Her skal LAN-et ligge!

Arrangerer datatreff på Krona. Foran fra venstre: Fredrik Grøslie, Eirik Opsal, Svein Aage Opsal. Bak fra venstre: Andreas Storaas-Barsnes og Sebastian Stavland. Foto: Anniken Tangerud

Såvidt kilder bekjent blir dette andre  gangen i Kongsbergs historie noe slikt arrangeres her i all åpenhet.

27. og 28. april arrangeres datatreffet, eller LAN-et, «King of the hill» på KRONA.

Kort fortalt er et LAN, eller datatreff om du vil, et arrangement hvor man tar med seg datamaskinen, møter likesinnede og spiller videospill sammen. Gjerne i en turnering.

Norges største og verdens nest største datatreff, The Gathering, startet så langt tilbake som i 1992, så treff av denne typen har en lang og populær tradisjon bak seg.

Tirsdag 2. april fikk vi møte en dedikert og engasjert gjeng som nå ønsker å arrangere noe lignende, om enn i litt mindre format, her på Kongsberg.

– Det startet vel med at jeg og Sebastian Stavland ønsket å se om vi kunne få til noe rundt e-sport i Kongsberg. Så jeg tok noen telefoner og kom i kontakt med Svein Aage Opsal, innleder Andreas Storaas-Barsnes ivrig.

Software-utvikleren Svein Aage hadde gått rundt med den samme tanken lenge, så det tok ikke lang tid før de to fant ut at de måtte gjøre noe.

– Siden jeg jobber med å programmere spill for opplæring, så jeg tidlig de positive sidene ved å spille dataspill når det gjøres på en riktig måte, forklarer Svein Aage.

Som pappa til tre gutter ba han gjerne sønnene slå av TVn for at de skulle spille dataspill istedet.

– I stedet for å passivt konsumere, engasjerer du deg mer, er mer aktiv og lærer bedre når du spiller dataspill, reflekterer han.

– Jeg pleier å si til kona at hun har fire barn i huset, ler han og sier han ofte spiller sammen med sønnene sine.

Saken fortsetter under bildet
Spillentusiastene forener krefter og inviterer alle andre interesserte i Kongsberg til LAN. Foran fra venstre: Fredrik Grøslie, Eirik Opsal, Svein Aage Opsal. Bak fra venstre: Andreas Storaas-Barsnes og Sebastian Stavland. Foto: Anniken Tangerud

Én pluss én ble fire

Det er mange grunner til at de nå ønsker å arrangere et LAN i Kongsberg.

– Ideen er at vi må formidle de positive sidene ved det å spille dataspill. Vi må gjøre det stuerent. Da er det viktig at foreldrene har en arena å gå til for å lære det og ikke minst se det med egne øyne, understreker Svein Aage.

Siden den første telefonen har det gått fort. I løpet av to, tre uker har de allerede fått plass, sponsorer, frivillige og premier klare.

– Én pluss én ble fire ganske fort. Vi måtte prøve å få til noe, så hvorfor ikke bare kline til, ler Svein Aage.

Takket være Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har de fått låne Utstillingslaben og Automasjonslab2.

– Det er endel utgifter rundt dette å arrangere et LAN for 60 personer, men USN stiller alt til vår disposisjon gratis, skryter de.

IT-avdelingen til TechnipFMC har allerede vært på befaring for å teste det tekniske.

– Det har vært helt fantastisk å oppleve hvor fort dette har beveget seg, hvor åpne armer vi har blitt mottatt med. Alle vi har spurt har liksom sagt: «Endelig!» og spurt hvordan de kan hjelpe, forteller Svein Aage stolt.

– Nå handler det bare å se hva vi kan få til og lære av det underveis. Selv legger vi lista høyt, for vi ønsker jo at dette skal bli en så positiv opplevelse at folk ønsker at det blir en tradisjon. Det er også derfor at vi har et tak på antall deltakere i år, forklarer han.

Andreas understreker at tilbudet er gratis til de som deltar.

– Om man er mellom 12 og 16, så må man sjekke inn med en foresatt. Ellers har vi foreldre og bekjente som stiller opp som frivillige. Men vi trenger fortsatt mer hjelp i kulissene, så det er bare å ta kontakt, forklarer Andreas.

– Først og fremst handler dette om å skape noe gøy. Vi tjener ikke penger på dette, men gjør det for de vi genuint elsker og brenner for dette, understreker han.

Feite premier

Som om ikke det var nok å arrangere et stort LAN i teknologibyen Kongsberg, kan de avsløre at det vil vanke store premier på deltakerne.

– Oh yes! Gjett om det blir premier! kommer det ivrig fra gjengen.

– Takket være sponsorene har vi fått noen veldig, veldig fine premier. Mer enn vi turte å drømme om, og over all forventning. Så vi gikk fra diplom til feite premier, innrømmer de begeistret i kor uten å kunne gå i detaljer.

Arrangementet er sponset av TechnipFMC, USN, Power og Kiwi.

Under LAN-et vil det bli arrangert turneringer i spillene Fortnite, APEX Legends og Super Smash Bros.

Den yngste i gjengen, Eirik (16), vil ha ansvaret for spillet sistnevnte.

– Dette LAN-et er viktig for meg. Jeg har alltid vært interessert i spill, men savnet et sted å møtes for å spille sammen med noen, savnet et miljø. Jeg kjenner mange som spiller hjemme, men det blir ikke like sosialt som å samles et sted. Derfor gleder jeg meg veldig til dette arrangementet, understreker Eirik.

Sebastian Stavland skal både konkurrere og ha ansvaret for turneringene i Fortnite og APEX.

– Jeg gleder meg masse til LAN-et; jeg gleder meg til å delta i turneringene, møte masse nye mennesker og selvfølgelig til å se hvordan dette blir tatt imot i Kongsberg, forteller Stavland.

En begynnelse 

Alle ser de dette første LAN-et som et springbrett til noe mer.

– Nå håper vi bare å skape entusiasme for unge og alle som er interesserte i dataspill eller e-sport. At teknologibyen Kongsberg mangler et e-sportlag er hårreisende. Men dette LAN-et er kanskje en start?

– Her har vi i alle fall en spennende muligheten til å koble spilling og det tekniske med USN og næringslivet i Kongsberg, smiler Svein Aage.

For han personlig betyr det å arrangere noe slikt, mye.

– For meg er dette ren idealisme. Jeg gleder meg til å gjøre noe for andre og lokalmiljøet. Ungdom i dag er så presset til å levere og lykkes på skolen, men her kan de få en mulighet til å blomstre på en arena de kjenner. For et pappahjerte betyr det mye, avslutter han varmt.

For mer info, besøk facebooksiden til LAN-et her.  

Forrige gang det ble arrangert et åpent LAN var (såvidt oss bekjent) i vinterferien 2001.  Det ble arrangert av Anders Julton og fant sted nede i menighetssenteret ved Labro.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg