Det handler om noe større enn bare frivillighet

Gleder seg til konsert. Fra venstre: Gunn Hilde Mederud, Thomas Andersen, Odd Bjørn Skullerud Moen og Ranveig Hjorthaug. Foto: Anniken Tangerud

For fjerde året på rad, hyller Kirkens Bymisjon de frivillige med en gratiskonsert i Kongsberg Kirke.

– Dette er en kveld som skal hylle de frivillige som legger ned en betydningsfull innsats i eget nærmiljø. Ikke bare de hos oss, men de som stiller opp og gir av sin egen tid for andre, om det så er Skrimreserven, Røde Kors, de frivillige på Energimølla og ellers i samfunnet, forteller Ranveig Hjorthaug varmt om den kommende konserten.

Vi møter Ranveig i caféen til Kirkens Bymisjon i Haspa. Rundt bordet sitter Bjørn Skullerud Moen, som er leder for Skrimreserven, Gunn Hilde Mederud fra Kirkens Bymisjon og Thomas – som jobber frivillig på kjøkkenet hos Kirkens Bymisjon.

Fire mennesker som på hver sin måte utgjør en forskjell og bidrar til at mennesker, idretten eller kulturlivet i Kongsberg har det litt bedre.

– Det hadde stoppa fort flere steder uten de frivillige, sier Bjørn.

De andre rundt bordet nikker enstemmig. For Kirkens Bymisjons arbeid, idrettsklubbene, ideelle organisasjoner, festivaler og lag, er de mange frivillige som bidrar med alt fra kaffekoking til å strø sand, en viktig og verdifull ressurs.

– Jeg tror verken kommunen eller idretten hadde kommet i mål hadde de ikke hatt de mange frivillige rundt forbi. De frivillige er gode bidragsytere for samfunnet, understreker han.

Det var PK Hus (som sponser gratiskonserten) som kontaktet Bjørn og spurte om han ville holde en appell under konserten.

– Som leder for Skrimreserven får man en del henvendelser og jeg synes i grunn det er såpass viktig dette med frivillighet, at det var en selvfølge å takke ja. Det med dugnadsarbeidet fortjener denne oppmerksomheten, forteller han og forklarer hvorfor han selv står på så mye for lokalsamfunnet.

– Du stiller opp fordi du får så mye igjen for det sjøl. Det at du får lov til å bidra til at andre skal ha det bra, betyr enormt mye.

Ranveig smiler av ordene hans:

– Du tar jo denne utfordringen på strak arm, Bjørn, og det beskriver mye av hva det betyr å være frivillig. Når du er frivillig, gjør du noe for andre av din egen fri vilje – og det som gjør det så verdifullt er at du får så mye igjen for det, poengterer hun varmt.

Det kan man saktens si Skrimreserven gjør. I dag består de av en 58 menn og et tyvetalls kvinner som alle har gått av med pensjon. Den flittige gjengen preparerer skiløyper, deltar i snøproduksjon, driver kiosk på søndager, arrangerer skidager for barnehager og SFO i hele Kongsberg, deler ut strøsand til de eldre i kommunen, fungerer som parkeringsvakter under loppa, er sterkt engasjert i IL Skrim håndball, både elite og bredde, og hjelper til på Solstad eldrehjem.

– Den gleden de eldre på Solstad viser da når vi kommer og tar de med på en trilletur ned til Labrofossen eller det nye boligfeltet på øversiden, gjør alt verdt det. Det er mer enn himmelrike for dem, forteller Bjørn.

Det skal ikke så mye til, konstaterer vi.

– Nei. Det handler om å bare gi de en hjelpende hånd. Vil dem være med å gå en tur, så har vi en armkrok, bekrefter Bjørn varmt.

Gunn Hilde Mederud er helt enig:

– Frivilligheten handler om å inkludere, å gi den varmen, den armkroken og den omsorgen som jeg tenker møtestedet Haspa står for. Ved siden av min jobb i Kirkens Bymisjon, jobber jeg også som frivillig i Røde Kors og vi inkluderer blant annet flyktninger og på den måten viser vi samtidig at frivillighet ikke bare handler om å hjelpe, men også strekke ut en hånd og tenke at frivillighet kan være med å få folk fra et utenforskap til å bli med i et felleskap, som en del av noe større, forteller hun.

– Hvis alle vi bruker litt av vår tid til å inkludere folk, så blir det ikke så mange som står igjen på utsiden.

– Alle kan være med å bidra, hvis vi ser mulighetene i hver og en av oss, legger hun til.

Hva er det beste med å være leder for Skrimreserven? spør vi Bjørn nysgjerrig.

– Det er bare moro å ha denne gjengen med deg og vi er nok så mange fordi vi har den sosiale biten som pri én. Det å kunne sitte å eta vafler og prate tull i Skistua ute på Heistadmoen, ler han.

Onsdag 15. november blir det nok en samling – da i Kongsberg Kirke. På scenen vil de få oppleve Bjørn selv, Øyvind «Elg» Elgenes, Frode Alnæs, Børge Pedersen på scenen, samt et gjensyn med både «Musikkgledebandet», elever fra Kongsberg kulturskole og Drammen International Gospel Choir.

­­Hva betyr en konsert som dette for Kirkens Bymisjon? spør vi Ranveig. 

– Det er en kjempefin mulighet til å sette de frivillige i fokus. Det å inkludere alle frivillige i lag og foreninger. Vi markerer noe til ære for dem og gjør litt ekstra stas på de gjennom musikk, glede og fellesskap, forklarer Ranveig og gleder seg til onsdagen.

– Konsertene tidligere har virkelig vært flotte og nære konserter i kirken vår. Det har vært fulle benkerader og vi håper selvsagt at Kongsbergs innbyggere også dette året vil benytte seg av sjansen og få meg seg konserten, avslutter Ranveig.

Dørene åpnes klokken 1830 og du bør nok komme tidlig om du skal sikre deg plass. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg