Husker du: Badeplassen ved Gamlebrua?

Vi tar et aldri så lite tilbakeblikk.

En by vil alltid være i forandring. Dets liv og utseende i stadig evolusjon.  Som et vitne om tider, steder og mennesker som har vært, vil fotografi og levende bilder, være en kilde til stadig inspirasjon og vi i 3600.no ønsker å være med på å ta vare på dette for fremtiden.

Den kjente og kjære Kongsbergfilmen fra 1938 (som du kan se her) som ble bestilt av Kongsberg Kommune og produsert av Gladtveit Film Oslo, er mangt et dypdykk verdt.

Denne gangen dykker vi nesten bokstavelig talt – for vi ønsker å belyse badeplassen som befant seg rett overfor Gamlebrua.

1947. Du kan skimte badeplassen her. Skjermdump fra finn.no kart.
1966. Skjermdump fra finn.no kart.

Les også: Vi presenterer Gamlebrua – før og nå.

Idyllisk plassert på solsiden av Lågen, i en lang vik, 3-5 meter bred, med sandbunn, var badeplassen ikke bare et sted hvor byens sprekinger møttes for å bade, sole seg eller kaste seg utenfor det hjemmesnekrede stupetårnet.

Det var også en møteplass hvor det ble drevet turn, vektløfting og mange andre øvelser.

Ifølge kilder hadde også Birger Antonsen en midlertidig kiosk der hvor han blant annet solgte vår kjente og kjære Kongsberg Is – og brus.

Les også: Husker du: Kongsberg-isen.

Badeplassen ble dessverre lagt under vann da demningen til Gamlebrofoss kraftverk stod ferdig i 1971.

Det har forøvrig vært lenge snakk om å lage en badeplass langs Lågen igjen – kanskje disse bildene kan være med på å sette fart i planene? For dette hadde jo vært noe.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg