Her er det plass til alle som har lyst!

I Karate lærer du noe nytt hele tiden.

Vi presenterer: Kongsberg Shotokan Karate Klubb.

 

Navn på Klubb/forening: Kongsberg Shotokan Karate Klubb
Holdt på siden: 1991 (med noen opphold)
Når og hvor trener dere: Tirsdager, torsdager og fredager i gymsalen på Gamlegrendåsen.

Vi snakker med Thorbjørn Save (62) – hovedtrener i klubben, svart belte 3. grad.

 

 

Hva er karate?

Veldig kort forklart er det en kampkunst med slag, spark og blokkeringer. Først og fremst lærer man å forsvare seg, ikke angripe. Karate kombinerer det å bygge fysikk og psyken. Mye koordinasjonstrening gir bedret konsentrasjon. Shotokan, som er den stilarten vi trener, er en japansk stilart med utspring fra Okinawa og den gangen de ikke hadde lov til å ha våpen. Her lærte man seg å forsvare seg i det skjulte, men også med jordbruksredskaper som våpen som sai tonfa, nunshaku og bo.

 

KSKK4
Spirit er viktig i en kampsport som karate. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

 

Når startet du med denne idretten?

Jeg startet å trene på NTHI i Trondheim i januar 1976.

 

Hva var det som tiltrakk deg?

Jeg hadde hørt om det og syntes det hørtes spennende ut. Så jeg begynte og det traff meg med en gang. Etter det ble det trening omtrent hver eneste dag.

 

 

 

Hva er det aller beste med idretten din?

Det er at det er så utfordrende. Det er alltid noe å lære også kan man holde på med selv om man blir noe oppi åra. I karate kan man være på samlinger, treffe andre og utveksle erfaringer. Man kan lære noe nytt hele tiden. Tekniske ting, forståelse. Og man trenger ikke være smidig og myk hele livet, for etter hvert legges det mer vekt på forståelse og andre ting. Karate er rett og slett en veldig allsidig trening av hele kroppen: alle muskler, balanse, koordinasjon og smidighet. I tillegg lærer man kontroll og respekt for andre.

 

Fortell litt om din idrettskarriere.

Allerede etter et halvt år begynte jeg å instruere i mangel av en sensei i NTHI. Etter å ha fått sort belte i 1980, så begynte jeg i Trondheim Karate Klubb. Jeg har vært hovedtrener i både Trondheim KK, Nippon KK og Kongsberg og fra 1987 til 1990 var jeg den første landslagstreneren i Kata.

Jeg har vært med å konkurrere i NM hvert eneste år mellom 1977 til og med 1990 (pluss NorgesCuper) og har en 15-20 medaljer tilsammen i NM (kata og kamp) og har vært Norgesmester i Kata. Mitt beste resultat er en tredjeplass i kata i Nordisk.

KSKK2
I dyp konsentrasjon. Før og etter hver trening, sitter elevene og mediterer. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

 

Hvis du ser tilbake – hva er du mest stolt av å ha fått til?

Jeg syntes det er veldig stas å ha fått til et så godt miljø i klubben her og at den utvikler seg. Det trenger ikke være at folk blir norgesmester, men at folk trives og lærer noe nytt og syntes det er ålreit å være med.

 

Hva motiverer deg?

Det som motiverer meg nå er å holde meg i form, ha det gøy med karaten og gleden over å være sammen med andre i klubben. Og i min alder kan jeg fremdeles utvikle meg, men nå mer med forståelse av karaten, og forhåpentligvis evnen til å lære bort. Å være mykest og kunne sparke høyest er ikke det viktigste. Da jeg var borte fra karaten noen år, kjente jeg at jeg savnet den fysiske allsidigheten og utfordringen det er mentalt.

 

Hvem passer denne idretten for?

Alle som har lyst!

 

Bruk tre ord på å beskrive idretten din?

Konsentrasjon, kontroll (både i teknikken og bruke den til rett tid og ikke misbruke den), allsidig.

 

Er det noe spesielt på kalenderen fremover/skjer det noe gøy?

Vi skal ha oppvisning i hovedpausen på BLNO kampen den 4. februar og trener hardt for den. Da prøver vi å få med så mange som mulig for å vise allsidigheten. Både jenter og gutter fra 8 år til de godt over 60 år skal vise frem.

 

KSKK1
Det er viktig å ha kontroll når man trener karate. Både mentalt og fysisk. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg