Er du ikke så kravstor, finnes det mang en liten plass å overnatte i her i distriktet.

Helt siden bergstaden Kongsberg ble grunnlagt for snart 400 år siden har folk valfartet til byen vår for å oppleve dens mange gleder.

Om vinteren var det kanskje «verdens beste skiterreng» slik Ragnvald Støren krev i 1934, som lokket turistene hit i hopetall.

Les også: 90 år med turglede – med video

Og vi har mange gode overnattingsmuligheter her i byen også – fra hoteller og vandrerhjem til turisthytter – men i de fem koiene under, kan du faktisk overnatte i helt gratis!

Bare husk litt ved og gode soveposer slik at du ikke blir kald om natta. Alle hyttene er eid av Statskog og åpen for allmennheten.

Kongensdamhytta

Oppvarming: Ved
Senger: 2
Kokemuligheter: Ved
Belysning: Nei

Foto: Anniken Tangerud
Hytta om sommeren. Foto: Statskog SF
Hytta om sommeren. Foto: Statskog SF
Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud

Den mest kjente av de fire er kanskje hytta som ligger i nordenden av vannet Kongens Dam.

Koia ble bygd før 1862 og fungerte først som damvokterbolig hvor formannen i arbeidslaget bodde, mens de øvrige i laget bodde i hytta nedenfor.

Hytta er i dag fredet, ligger fint til på en odde ved demningen og er et populært turmål.

Kongsdammen er en av mange dammer som ble anlagt på 1600- og 1700-tallet for å forsyne Kongsberg Sølvverk med driftsvann. Dette er et av flere gode fiskevann i nærområdet.

De senere årene har hytta stått åpen for allmennheten. Høsten 2018 ble det fra Knutehytta også anlagt ny anleggsveg fram til hytta i forbindelse med damarbeid. Adkomsten er med dette blitt enklere og passer for alle. Halvveis passerer du en gapahuk som også er verdt et besøk.

Inne i hytta finner du blant annet en køyeseng, sitteplasser, et spisebord og en god vedovn.

Veibeskrivelse: Ta E134 fra Kongsberg til Saggrenda. Der tar du inn på Bergmannsveien og følger denne 9 kilometer fram til Knutehytta. Derfra følger du grusveg/skiløype omtrent 2 kilometer fram til hytta.

Skjermdump fra godtur.no
Utsikten fra hytta er upåklagelig. Foto: Anniken Tangerud

 

Kolknutbrakka

Oppvarming: Ved
Senger: 0
Kokemuligheter: Ved
Belysning: Ingen

Foto: Statskog SF

Kolknutbrakka ligger i Kolknuten naturreservat i Kongsberg kommune. Dette er et godt sted å gå innom hvis man skal på fisketur til Trytetjern som også er et godt fiskevann (om sommeren). Fra brakka har du et vidt utsyn over både Kolsjø og Øksne.

Veibeskrivelse: Fra Kongsberg kjører du E134. Rett etter at du har passert Bråtavannet tar du til venstre og parkerer ved bommen. Herfra må du gå på ski (eller sykle om sommeren) innover skogsbilvegen 5 kilometer. (Om sommeren kan du parkere sykkelen her ved en snuplass). Ta så bekkedraget oppover til hytta den resterende kilometeren.

Det er riktignok ingen senger her, men to enkle benker på hver sin side av et lite bord. Kanskje det er plass til en hengekøye om du tar med en slik?

Skjermdump fra godtur.no

Fossvannskoia

Oppvarming: Ved
Senger: 2
Kokemuligheter: Ved
Belysning: Nei

Foto: Statskog SF
Foto: Statskog SF
Foto: Statskog SF
Foto: Statskog SF
Foto: Statskog SF

Fossvannskoia er en enkel, men koselig koie i Sølvverket statsskog i Kongsberg kommune. Den ble flyttet fra Kolknutfjellet i 1913 hvor den ble benyttet til kullbrenning. Koia ligger fint til ved den gamle fløtningsdammen Fossvannsdammen, med utsikt over Fossvannet. Dette vannet kan by på godt fiske etter ørret som sommeren.

På den tiden av året er det også veldig fint å sykle innover til koia på gode skogsbilveger. Området egner seg også godt for padling og du kan padle over Kolsjø og fram til koia. På veien passerer du Pråmvika som er den nye hytta til Kongsberg og Omegns Turistforening. I 2018 ble det satt inn ny ovn i Fossvannskoia.

Veibeskrivelse: Fra Kongsberg kjører du E134. Rett etter at du har passert Bråtavannet tar du til venstre og parkerer ved bommen. Herfra må du gå på ski (eller sykle om sommeren) innover skogsbilvegen fram til stien ned til koia. Du kan også kjøre fram til Kolsjø og padle derfra når isen har gått.

Skjermdump godtur.no

 

Barlinddalshytta

Oppvarming: Ved
Senger: 2
Kokemuligheter: Ved
Belysning: Nei

Foto: Statskog SF
Foto: Statskog SF

Barlinddalshytta ligger nordvest for Briskemyrdammen i Sølvverket statsskog i Kongsberg kommune.

Dette er ei lita enkel hytte hvor skautravere kan få tak over hodet og gjøre opp varme i ovnen. Det er fint å bruke sykkelen nesten helt fram til hytta om sommeren. Hytta ble satt opp i forbindelse med skogsdrift i området i og har i de senere årene stått åpen for allmenheten. I 2018 ble det satt inn ny ovn i hytta.

Veibeskrivelse: Følg E-134 til Saggrenda og ta opp mot Knutehytta. Sving inn til venstre etter jernbaneundergangen. Deretter 3 kilometer langs skogsbilvegen til enden av veien. Derfra er det omtrent 0,3 kilometer fram til hytta.

Skjermdump fra godtur.no

 

Branntårnet på Jonsknuten

Utsikten er fantastisk! Dog ser du at døra her er helt frosset igjen. Bildet er tatt vinteren 2018/19. Foto: Anniken Tangerud
Branntårnet står ved siden av Jonsknuten hovedsender. Foto: Anniken Tangerud
Foto: Statskog SF

For mange som bor i Kongsberg står det å se soloppgangen fra Jonsknuten, eller Knutetoppen om du vil, langt oppe på lista. Men her blåser det ofte kraftig både vinterstid og om sommeren, så det å overnatte på denne toppen, 904 meter over havet, er for de djerveste av oss.

Det lille branntårnet ved ble bygget av Kongsberg Sølvverk rundt 1912. Utført i betong med et halvkuleformet kuppeltak fungerte tårnet som en brannvaktstasjon i perioder.

Inne er det et enkelt bord, ingen vedfyring, og betongvegger. Så her kan det bli kaldt. Du må også ta forbehold om å måtte kanskje hakke deg inn om det er mye is rundt døra.

For å komme deg til Knutetoppen kan du enten velge å gå fra Knutehytta via Flusspatthytta eller Jonstjern, eller via Brånabekk. 

Foto: Statskog SF
Skjermdump fra godtur.no

 

Kilder: Statskog og godtur.no 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg