– Hei! Skar’u ut og jazze?

KLARE PREFERANSER: Når det gjelder jazzmusikk, er preferansene til Ingebjørg Tullerud (80) og Kåre Iversen (89) klare. – Det kommer an på hva slags. Det må være noe vi skjønner, er begge enige om. Foto: Mette Hope

Ingebjørg Tullerud (80) har akkurat møtt på Kåre Iversen (89). Kåre har tatt turen fra Skeidemannshaugen for å bli med på årets Gulljazz på Skavangertun. Ingebjørg har vært frivillig fra Røde Kors i flere år.

Tekst og foto: Mette Hope

– Dette er viktig, pensjonister og pleietrengende liker jo musikk, de også, mener Kåre, som gjerne tok seg en dans før i tida, inntil beina ikke ville bli med lenger.

I bakgården til den store, gule murbygningen var det full fres torsdag fra klokka tolv og flere timer utover.

Gulljazzen er den fjerde i rekka, og gleder flere hundre av byens eldste innbyggere. Arrangørene syntes de hadde tatt godt i, men måtte sette inn enda flere stoler etter hvert som det modne publikumet strømmet til.

Saken fortsetter under bildene
DENVER JAZZ CLUB: Repertoaret med tradjazz og dixie slår an hos et modent publikum. Her er det unge, amerikanske musikere fra Denver Jazz Club som setter stemningen. Seinere sørget Swing’it Dixieland og Birgits Husband for at det ble rytmer både å trampe takten og svinge seg til. Foto: Mette Hope
DENVER JAZZ CLUB: Repertoaret med tradjazz og dixie slår an hos et modent publikum. Her er det unge, amerikanske musikere fra Denver Jazz Club som setter stemningen. Seinere sørget Swing’it Dixieland og Birgits Husband for at det ble rytmer både å trampe takten og svinge seg til. Foto: Mette Hope
UTEKOS: Vinden var frisk, men sola skinte og gjorde det trivelig å sitte ute og nyte gulljazz fra teltet. Foto: Mette Hope
MAT MÅ OGSÅ TIL: Maren Lomsdal (24) sørget for mat til ventende familiemedlemmer. Foto: Mette Hope
… OG NOE TIL KAFFEN: Inger Simensen, frivillig på fjerde året, bød på fersk bakst fra kjøkkenet på Skavangertun. Foto: Mette Hope

Møteplass

For folk som har vokst opp på Kongsberg, har jazzen ofte representert et sted hvor venner samles og folk koser seg sammen med god musikk, godt selskap og kanskje noe godt i glasset.

Mange av de eldre har i tillegg både jobbet og deltatt på konsertene gjennom de over femti årene festivalen har eksistert. Men ikke alle har mulighet til å komme seg ned til sentrum lenger.

I 2016 ble derfor Gulljazzen en realitet, med økonomisk støtte fra lokalt næringsliv, Kongsberg kommune og fylkeskommunen. I tillegg kommer en mengde frivillige, hjelpende hender.

I 2018 ble det bestemt at det skulle tas inn en sponsor til, og den muligheten grep Robert Mederud og Funnemark Kongsberg AS.

– Alle, også eldre, fortjener en festdag med masse god mat og masse godt drikke! Jazzen har gitt kongsbergfolk mange gode minner, og mange av dere i publikum har deltatt og bidratt til at jazzen på Kongsberg fortsatt eksisterer. Vi har lyst til å gi noe tilbake, fastslo Mederud før han ønsket publikum god jazz.

STOLT OG YDMYK PÅ SAMME TID: Robert Mederud, daglig leder i sponsorbedriften Funnemark Kongsberg AS understreket at samfunnsansvar og respekt for medmennesker er viktige  verdier for bedriften. Foto: Mette Hope

Ydmyk sponsor

– Jeg er ydmyk i forhold til å få lov til å være med på dette. Det er også en måte å takke kongsbergfolk, jazzen og kunder på, og gi noe tilbake til samfunnet, sier Robert Mederud oppriktig til 3600.no.

– Det handler også om å nå nå folk i alle samfunnsgrupper og livsfaser, forteller Mederud og  innrømmer at han fikk litt problemer med å få fram ordene under åpningstalen.

– Jeg ble temmelig rørt, rett og slett. Så det budskapet kom fra hjertet!

Respekt for alle mennesker er sentralt i verdigrunnlaget til Funnemark /Toyota.

Funnemark Kongsberg AS sponser flere organisasjoner, som for eksempel idrettsforeninger, Bymisjonen og 3600.no/Vi bryr vårs.

– Vi er så heldige at vi driver en butikk som gir inntekter, og det er takket være kundene. Det gir også Kongsberg verdier i form av skatt og arbeidsplasser. Derfor synes vi det er fint å kunne gi noe tilbake til Kongsbergs befolkning, forteller han.

Bedriftslederen vil ikke kalle seg en musikkfrik, selv om kulturfeltet ligger hjertet nær.

– Men Jazzen er den uka der det virkelig skjer noe på Kongsberg. Det er bare å ta seg en tur i sentrum, du ser «gudoghvermannsen» i gata! Da må vi være med og bidra.

Engasjementet er altså bredt, og favner også Ung-redaksjonen til 3600.no/Vi bryr vårs. Dette er et sponsorsamarbeid med Kongsberg Kino.

– Vi må høre på ungdommen, også fordi de er morgendagens kunder. Jeg har blitt 55 år, og ser at  ungdommen har andre måter å få fram et budskap på. Da er det viktig at de får et talerør, sier Mederud, før han setter seg inn i Corolla’en og farter videre til neste arrangement.

STANDSMESSIG: Sponsor Robert Mederud ankom selvsagt Gulljazzen i veteranbil, en strøken Toyota Corolla fra 1972. Den var for øvrig A. N. Funnemarks første, solgte nye bil som Toyota-forhandler. Foto: Mette Hope

 

3600.no

Se alle innlegg