Hagesenteret kunden tar med seg nistepakken til

Kun seks snaue kilometer utenfor Kongsberg sentrum, finner du en liten grønn oase av et hagesenter.

Åpent i hagesesongen, driftes Kongsberg Hagesenter nå av Håkon Andreas Hestenes og samboeren Tove Helen Hjermunrud. Paret tok over driften etter Tove Helens mor, Reidun Bergan, i 2016 og det er helt tydelig at dette er et par som elsker både jobben.

– Vi har begge en stor interesse for planter og vekster og selv har jeg nok sikkert fått det gjennom oppveksten da jeg var mye med mamma på hagesenteret, innleder Tove Helen og smiler varmt.

Hagesenteret har helt siden 1984 holdt til nede ved idylliske Jordbrua. Irmgard og Torbjørn Torkildsen, som driftet stedet frem til Tove Helens mor tok over i 2002, var et ektepar med stor interesse for det som vokser og gror og siden den gang har dette vært et sted og en butikk hvor du finner ildsjelene for hagen- og planterikets mangfold.

Til tider har det faktisk vært fire generasjoner involvert i arbeidet på senteret og det var Håkon som til syvende og sist overtalte Tove Helen å ta over den daglige driften. Grunnen var ganske enkel:

Her får du gode råd. Foto: Geir Bakka, 3600.no

– Han så hvor mye jeg trivdes i jobben min. Her motiveres jeg av at jeg lærer noe nytt og oppdager nye ting hele tiden. Så sammen valgte vi å overta driften da sjansen kom, forklarer Tove Helen som har hatt stedet som fast tumleplass siden hun var 11 år gammel.

– Det er fint at det «yngre garde» kommer i gang! De har lenge gått med en drøm om å drive noe selv, så tiden føltes moden for et rollebytte, forteller mamma Reidun som fortsatt er å se «i kulissene» som en av de i betjeningen.

Hva er det beste med jobben og arbeidsplassen?

– Jeg liker at ingen dager er like. Her får jeg alltid utfordringer som gjør at jeg må improvisere og ta ting på sparket. Samtidig får jeg være mye ute og jobbe med det jeg liker aller best!

– Veldig blide og motiverte ansatte gjør dagen bra og det å få hjelpe kundene våre er veldig motiverende. Det kan være kilde til mye latter og forvirring når vi får inn kunder som ikke helt husker den latinske uttalen på en plante. Vi kommer som regel til bunns i det! smiler Tove Helene.

Den trollske ‘rododendronlunden’ og kunnskapsformidling 

I den grønne oasen ved Jordbrua er det romslig plass til både parkering og mange spennende planter og områder. Selv lekeplass, froskedam og en mystisk «trollskog» av rododendron for de små, har det blitt plass til opp gjennom årene og mange av de faste kundene tar med seg nistepakken dit.

Jakten på nyheter og nye varianter tar aldri slutt, men det er én ting som kanskje skiller seg litt ut fra gamle dager.

Da jeg startet i denne bransjen opplevde jeg at kunnskapsnivået til kundene var høyere enn det er nå. Flere kunne de grunnleggende tingene innen hagedrift. Dette er på ingen måte negativt ment, men vi merker at det er et savn hos kundene etter å få de gode rådene om produktene vi kjøper og hvordan man får de til å vare lenge. Vi tror at det blir viktigere fremover istedenfor å prøve å selge mest mulig varer, insisterer Tove Helen.

Hvis det fortsetter å bli mildere fremover så kan man også boltre seg i et større utvalgt av vekster. Det er jo spennende for oss. Da kan man plante flere eksotiske planter, flere sorter frukt og bær blant annet.

 

I januar 2017 startet dere med en ny runde oppussing, hva har blitt gjort?

Butikken vår er jo egentlig en dobbelt garasje, men det begynner å bli triveligere der inne. Gjenbruk er jo i vinden og vi var så heldige at vi fikk stein fra Ildstedets gamle disk og dette har blitt til ny disk hos oss, sier Tove Helen takknemlig.

Ellers har vi malt litt og fått opp nye hyller så det er enklere for kundene og finne produkter selv. Vi regner ikke oppussingen som helt ferdig så vi kommer til å fortsette med litt mer steinlegging og maling utover sesongen. 

Hvor høy er gledesfaktoren om dagen?

Vi gleder oss alltid før hver sesong. Det legges ned mye arbeid i å ha et innholdsrikt sortiment og mange av varene blir jo bestilt allerede i august året før. Når varene kommer etter påske er det alltid litt ‘julestemning’.

– Mai hadde jo en litt treig start i år, men nå som det har blitt gode temperaturer har det vært full rulle. Vi er jo i en væravhengig bransje, så vi håper på en sesong med fint vær og ikke alt for mye regn, avslutter Tove Helen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg