– Det handler om å oppleve noe analogt.

Derfor vil Eva, Ingunn og Tor ha deg til fjells. 

«Lad oss gjøre det let og billigt, at riktig mange kan komme og se, hva der er stort og vakkert i vort land»

– Thomas Heftye, Den Norske Turistforeningens stifter.

Våren er en fantastisk tid til å være i skogen og på fjellet, både for store og små. Med lyden av sildrende bekker og ivrig fuglesang, frisk luft og lukten av et yrende planteliv, lokkes titusenvis av nordmenn hvert år ut av sine hjem for å oppleve naturen (uten ski på beina).

Tre av de som er med på å gjøre dette mulig her i byen, er Eva Jeanette Johnsen (24), Ingunn Hagen Våer (34) og Tor Dalaker Lund (74).

De to førstnevnte jobber i Kongsberg og Omegn Turistforening og Dalaker Lund er en av foreningens 125 frivillige.

Som en del av Norges største friluftsorganisasjon, Den Norske Turistforening (DNT), brenner denne trioen for et enkelt, aktivt, allsidig og miljøvennlig friluftsliv og for å bevare natur og kulturverdier.

Kort fortalt: få folk ut i naturen. 

Om du spør de tre ildsjelene om hvorfor vi bør ut på tur, ser du de smile ivrig og ordene sitter løst.

– En god grunn til å komme seg ut på tur er det å være i aktivitet, innleder Ingunn.

– Da snakker vi om folkehelseperspektivet. At du skal prøve å få dine 30 minutter med aktivitet hver dag. Det er det ikke så mange som får til nå, legger hun til.

Samtidig syntes 34-åringen det er en form for viktig avkobling i en stresset hverdag.

– I det hektiske samfunnet vi har nå, handler det også om at du kan koble av litt. Når du kommer deg ut og beveger deg og får naturen nær deg, har du en tendens til å resonnere på en litt annen måte enn det du gjør inne foran skjermer, forteller Ingunn.

– Det handler om å oppleve noe analogt, istemmer Eva ivrig.

– Man får seg en pause fra hverdagslivet og alle bekymringene.

Er man ute på tur, om det så er å ta middagen over bålet eller en lengre fjelltur, er du nødt til å fokusere på her og nå. Renske hodet og leve litt mer i øyeblikket, sier Eva.

«DET Å VÆRE UTE PÅ TUR HANDLER LIKE MYE OM Å UTFORSKE DINE INDRE LANDSKAP.»

– Går du på tur alene er sansene mer våkne. De gir deg muligheten til å oppleve stillhet og du får med deg mer av det som skjer rundt deg, åpner deg opp på en litt annen måte, mener Eva.

Å koble på noe annet

Tor Dalaker Lund har så lenge han kan huske elsket å gå på tur, og for ham handler det både om opplevelsen av å være del av en større sammenheng og det sosiale.

– Det å gå på tur er en veldig fin måte å være sammen på. Om det så er familie, venner eller andre, mer løselige, forbindelser. Men jeg har alltid likt å gå på tur alene, forteller den spreke 74-åringen.

– Det handler ikke bare det om å distansere seg fra hverdagen, men det handler om det å koble på noe annet. Altså det å oppleve naturen i seg selv. Dette blir mer og mer tydelig for meg som åra går.

Dalaker Lund er også opptatt av det å ta vare på våre viktige og vakre naturlandskap, vår historie og mange kulturminner.

– Om ikke folk kommer seg ut og bruker naturen, vil alt vokse igjen og bli borte. Det syntes jeg er veldig synd

Identitetsfølelsen

Eva er samtidig fascinert av koblingen mellom historien og vår nasjonale identitetsfølelse.

– I Norge har jo dette blitt en del av vår nasjonale identitet. Den er jo bygd mye på romantiseringen av landskapet og det å være ute på tur.

Når kommer hipsterne og retrobølgen inn da? De som flokker fra de mer urbane strøk og ut i fjellet i nikkers og skal på toppturer.

– Det er vel kanskje noe av det vi ser på besøkstallene til hyttene våre. At trenden øker, forklarer Ingunn og smiler.

Vi får mer besøk av unge folk på hyttene igjen og det er nok en del av disse hipsterne – som skal tilbake til det gamle nasjonalromantiske og de ikke fancy, ubetjente hyttene.

– Det har vært en jevn stigning av besøk på hyttene de siste fire årene jevnt omkring i landet og i Kongsberg har vi sett stigningen de siste to årene. Så langt i vinter ser det ikke ut til å stoppe. Vi får en bedre spredning på hyttene våre, folk har oppdaget hytter som Selsli og Sørmyr, skryter hun.

Hva er det som er så særegent med Kongsberg?

– Vi er en av de få stedene på Østlandet som har fire årstider, skryter Ingunn.

– Vi har veldig variert terreng. Du kan gå i skauen og snaufjellet, smiler Tor.

– Vi er en by, men allikevel kan du bare tusle gjennom byen og så er du ute i skogen. Her trenger du ingen T-bane for å komme deg ut i naturen, understreker Eva.

– Du kan faktisk gå til hyttene våre fra døra di! forteller de stolt i kor.

Inspirerende arbeid.

Formålet med KOT og DNT er å tilrettelegge og inspirere folk så de blir klar over friluftslivets fantastiske muligheter, og spør du gjengen hva det betyr for dem å være en del av byens turistforening, glimter det til av stolthet i øyekroken.

– Det er så verdifullt. Ikke bare henger det sammen med min naturvernholdning, men jeg vil at flest mulig skal få oppleve den gleden jeg har med naturen, forklarer Tor som har vært frivillig i foreningen siden 80-tallet (men alltid har elsket å gå på tur).

– Samtidig setter jeg stor pris på det sosiale: det å være med på en dugnad og se hva vi får til i løpet av en dag. Du blir stolt og det skaper et sterkt fellesskap. Det at folk sitter i det samme hyttestyret år etter år, betyr jo at de trives. Spesielt i de små turistforeningene får du en helt annen nærhet til hyttene, nærmiljøet og de andre.

– For meg handler det om å jobbe med det man brenner for, sier Ingunn.

– Jeg vil minske dørstokkmila for folk. Sørge for at det føles litt lettere å komme seg ut, forteller Ingunn.

– DNT er en fantastisk organisasjon. Jeg må også få si, for oss som jobber her på kontoret, at det å få jobbe med de frivillige, de som legger ned så mye innsats, utrolige ståpåmennesker, med utømmelig lagre av positiv energi, betyr utrolig mye. De er så inspirerende! poengterer Eva.

Men hvordan skal vi nå hun eller han som aldri har vært ute på tur før?

– Det er det som er så fint med Turistforeningen. Vi har noe for alle, forteller Ingunn.

– Vi har tilbud til de som er vant til å gå i fjellet og vil utfordre seg selv og noe til de som bare ønsker å komme seg litt ut. Du trenger ikke ha masse utstyr eller være i toppform for å gå på tur, understreker hun.

– Barnas Turlag er familieorientert. De har alt fra vinterturer til kveldsmatturer hvor målet ikke er vanskelig å nå og terskelen lav.

– Alle aktiviteter vi har er også gratis. Den eventuelle kostnaden for å være med på en tur, vil da være å dekke bensin, mat og eventuelt overnatting på en av de 8 hyttene våre. Så det er ikke dyrt.

– Vi har også utstyr som vi låner bort. Det fikser vi. Det er bare å ringe, smiler Ingunn.

 

Vil du vite mer? Besøk nettsiden til Kongsberg og Omegns Turistforening her. 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg