Før mobilen kom, hadde telefonen en helt annen status i hjemmet. Hadde du søsken når telefonen ringte, var det om å gjøre å være den første som svarte… og ofte gikk det nesten på helsa løs mens du løp bortover gangen.

Før i tida var nemlig både det å ta telefonen og ringe noen en høytidelig affære.

Telefonen hadde en egen stamplass i huset, gjerne på en egen telefonbenk i gangen, og du måtte for all del huske å si etternavnet ditt (noen sa til og med sitt eget telefonnummer) da du tok den (og gjerne ditt fulle navn når du ringte noen).

Ved siden av telefonen, eller oppi en kjekk liten skuff i benken, lå gjerne en eller flere utgaver av de «hellige biblene»: Telefonkatalogen, Ditt Distrikt og/eller Lokal Veiviseren.

Det var i dem du først bladde om du trengte et telefonnummer. I de lokale variantene fikk du til og med mer enn som så. Her var det blant annet kart, informasjons-sider fra kommunen og oversikt over samtlige lag- og foreninger i distriktet.

Katalogene var samtidig til stor nytte for lokalmiljøer og lokalt næringsliv rundt i landet.

Før vi går videre tar vi med en «informasjonsfilm» om Telefonkatalogen med Rolv Wesenlund og Harald Heide Steen jr. i noen av rollene. 

Allerede i 1880, et halvt år etter at telefonanlegget ble opprettet, ble den første fortegnelse over abonnenter i Christiania utgitt som en side i Morgenbladet. Den inneholdt 169 oppføringer.

Den første katalogen i bokform ble utgitt første gang i 1882, da også med en oversikt over lokalt næringsliv; yrkeslisten. Katalogen ble utgitt av International Bell Telephone Co. som drev telefonnettet i Christiania. Den første rikstelefonkatalogen for Norge ble utgitt i 1896 og allerede i 1912 var den på over tusen sider og måtte deles i flere deler.

Telefonkatalogen i papirform opphørte i 2012, men Ditt Distrikt holdt det gående noen år til. 

Ståle Skau fra Kongsberg har tatt vare på to ulike telefonkataloger. Den eldste er fra 1903 og omfatter hele Norge. Rundt 100 personer hadde telefon i Kongsberg på den tiden og i katalogen var de oppført med etternavn, én enkelt bokstav fra fornavnet, og ofte yrkestittelen.

Saken fortsetter under bildene. 

 

 

Foto: Ståle Skau, privat

«Liten, lett og rask å bruke»

Skjermdump fra Facebooksiden til Ditt Distrikt.

De siste årene var det altså kun Eniros lokalkatalog Ditt Distrikt som ble utgitt på papir.

Ditt Distrikt ble utgitt første gang i 1988 og den siste utgaven som kom i 2017, dekket 73 lokale kataloger rundt i landet.

Ditt Distrikt var delt inn i 73 ulike kataloger etter naturlige handelsområder.

Den aller siste Ditt Distrikt-katalogen distribueres i juli 2017. Den aller siste utgaven av den lokale telefonkatalogen Ditt Distrikt ble utgitt i 2017 når Eniro avviklet sine papirkataloger.

Saken fortsetter under bildet
Godt brukt. Omtrent 10 år skiller disse to. Merknad: den til høyre er betraktelig «redigert» for hånd. Foto: Anniken Tangerud

Langt mer enn en telefonkatalog!

Lokal Veiviseren var en om mulig enda mer lokal variant. Den hadde sider opp og sider ned med matnyttig informasjon.

Lokal Veiviseren ble første gang utgitt i 1978 som en katalog med flere deler, deriblant en seksjon med gule sider. Produktet ble kjøpt opp av Telenor i 1996 og slått sammen med et annet tidligere oppkjøp, Ditt Distrikt, den 23.03.2000.

I Kongsbergutgaven fra 1989/1990 informerte kommunen på over 20 sider (inkludert en fortelling om Kongsbergs historie), og den inneholdt kart, adresseregister, bransjeregister med annonser og så klart telefon- og navneregister.

Den siste utgaven av Lokal Veiviseren vi har klart å spore opp er fra 2009/10. Har du noen liggende eller kan hjelpe oss med mer informasjon om Ditt Distrikt eller Lokal Veiviseren? Vi vil gjerne høre. Send et tips til tips@3600.no

Spenningsgate var representert på forsiden til utgaven fra 98/99. Like vakker gate den dag i dag.

Apropos. Det var ikke alltid så lett å et telefonnummer før i tida. (Knutetårnet kan skimtes på 2:51)

Kilder: Rafto, Thorolf (1955). Telegrafverkets historie 1855-1955 (norsk). Bergen: John Grieg.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg