Fra Berjasenteret, ned Storgata, rundt ved Kinoen, ned til rundkjøringen som lå ved det som vi i dag kaller flerbrukskrysset og tilbake igjen.

Mon tro hvor mange kilometer en gjennomsnittlig råner kjørte på sin faste runde rundt i byen da råningen i Kongsberg var på sin høyde på 1980-90-tallet.

Les også: Vi presenterer: krysset i Storgata gjennom tidene

Med egne hilseregler, rullende diskotek, senka biler, wunderbaum, spoilere og terninger i bakruta (for å nevne noe) ble pausene tatt nede på Sildetomta eller oppe på Beker’n – stripa som gikk forbi Kongsberg Stasjon og bort til Berjasenteret.

Her var paradegata på Beker’n. Illustrasjon fra Google Maps

Mange husker nok også fortsatt «påmfri’n» med eller uten ost, grillkrydderet og dressingen de fikk på gatekjøkkenet King Burger Drive In (senere Delfin’s Kebab) i den nedlagte bensinstasjonen midt i «paradegata».

Fargen på og innholdet i den gamle bensinstasjonen har variert opp gjennom, men for mange var det nok deilig å slippe å gå ut av bilen for å hente hamburgeren en periode. Dette bildet er tatt i oktober, 2003. Foto: Jacob Wisløff

Råningen har også vært en del av byens historie og kanskje like så interessant er det å se hvordan Beker’n-området var før både Berjasenteret kom og Smedkroken fortsatt eksisterte.

Med et stort område for alle bussene, et verksted, bilforretning og bensinstasjon, så området ganske så annerledes ut før i tida. Den grønne lungen med trær som skilte jernbanelinjen og veien ble hugget ned en gang mellom 1966 og 1970. (Trærne foran stasjonen ble tatt mye senere).

Beker’n var altså veien som gikk fra Kongsberg Stasjon og bort til det opprinnelige Berjasenteret (som ble bygget i 1985 og senere utvidet fra høsten 2005 – da hele Bekern ble borte).

Navnet kommer fra herr Arne Becker som hadde en bensinstasjon, bilforretning og verksted på området.

Hvis du også lurer på hvorfor det heter ‘berja’, så stammer dette navnet fra et lite opphøyd terreng du måtte ‘bestige’ for å komme til Dyrmyr fra sentrum.

 

Det var ikke mye her da den nye togstasjonen stod klar i 1917. Foto: Nasjonalbiblioteket
Slik så det ut i 1952. Flyfoto Widerøe
1962. Flyfoto Widerøe
1964. Flyfoto Widerøe
Her har vi zoomet inn på et flyfoto fra Widerøe tatt i 1970.
Widerøe Flyveselskaps flyfoto fra 1970.
1970. Nærbilde. Flyfoto Widerøe

Her er en serie flyfoto hentet fra Finn.no historiske kartdata. 

1966
2003
2009
2016