i 1961. Foto: Normanns Kunstforlag

 

Slik så den ut i 1965. Utsnitt fra Normanns Kunstforlag
Nærmere utsnitt.
1968. Normanns Kunstforlag
1968. Normanns Kunstforlag
Fortsatt 1968. Foto: Widereø
1969. Foto: Widereø
20. desember, 2009. Foto: Kongsberg Kommune
Juni, 2016. Google Street View
20. mars, 2017. Foto: Anniken Tangerud

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg