Fra Berjasenteret, ned Storgata, rundt ved Kinoen, ned til rundkjøringen som lå ved det som vi i dag kaller flerbrukskrysset og tilbake igjen.
Mon tro hvor mange kilometer en gjennomsnittlig råner kjørte på sin faste runde rundt i byen da råningen i Kongsberg var på sin høyde på 1980-90-tallet.
Les også: Vi presenterer: krysset i Storgata gjennom tidene
Med egne hilseregler, rullende diskotek, senka biler, wunderbaum, spoilere og terninger i bakruta (for å nevne noe) ble pausene tatt nede på Sildetomta eller oppe på Beker’n – stripa som gikk forbi Kongsberg Stasjon og bort til Berjasenteret.

Bassen skulle være høy, setet rulla nesten helt tilbake til liggestilling og stilen kul. Bilen hadde gjerne fått nye frontlys, felger og custom striper.

Tid for påfyll
Mange husker nok også fortsatt «påmfri’n» med eller uten ost, grillkrydderet og dressingen de fikk på gatekjøkkenet King Burger Drive In (senere Delfin’s Kebab) i den nedlagte bensinstasjonen midt i «paradegata».

Råningen har også vært en del av byens historie og kanskje like så interessant er det å se hvordan Becker’n-området var før både Berjasenteret kom og Smedkroken fortsatt eksisterte.
Med et stort område for alle bussene, et verksted, bilforretning og bensinstasjon, så området ganske så annerledes ut før i tida. Den grønne lungen med trær som skilte jernbanelinjen og veien ble hugget ned en gang mellom 1966 og 1970. (Trærne foran stasjonen ble tatt mye senere).
Becker’n var altså veien som gikk fra Kongsberg Stasjon og bort til det opprinnelige Berjasenteret (som ble bygget i 1985 og senere utvidet fra høsten 2005 – da hele Beckern ble borte).
Navnet kommer fra herr Arne Becker som hadde en bensinstasjon, bilforretning og verksted på området.
Hvis du også lurer på hvorfor det heter ‘berja’, så stammer dette navnet fra et lite opphøyd terreng du måtte ‘bestige’ for å komme til Dyrmyr fra sentrum.
Bli med på en kjøretur rundt i byen i 1992 her:








Her er en serie flyfoto hentet fra Finn.no historiske kartdata.



