– Hun er uerstattelig!

Else (i midten) går av med pensjon denne uken. Foto: Anniken Tangerud

I 38 år har Else Marie Olsen jobbet for Lågen Arbeidstjenester. Onsdag 29. mai ble hun overrasket med en avskjedsfest.

– Jeg visste ingenting!

Else står i gangen oppe ved Lågen Arbeidstjenester på Raumyr. Inn døren renner det med tidligere kolleger, venner, brukere og bekjente. Alle har de kommet for å feire Else og minnes hennes tid på arbeidsplassen hun nå på fredag vil forlate da hun går av med pensjon.

Noen har med blomster, andre gaver. To lange bord står klare med kaker og noe attåt. I taket henger girlandere og ute er det pyntet med flagg.

Varme klemmer utveksles og Else faller ned i stolen gang på gang. Tydelig overveldet av følelser.

– Dette er veldig, veldig hyggelig. Jeg er så overrasket, uttaler hun og gir nok et menneske en klem mens hun rørt tørker bort noen tårer.

– Hun har betydd så mye for så mange og spilt en viktig rolle for familier, samfunnet og byen vår, det er klart at vi kommer for å feire det, understreker en gjest til oss.

Saken fortsetter under bildene
Det kom litt brått på denne overraskelsen. Foto: Anniken Tangerud
Men det er klart det er hyggelig! Foto: Anniken Tangerud

Kjærlighet!

Vi samles utenfor i solen. Det er tid for underholdning, taler og å pakke opp gaver laget av brukerne selv.

– Du viser like stor begeistring over hverdager som fest, forteller arbeidsleder Gry Christensen og fortsetter:

– Du har en rungende latter, du er vitebegjærlig, du er et fantastisk menneske og gjør at vi føler oss sett. Du er dyktig i møte med mennesker, du er en hjelper og har vært en livsledsager for de fleste her, så vi vil føle et stort savn, understreker hun.

Både Gry og oss andre kjenner tårene komme. For det er vanskelig å ikke la seg bevege.

– Men nå kan du faktisk gjøre ingenting og hvile etterpå! understreker hun og ler.

En dame kommer bort til oss og gråter åpenlyst. Vi deler en klem. Hvor mye denne plassen setter pris på Else er til å ta og kjenne på.

Ingvild Baklid leser opp et dikt hun selv har skrevet. Det handler om å alltid stille opp for andre. «Du er en diamant», forteller hun.

Geir Hedenstad Innleggen kommer bort. Ivrig ber han oss fortelle hvor mye Else har betydd for han, familien hans og alle i Lågen Arbeidstjenester.

– Hun er uerstattelig! kommenterer han opptil flere ganger.

Så er det Kjell Guldvog Staalesens tid til å tale.

Etter å ha takket for å få lov til å være til stede på en så flott avslutning som dette, og understreket hvilket privilegium det har vært å få jobbe sammen med Else, bruker han ett ord for å karakterisere Else:

–  Kjærlighet! Else, du har eksponert oss alle her for kjærligheten. Du har alltid stått på for alle andre enn deg selv og din tjeneste. Takk for alt du har bidratt med, forteller han.

Vibeke Evje, som nå har jobbet på Lågen Arbeidstjenester i 9 år, kan bekrefte dette.

– Hun har vært en mentor. Som Kjell sa, hun er jo kjærlighet. Du skal lete lenge etter et menneske med den empatien og evnen til å sette andre foran seg selv som Else har. Hun har lært oss verdien ved å være et menneske og behandle alle likt.

Saken fortsetter under bildene
Tid for underholdning, taler og gaver. Alle foto: Anniken Tangerud

Geir Innleggen imponerte på gitaren.

Litt rart å ta farvel

Det er tid for kaker og vi er så heldige at vi får låne Else alene i noen minutter.

– Jeg begynte å jobbe her da jeg var 29 og synes da jeg var verdens heldigste menneske. Det synes jeg fortsatt, understreker hun varmt.

Hun er egentlig utdannet førskolelærer, men det var på Lågen Arbeidstjenester hun ville være. Her ble hun i 38 år og i dag kan hun se tilbake på en enorm utvikling og en eventyrlig reise.

– Å begynne og jobbe her var noe jeg hadde drømt om siden skolen, forteller hun.

Mye har forandret seg siden 1981 og Else kan fortelle om stort og smått som har blitt bedre. Noe hun er stolt av å ha tatt en del i.

Else er et genuint omsorgsmenneske tvers gjennom. Det kjenner man på klemmene hun gir og blikket hun sender deg.

– Jeg sa jeg skulle jobbe her i 100 år, men så kommer dagen, og en epoke er over. Det blir en ny tilværelse, forteller hun.

– Og det er jo litt rart å tenke på at jeg ikke skal være her hver dag lenger. Men jeg kommer nok til å komme på besøk og kanskje ta noen vikartimer, så det er jo ikke helt, helt endelig, ler hun.

For det er nok ikke så lett å slippe en arbeidsplass du har blitt så glad i. Et sted du har vært med på å bygge opp med hjerte og sjel.

– Jeg kommer til å savne brukerne, kollegene mine, ærligheten og den meningsfulle hverdagen, sier hun varmt.

– Her har vi blitt gode sammen, løftet hverandre opp, gitt hverandre skryt når ting går bra, og virkelig satt pris på hverandre. Ikke minst har jeg lært mye om mennesker.

 

 

Lågen Arbeidstjenester er et arbeids- og aktivitetssenter med spesielt tilrettelagt tilbud for voksne med ulike typer funksjonshemming. Målsettingen er å gi alle en meningsfylt hverdag med stor grad av mestring under mottoet “Vi vil vekst”.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg