Annette Skogmo gleder seg veldig til sesongen.

Det har skjedd mye bare i løpet av de to siste årene, forteller Annette Skogmo – hallsjefen for Idretts- og Svømmehallen i Kongsberg ivrig.

Til høsten og vinteren starter de med å tilby ungdommen og publikum alt fra det å teste kajakk, ha diskofest i svømmehallen, trene Suppama Hiit og til å få løpe i de populære, oppblåsbare funballz-ballene. Mer om dette kan du lese om lenger ned i saken.

Først må vi bare ta en prat med Annette selv.

Til lyden av badende ungdommer møter vi henne på plassen hvor hun mer eller mindre har vanket hver eneste dag siden hun kunne gå – kanskje til og med før det. 

Med en mor som drev med svømmeopplæring i over 30 år, har jeg så å si vokst opp i svømmehallen, ler Annette da vi møter henne på kontoret i nettopp nevnte hall.

Annette var bare 13 år gammel da hun selv begynte som svømmeinstruktør og hun har holdt det gående siden den gang. 30 år har det nå blitt og Annette vet nøyaktig hvorfor det er så viktig.

At barn og voksne lærer seg å svømme gir de følelsen av mestring og en motorisk og fysisk utvikling gir en verdi langt ut over det rent praktiske, understreker Skogmo.

Det trener jo hele kroppen og er en aktivitet du kan holde på med fra du er født til du er 100. Samtidig er det en form for fysisk aktivitet som de fleste greier. Selv om man blir dårlig til beins, kan man fortsatt trene i vann. Og så er det sosialt og gøy, ikke minst! smiler Annette.

En mangfoldig hall

Varierte dager. Her er et lite knippe av hva du kan finne på i idrettshallen og svømmehallen. Foto: Magnus Bjørnnes

Følelsen man har etter å ha vært i svømmehallen en time eller to, er ofte en blanding av glede og ro. De lykkehormonene og mangfoldet i bevegelser det å være i vann gir, er det få andre aktiviteter som tilbyr.

Det er nok ikke rart Annette trives i jobben som hallsjef – en stilling hun har hatt de siste 15 årene.

På hvilken måte er du stolt av jobben din? spør vi nysgjerrig.

Du føler du bidrar til mye aktivitet og at mange kan drive fysisk aktivitet – både i vann og andre ting. Jeg legger jo til rette for annen idrett også – ikke bare svømmingen, ler hun.

Hun begynner å ramse opp alle aktivitetene og klubbene og foreningene som er innom vannet eller idrettsparketten i løpet av en uke. Vi noterer så blekket spruter:

På vinteren er padleklubben er her med kajakkene sine to dager i uka. Undervannsrugby og fridykking fra dykkerklubben er her – og så har du så klart svømmeklubben BK – de er her jo hele tiden, ler hun.

Vi i hallen står for skolesvømmingen og har et par instruktører som skolene kan leie. Svømmeskolen er det BK som driver, forklarer Annette.

Sånn ellers i hallen har du blant annet treningssenteret Actic, turn, basket, håndball, volleyball, freestyle og snowboard. Ja, og karateklubben er i det lille treningsrommet nede. 

Men hvis jeg skulle startet en innebandyklubb i byen – en innebandyklubb som satset – og spurte deg om halltid…?

– Da måtte du ha ventet et par år, for ventelista er lang. I hvert fall ikke nå som vi har fått to mindre gymsaler i byen, ler hun.

Det er ikke til å legge skjul på at Annette har et stort nettverk.

– Ja, du kjenner mange etter hvert. På våren hvert år får jeg inn søknader for neste sesong og i år var det vel borti 80 søknader fra folk som ønsker lokaler. Det er jo folk du må forholde deg til, så det blir jo til at du blir kjent. Og så har jeg jo lært ganske mange å svømme opp gjennom tidene.

Er det vanskelig å være hallsjef?

Annette smiler: – Til tider kan det jo være det. For det er mange som ønsker mye. Det er krevende å få kabalen til å gå opp og samtidig få til noe for alle.

Arbeidsdagen til Annette starter rundt 06:30 om morgenen. Da åpner morgensvømmingen for befolkningen. Men tidene har forandret seg og Annette har vært vitne til utviklingen.

– Da jeg jobbet som badevakt på åttitallet, stod køen ned trappa her på søndagene og du måtte rope opp folk av bassenget etter en time. Sånn er det ikke lenger.

Savner du det?

– Nja. Det trenger ikke være så fullt at vi må jage folk opp av vannet, men litt flere folk i helgene hadde vært fint.

Hva er det beste med jobben din?

Det er når det er mye aktivitet og folk er blide og fornøyde. At det foregår noe, svarer Annette.

Et tegn på at folk trives i hallen hun styrer, er ansienniteten blant de ansatte.

Vi har veldig mange som har vært her veldig lenge. Vi har ikke så stort gjennomtrekk. Selv på deltidsstillingene har du folk her som har vært her i mange år. De er stolte av jobben de gjør.

Har dere noen mål?

– Ved siden av at vi skal være en lønnsom bedrift som er avhengig av besøkende, så handler det om å skape aktivitet for flest mulig og de fleste brukergrupper, få til noe som passer for alle, sier Skogmo og forteller at hallen i fjor hadde over 255.000 besøkende.

Hvor kommer motivasjonen fra?

Det er jo stadig endring. Du må hele tiden følge med og tilpasse deg samtidens trender. Det er små justeringer hele tiden hvor du ser at her kan vi gjøre ting litt bedre eller mer effektivt. Det er en evig prosess.

Funballz, kajakk, gratis kurs og disko.

Så det betyr at det blir enda mer nytt til sesongen nå?

Ja. Vi ønsker jo å satse enda mer på ungdomsgruppa og få til noe der. Så nå til høsten og vinteren har vi noe som heter funballz som vi skal begynne å ha litt oftere igjen. I hvert fall én gang i måneden, på fredager, røper Annette ivrig og fortsetter:

– Samtidig har vi planlagt å tilby gratis kurs i førstehjelp og livredning, første søndag i hver måned og med egne krefter har vi et par lørdager hvor skal vi veilede i svømmeteknikk.  I tillegg så har jeg ei dame som er instruktør i babysvømming, så hun skal gi tips og råd i forhold til det med svømming for små barn.

– En lørdag skal vi samarbeide med fridykkerne og gi alle muligheten til å teste ut fridykking – med snorkel og maske og i november har vi en søndag hvor man kan få prøve elvekajakkene og barnebåtene deres i bassenget i samarbeid med padleklubben.

I november har vi planlagt et kveldsarrangement i samarbeid med ungdomskontoret. Vanndisko – nattbading – vi vet ikke helt hva vi skal kalle det ennå, men det blir «fest» i bassenget med musikk og diskokuler fra 19 til 23 på kvelden for aldersgruppen 13-18 år. Så det blir både dansing, konkurranser og masse annet sprell fremover. 

I tillegg kommer slike ting som at folk kan prøve seg på flytebrett for styrketrening – som jo er veldig trendy om dagen.

Vi hadde to badebetjenter på instruktørkurs nå nylig, på det de kaller Suppama HIIT. Det er en form for styrke og balanse trening på brett i vann. Vi håper å få utstyret på plass så vi får startet opp med timer før nyttår. Det ser veldig gøy ut!

Kunne du byttet ut denne jobben for noe annet? 

– Jeg må ha en jobb som er en passe blanding mellom kontor og andre ting. At det ikke blir bare å sitte foran pcn. Men hvis jeg skulle byttet jobb, hadde det vært å bli svømmeskoleinstruktør på heltid, avslutter Annette med et lurt smil.

For mer informasjon om hva som foregår i Idrett- og Svømmehallen, besøk nettsidene deres her: http://www.kongsberg.kommune.no/Tjenester/Kultur/Idretts-og-svommehall/ 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg