– Her deler vi suksessen

Lever av lidenskapen sin. Fra venstre: Lise Kristin Hjermundrud, Siw Torsteinsein, Ingar Foldvik Pedersen. Foto: Anniken Tangerud

Innovasjonsloftet og Kongsberg Startup tilbyr et unikt fellesskap i gründerbransjen.

– Her får du troen på det du driver med, understreker Siw Torsteinsen i firmaet SWT, en av de ferskeste ansiktene i det åpne og kreative kontorfellesskapet du finner på Innovasjonsloftet i Kirkegata.

Vi møter Siw, Lise Kristin Hjermunrud og Ingar Pedersen i det hyggelige lunsjrommet hvor de jevnlig møtes for både mingling og utveksling av nye ideer.

– Du får rett og slett så mye igjen av å sitte her, fortsetter Siw entusiastisk.

Les også: Skaper sin egen arbeidsplass av lidenskapen.

Lise, bak firmaet WILDCAT AS og konseptene BeautyLAB og Gründerskolen, er helt enig:

– Bare det å møte andre smil og positive mennesker og ha en dialog med noen i stedet for å sitte hjemme alene på et hjemmekontor, betyr enormt mye.

For det er nettopp et slikt miljø de har her på Innovasjonsloftet: en kreativ møteplass for gründere, idéhavere og små bedrifter som har nye idéer og ambisjoner om vekst.

Les også: Her skaper de fremtidens arbeidsplasser. 

Nettopp fordi det på Innovasjonsloftet sitter gründere i hvert sitt selskap med et bredt spekter av fagfelt og interesseområder, blir totalen av et slikt miljø så mye større enn kun hver enkelt bedrifts egne suksess.

Det handler om synergieffekter og tilgang til unike ressurser som man ikke hadde hatt om man drev for seg selv.

– Etter hvert kjenner vi jo til hverdagene til hverandre og det gir deg muligheten til å lufte utfordringer vi møter med en gjeng som er oppriktig interessert i å komme med konstruktive løsningsforslag og se det fra andre vinkler. Det kan være den bittelille ene setningen som plutselig blir nøkkelen til å komme videre, forklarer Lise ivrig.

– Samtidig har du noen å dele suksess med og det er kjempeviktig. For det er veldig kjedelig å gjøre suksess alene, understreker hun.

– Her har du noen å sparre med hele tiden blant medarbeiderne, legger Siw til.

– Og det trenger ikke være nødvendigvis fordi man deler det samme fagfeltet. Det holder det med at du får noen med nye øyne som ser ting fra siden. Det skal så lite til, poengterer Ingar.

Les også: Sammen kan vi gjøre så mye. 

Fra teknologi til styling

Det er helt tydelig at trioen liker å sitte der de gjør. Entusiastisk deler de små og store historier om sin egen reise og hverdag på Innovasjonsloftet.

I sin stilling som programutvikler og partner i IOT-labs fungerer Ingar Pedersen som en av ressursene Innovasjonsloftet har å tilby.

– Jeg er profesjonell nerd, ler Ingar og fortsetter like begeistret:

– Kall en spade for en spade. Jeg driver med programutvikling. På alle nivåer. Fra små duppeditter, og nå skal jo duppedittene på internett (det er derfor vi har byttet navn til IOT-labs [«internet of things, red.anm]), til serverne som duppedingsene snakker til, til websider som du logger deg på med telefonen din for å se dingsen din. Hele den rekken driver vi med, forteller han.

IOT-labs har hatt en rekke suksesshistorier bak seg. Den fremste er kanskje da de installerte styringssystemet av temperatur og klimakontroll, på de 7.500 kontorene til det den gang da nye Telenorbygget på Fornebu i 2001.

Det var bare én «feil» med systemet. Det var rett og slett for bra.

– Vi har ikke har solgt én eneste reservedel til tross for at det har gått 15 år. Det systemet har stått og gått siden 2002. Vi fikk tilbake ei kasse med reservedeler fordi de ikke hadde bruk for dem, smiler han.

Hva gjør dere her på Innovasjonsloftet?

– Vi kjenner Vidar Solli fra før og vi har blitt med her for å være den erfarne biten av Kongsberg Startup. De som kommer hit og har en idé og trenger litt hjelp, for eksempel med hvordan de går frem for å løse utfordringer, og da særlig på den tekniske biten, får det av oss. Motivasjonen til Vidar for å invitere oss inn hit, var å ha en erfaren bit her som folk kan gå og spørre. Vi har jo kompetansen både til det å drive en bedrift og den tekniske kunnskapen.

– Vi har en policy her at så lenge døra er åpen, så er det bare å gå inn. Her er det lavterskel og slik opplever at de andre som sitter her har det også.

Deler kompetanse og jobber.

Synergieffekten av å dele kontorer, er også at man benytter seg av den kompetansen som er tilgjengelig. Det gir oppdrag og jobber for den enkelte.

– Vi har hatt noen prosjekter gjennom innovasjon hvor vi har brukt Christoffer Korvald, som nå er i Sør-Afrika og jobber derfra med programutvikling og nettsider. Han fikk jobb fra flere sånn kontant idet han flyttet inn her. Med blant annet Morten Hope og hans prosjekt, forklarer Ingar.

