Her har hun på seg bacheloroppgaven

Stolt designer. Foto: Anniken Tangerud

Vi har oppskriften!

25 år gamle Bettina Indgjerd gikk nye veier da hun skulle ta sin bachelorgrad i kunst og håndverkslinja på Høgskulen i Volda.

Den dyktige studenten som vokste opp på Gamleveien, valgte nemlig å lage oppskriften til en helt ny Kongsberg genser.

– Grunnen til at jeg valgte nettopp en slik strikkegenser er at jeg ville hedre byen min og opphavet mitt på en måte, smiler hun stolt.

Tilhørighet

De siste fem årene har hun bodd på Vestlandet mens hun har studert.

– Etter hvert opplevde jeg at litt av identiteten min hadde blitt borte. Jeg savnet byen, menneskene, miljøet, historien, og plassen hvor jeg vokste opp, innrømmer hun.

Løsningen ble å lage et plagg som kunne fremme Kongsbergs stedsidentitet, historie og kultur og Bettina kastet seg nysgjerrig ut i jakten på et mønster som kunne fange denne tilhørigheten.

– Jeg ble inspirert av symboler som har preget byens historie og andre mønster, som for eksempel kongsbergvotten, og etter flere forsøk, lagde jeg en prototype, forklarer hun.

Her har du oppskriften til kongsbergvotten. 

Bettina valgte til slutt en grafisk fremstilling av hammeren og meiselen som symbol, etter å ha prøvd både kirken og danskekongens C [Christian IV, red.anm] som noen av alternativene.

– Det var det mønsteret jeg likte best og i komposisjonen er de også gradert i fargene. De representerer noe som er typisk for Kongsberg og historien med sølvgruvene og KV, forklarer hun og forteller at både foreldrene og bestefaren jobber/jobbet ved fabrikken.

Stolt designer. Foto: Anniken Tangerud
Foto: Privat
Den er jo bare rålekker. Foto: Privat

Identitet og varme

Det var derimot ikke å bare bare for Bettina å skulle begi seg ut i et prosjekt som dette.

– Jeg hadde bare strikket tre gensere før dette og trodde dette ble «null stress», men det ble litt større og litt vanskeligere enn forventet, ler hun.

Men koselig synes hun det var og timene hun brukte på selve prototypen gikk unna. (Selv om hun vedkjenner at det ble en del prøving og feiling underveis).

– Når jeg nå tenker tilbake synes jeg det beste nok var å finne frem til mønsteret og se det faktisk blir til noe ekte, noe hjemmelaget, noe laget i kjærlighet som kan vare evig, sier hun varmt.

For det er helt tydelig at Kongsberg er en by som har betydd mye for Bettina.

– Jeg synes Kongsberg er en helt fantastisk by. Jeg liker så godt mulighetene her til kulturliv og kunst, og historien. Det var jo derfor jeg ville hedre den. Samtidig fungerer jo genseren som en samtaleåpner og en sjanse til å fremsnakke byen igjen, forteller hun og smiler.

25-åringen har alltid vært interessert i håndarbeid og til høsten skal hun ta minst ett år med PPU for å kanskje jobbe som lærer innen faget.

– Forhåpentligvis kan jeg få muligheten til å inspirere andre.

Slik gjør du det

3600.no har vært så heldige å få dele oppskriften hennes med våre lesere.

– Det er klart jeg vil dele den! Det hadde vært utrolig morsomt om jeg møtte noen på gata i mitt design, men jeg tror jeg kanskje hadde svimt av, ler hun.

Her er oppskriften på PDF: Strikkemønster oppskrift kongsberg genseren

 

(Til de som lurer: den siste siden inneholder kun et navn).

Så da var det bare å sette igang. Vi skal i alle fall bestille en hjemmefra.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg