Høysesong

Sommeren er på sitt dypeste, mest fruktbare, vakreste nå. Det er høysesong, for alle ting.

Tekst og foto: Maria Vatne

I grønnsakshagen har det endelig blitt liv, etter en kald forsommer. Sukkerertene truer med å ta over hagen og blomstrer hundrevis av nydelige erteblomster, som glir over i deilige sprø belger.

Ungene går barbeinte i hagen og knasker i seg godsakene. Salatene spises etter beste evne, men som vanlig blir det plutselig for mye for selv en familie på seks, så hønene får også nyte luksusen.

De søteste jordbær kommer i små barnehender og smaken er essensen av sommer.

I kjøkkenvinduet vokser chiliplantene ut av proporsjoner, på åkeren blomstrer potetplantene, jordskokkene begynner å ligne en jungel, sånn som det skal være. Snart er det modne tomater og agurker og paprika i drivhusene, snart er vi selvforsynte for en liten stund.

Det er høysesong for meg som fotograf også, bryllupene står i kø i tillegg til familiefotograferinger og annet gøy, men jeg lar meg selv hvile også, i sommerdrømmedager hvor vi glemmer klokka og bare er sammen. Drar og bader i Passebekkdammen, fisker i skogsvann, vandrer i skogen. Drar på turer til kysten, fisker krabber, bader, sover i lavvoen vår. Campe gjør vi hjemme også; sover i hengekøye på verandaen, hører ugla om natten, våkner av sola som gløtter over åsen og filtreres gjennom kirsebærtreet i hagen.

Nik styrer hundepensjonatet vårt og det er fullt; hunder som kommer og reiser hele tida, tur etter tur vandres på jordene og i skogen. Hunder i alle fasonger og størrelser. Kattene våre betrakter dem på trygg avstand, i sommermodus de også, dovne og kosete.

Det kommer små regnskurer som gjør alt mykt og friskt, og lufta etterpå er så god og klar. Sommerregn er noe helt eget. Om kvelden sitter jeg og Nik ute på terassen og ser på utsikten. Hesten og kuene våre puster lettet ut når fluene og varmen gir seg for dagen og de avkjøles av den myke sommerkvelden.

Vi legger oss litt for seint hver kveld, men det føles riktig, som om kroppen ikke trenger så mye søvn om sommeren. Det er høysesong for alt som lever, og det er så godt. Vinteren er et fjernt minne, nesten som om det var på en annen planet, og sånn skal det få være en god stund til.

Jeg suger det til meg, lar kropp og sjel fylles av det, kjenner hvor godt det gjør.

– Maria 

Ps. Hvis du trenger hundepass, tar vi gjerne vare på din firbeinte venn! Se www.solliengard.no og www.facebook.com/solliendyr 🙂

Titt gjerne innom meg på mine nettsider  mariavatne.nowildandfree.no (bloggen min) og birth.no (fødselsfotografier). Du kan også finne meg på facebook/mariavatnefotografi og /fodselsfoto, samt på instagram: @mariavatnefotografi Håper vi sees!

3600.no

Se alle innlegg