Husker du: Den berømte Kongsbergkavringen

Er det noe som får tenna til å løpa i vann, så er det nybakte kavringer (før de tørker). Disse ble laget av Lågdalsmuseets Venner. Foto: Hyunjung Kim

Denne gangen går vi tilbake i smakens dagbok.

Les også: Dette er en sjelden oppskrift.

Mange som er født og oppvokst på Kongsberg har kanskje en gang i løpet av oppveksten satt tenna i en Kongsbergkavring. Den tørre bakervaren, fremstilt av boller eller søtt brød som er tørket ved varme, har hatt sine glansperioder opp gjennom og var særdeles populær på slutten av 1800-tallet.

Faktisk var de så ettertraktede på den tiden at de ble bestilt helt fra England.

Skal vi tro et innlegg i tidsskriftet Tidens Tegn kom de mest populære kavringene på 1800-tallet fra en oppskrift som stammet fra ingen ringere enn sølvverksdirektøren Paul Steenstrups hustru Mathea (“Thea”) Bernhardine Collett (13.1.1779–9.10.1847*), datter av godseier og trelasthandler Peter Collett (1740-1786) og Johanne Henriche Anker.

Theas oppskrift er utrolig god (og riktig så søt), så vi anbefaler på det sterkeste å smake på de nybakte bollene før de tørkes. (om du i de hele tatt klarer å spare på de så lenge at de blir tørre).

Kavringene smaker kjempegodt med smør og brunost, eller i melk/kulturmelk med et sukkerdryss. Du kan også knuse de og bruke strøkavringen i for eksempel tilslørte bondepiker.

Kongsbergkavringen

1,5 kg hvetemel
200 gram smør
250 gram sukker
0,5 liter søt fløte
1/4 liter søt melk
Kardemomme etter behag
65 gram gjær

Alt unntatt melet og gjæren varmes godt. Gjæren tilsettes etter å ha vært utrørt med litt sukker og lunkent vann. Melet eltes i og deigen arbeides riktig godt. La det stå og gjære tildekket med et teppe til deigen har gått ordentlig opp. Alt eltes så igjen og dannes til små boller som hever seg i 20 minutter. Stekes i varm ovn (det står ikke temperatur i oppskriften). Skjæres over og tørkes i lunken ovn og åpen dør. Der kan tilsettes 1 teskje hjortesalt, de blir de sprøere.

– Kokka

Faksimile fra Langs Lågen, 1992

 

 

* På gravstenen til Mathea står det at hun er født i 1778

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg