Hun er dama med lakken

Gav aldri opp. Foto: Anniken Tangerud

Laila Niemi gav aldri opp og skapte sin egen arbeidsplass.

Jeg elsker Kongsberg!

Laila Niemi falt pladask for byen etter å ha besøkt broren som studerte på Kongsberg Ingeniørskole på midten av 1970-tallet. I dag har den opprinnelige Mysenjenta, bodd her i 18 år.

Da jeg kom ned bakken og så fossen og smeltehytta, ble jeg bergtatt umiddelbart. Kongsberg må være noe for meg, tenkte jeg. Skjebnen ville ha det til at jeg traff en herfra også, ler hun.

Reiste seg etter å ha mistet jobben. 

Laila har en allsidig karriere bak seg. 25 av de årene har hun vært gartner. Året hos FMC, hvor hun jobbet på verkstedet med styringsmoduler, lærte hun mye om nøyaktighet og strukturering av arbeidet, men det ble dessverre bare med det ene året og etter en lengre tid uten jobb forstod trebarnsmoren at hun måtte gjøre noe med situasjonen.

Jeg er ikke skvetten av meg når det kommer til praktiske ting. Etter at jobben i FMC ikke ble noe mer av, gikk jeg i tenkeboksen og til slutt fant jeg ut at jeg måtte skape min egen arbeidsplass, utdyper Niemi.

Du finner ut at du må utfordre innstillingene til deg selv og tørre å tenke utenfor boksen. Du må tørre å reise deg! Du må stå opp hver eneste morgen og ta et valg om å ville og ønske å få til noe. Samtidig ville jeg også bevise det overfor barna mine, forteller Laila som er mor til tre jenter på 17, 18 og 19.

Med 4 større brødre, hvor alle var like motorinteresserte og bilgale, fikk hun tidlig interesse for bil og siden slekta har et firma utenfor Oslo som har drevet med understellsbehandling av biler i over 30 år, falt valget seg noe naturlig.

Av de 3000 bilene de har inne til behandling årlig var det mange som etterspurte utbedring av overflaterusta på bilen.

– Det var rett og slett behov for en tjeneste i markedet som har god kompetanse på rustproblematikk. Mange etterspurte hjelp til å ta vare på bilen til en pris som står i forhold til bilens verdi, forklarer Laila.

Gav aldri opp. Foto: Anniken Tangerud

Bratt læringskurve.

Resultatet ble selskapet Niemi Lakkrust hvor Laila selv gir en grundig behandling av rustflekker til en fornuftig pris. Men veien måtte hun gå selv.

Det har vært en veldig bratt læringskurve, men du må ha tro på deg selv og det du driver med, insisterer Laila.

Samtidig må du knytte til deg flinke folk som du kan lære av. En oppdagelse jeg blant annet har gjort er at eldre folk har ufattelig mye kompetanse. Gamlingane i «gamet» har jeg fått fabelaktig hjelp av. Gode leverandører er likeså viktig, understreker hun.

Lange ventelister.

I sommer flyttet hun foretaket sitt til Gulskogen. Der samarbeider hun nært med blant andre Buskerud Antirust AS – som hun også deler lokaler med.

Tjenesten har blitt kjempepopulært, røper Laila.

Det å fikse rusten på en bil er en god investering for flere år fremover eller om du skal selge den.

At hun er en dame som har gått veien selv og lært seg det som trengs for å gjøre en skikkelig god jobb i en mannsdominert bransje, vil hun ikke gjøre et stort nummer av.

Du blir nødt til å spille på dine gode egenskaper og bruke nettverket ditt. For eksempel kunne jeg jo skru, er utadvendt, hadde de rette lokalene og liker å «mekke». I tillegg gir det jo visse fordeler å være strukturert og at jeg liker å være min egen sjef og ta avgjørelser, smiler hun.

I tillegg sender hun en takk til NAV som trodde på henne og gav henne den støtten hun trengte for å starte sin egen virksomhet.

Jeg har fått fabelaktig hjelp derfra, forteller hun.

Nå om dagen har hun lange ventelister og Laila innrømmer hun er stolt av arbeidsplassen sin.

Dette handler jo likeså mye om det å ta vare på ting og forvalte verdier. Det betyr mye for meg, utdyper hun.

Det at kunden blir møtt og ivaretatt på det at de ønsker å reparere og ta vare på ting, er det mange som setter pris på. Så jeg føler et stort ansvar og det er veldig meningsgivende, avslutter hun takknemlig.

 

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg