På Håkon Austbøs festkonsert for 50 år som aktiv pianist, ble både jubilanten og skuespillerinnen Anne Marie Ottersen Lindtner overrasket med Kongsbergmedaljen.

Tekst: Anniken Tangerud og Siw Torsteinsen

Den 28. oktober tok Austbøs jubileumskonsert i Kongsberg Kirke en annen vending da det hele var over.

En stolt varaordfører Kjell Gunnar Hoff utdelte nemlig kommunens høyeste æresbevisning, Kongsberg bys fortjenestemedalje, til Håkon Austbø og Anne Marie Ottersen Lindtner.

Les også: Byen i mitt hjerte. 

Varaordfører Kjell Gunnar Hoff deler ut Kongsbergmedaljen til Anne Marie Ottersen Lindtner. Foto: Siw Torsteinsen
Varaordfører Kjell Gunnar Hoff deler ut Kongsbergmedaljen til Anne Marie Ottersen Lindtner. Foto: Siw Torsteinsen

Det var en tydelig rørt Anne Marie Ottersen Lindtner som tok i mot prisen:

– Kongsberg betyr alt for meg, tusen takk! uttalte hun.

– Jeg er kjempeglad i hjembyen min, det har jeg alltid vært. Det er en av verdens fineste byer, i hvert fall Norges. Tryggheten jeg fikk her under oppveksten min har vært god å ha i det miljøet jeg har vært en del av. Det har hjulpet meg å holde bena på jorda, smilte hun.

Håkon Austbø, ble like henrykt.

– Dette var utrolig morsomt, jeg ble fullstendig overrasket, og overveldet, fortalte han til 3600.no.

– Det var deilig å spille her i dag, og flygelet har blitt så godt.

– Kongsberg er en fantastisk flott by, jeg er stolt av å være fra denne byen med all historien og fossen og den flotte kirken vår blant annet. Det var fint å være her i kveld, avsluttet han.

Stolt trio. Foto: Siw Torsteinsen
Stolt trio. Foto: Siw Torsteinsen

Håkon Austø taler:

Kjell Gunnar Hoff taler:

Om medaljemottakerne

Håkon Austbø fylte 70 år den 22. oktober. Pressebilde

Jon Håkon Austbø (født 22. oktober 1948 i Kongsberg) er en norsk klassisk pianist, og siden 2007 professor ved Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger. Han er spesielt kjent for sine tolkninger av klavermusikken til Olivier Messiaen og Aleksandr Skrjabin.

I 50 år har Håkon Austbø nå vært aktiv som pianist. Hans første opptredener var som solist med Harmoniens Orkester i 1963 og debutkonsert i Universitetets Aula i 1964. Han var da bare 15 år gammel, og debuten vakte stor oppsikt.

Siden har han opparbeidet en sentral posisjon i norsk og internasjonalt musikkliv.

Det meste av sitt liv – 40 år – har Austbø tilbrakt utenfor Norge. Etter studier i Paris fortsatte han i New York og München og bosatte seg så i Nederland før han vendte tilbake til Norge i 2005. Han var den første utlending som tok 1.pris i den eksklusive «Concours de la Guilde Française des Artistes Solistes» (Paris, 1970).

Nylig ble han nominert til Nordisk Råds musikkpris, og utnevnt til ridder av den franske «Légion des Arts et des Lettres».

Ihuga Kongsbergpatriot. Anne Marie Ottersen Lindtner Foto: Bjørn Isaksen

Anne Marie Ottersen Lindtner (født 29. april 1945 på Kongsberg) er en norsk skuespiller.

Ottersen er utdannet ved Statens Teaterhøgskole og har vært fast ansatt ved Nationaltheatret siden 1970. Hun har også hatt mange roller i både Fjernsynsteatret og NRK Radioteatret.

Ottersen er likevel mest kjent fra film og TV. På film er det særlig Anja Breiens trilogi om Hustruene hun er mest kjent for. Den består av Hustruer (1975), Hustruer – ti år etter (1985) og Hustruer III (1996). På TV har hun medvirket i en lang rekke serier, hovedsakelig komiserier, som for eksempel Fredrikssons fabrikkRadio 2Bot og bedring, og sammen med ektemannen i TV 2s Holms. Hun medvirket også i science fiction-serien Ta den ring(1982). I 1995 spilte Ottersen dessuten tittelrollen i NRKs julekalender Amalies jul.

Ottersen har vunnet en rekke priser og i 2013 ble hun utnevnt til ridder av den franske Ordre des Arts et des Lettres.

 

3600.no

Se alle innlegg