Les også: Banebrytende app fra Kongsberg. 

– Jeg og Justyna Hapeta, for eksempel, er begge veldig interiørinteresserte og nå begynner vi å finne nye veier for samarbeid. Og det er kjempespennende! skyter Siw inn ivrig.

– Vi låner simpelthen kompetansen av hverandre, forklarer Lise og trekker frem et eksempel:

– Jeg har jobbet mye med Temagutta. Siden jeg har mange år innenfor salg, som de da ikke har, siden de har mer erfaring innenfor produkt og utvikling, utveksler vi denne kompetansen. Her er det jo koblinger som man finner naturlig. Under våre strategisessions, gir jeg av min tid og kompetanse og så får jeg noe annet tilbake.

– Så i stedet for å bytte penger, så bytter vi tjenester. Det har en enorm verdi for flere parter. Og det er ganske unikt, understreker Lise.

– Det føler jeg er et godt poeng. Deling av kompetanse er folk veldig greie med her. Vidar Solli er utrolig flink til å trekke inn de riktige menneskene til de ulike problemstillingene, poengterer Siw.

Saken fortsetter under bildet.
Lise stortrives på Innovasjonsloftet og i Kongsberg Startup. Foto: Kongsberg Innovasjon

Stort spenn i fagfeltene

Lise Kristin Hjermunrud, som har 14 år bak seg som selvstendig næringsdrivende i selskapet WILDCAT AS, var en av de første selskapene som signerte kontrakt med Kongsberg Startup og Innovasjonsloftet. Grunnen var ganske enkel:

– Det var rett og slett for å sitte i et annet kreativt miljø. Jeg tenker jo fremover og ser at teknologi kommer til å være tilstede i absolutt alle bransjer i fremtiden. Det er bare et tidsspørsmål når det påvirker den bransjen du selv er i og det vil jeg være med på. Jeg vil ha de knytningene da. Slik at jeg kan utvikle mitt konsept med sterk bruk av teknologi, poengterer Lise.

– Samtidig er det kanskje også fordi jeg føler jeg har noe å gi. Jeg liker å bidra med ting. Som med Grunderskolen, som er det andre konseptet mitt, hvor jeg holder kurs i startups og sosiale medier spesielt.

– Så jeg synes det er supergøy å kunne være tilgjengelig på et sånt sted som Innovasjonsloftet. Spesielt når det er andre som har den samme mentaliteten. Da får du så mye mer ut av det! understreker hun.

Siw Torsteinsen driver sitt eget selskap og er en av de nyeste ansiktene i Kongsberg Startup. Foto: Privat

Siw Torsteinsen på sin side er rådgiver innen markedsføring og interiør.

– Interiørbiten, det kreative, det er min store hobby og noe jeg nå begynner å gjøre mer profesjonelt. Så nå har jeg tatt det skrittet med å prøve å se om jeg kan gjøre noe ut av det. Jeg kan bistå under klargjøring av bolig før fotografering og salg, men også ved fornyelse eller oppussing. Finne nye løsninger, forteller Siw.

Er det skummelt å starte for seg selv?

– Ja. Det er det. Det er en helt ny hverdag. Nå må du bevise og samtidig ha trua på at du kan dette, at du får det til, hele tiden. Det er utfordrende, men også veldig spennende. Men det er veldig deilig å forme sin egen hverdag og bestemme selv. Gjøre de vurderingene og valgene jeg vil selv. Det er tror jeg alltid har vært en drøm for meg, understreker hun og gjør et poeng ut av hvor mye et tilbud som Kongsberg Startup betyr for henne – og byen som helhet:

– Dette er et storbykonsept som har kommet til Kongsberg, og det synes jeg er så kult. Det er ikke så lett å få tak i rimelig kontorplass hvis du ikke skal ha hjemmekontor. Å leie egne lokaler i startfasen er ganske dyrt, så dette er et helt genialt tilbud! Du ser hvordan byen har utviklet seg. Kongsberg er en helt annen by nå enn da jeg vokste opp. Det er dette huset et eksempel på. Her kan du være i et kreativt miljø og leie billig kontorplass og det hadde jeg ikke drømt om da jeg flyttet tilbake etter flere år i hovedstaden!

Hvor er dere om to år? Hva er drømmen?

– Jeg ønsker å utdanne fremtidens stylister, for det finnes ikke en slik utdannelse i det hele tatt i Norge i dag, forteller Lise.

– Så en av målsetningene for meg er å starte en slik skole i løpet av 2018; å få den utdannelsen opp å stå. Jeg har allerede kjørt første testkull nå de siste månedene, I nært samarbeid med frisørbransjen og skolene der. Så det blir veldig gøy. Det finnes så mange som ønsker å utdanne seg til å bli stylister, så potensialet er stort, forklarer hun.

–  Drømmen min er å holde på med noe jeg elsker og ha et bra liv. Jeg har ingen store målsetninger eller grandiose forestillinger om hvor jeg vil, annet enn å leve av det jeg elsker. Men det er litt bevisst. Det handler om et livsvalg rett og slett, sier Siw.

– For meg er det mer viktig å holde på med noe jeg brenner for som får hjertet mitt til å synge, avslutter hun.

Er du interessert i å starte for deg selv? Ta kontakt med Kongsberg Startup i dag. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg