Disse gutta drømmer stort

Trenger du hjelp med å velge studier?

Dette enkle, men vanskelige spørsmålet, var starten på en aldri så lite reise for de to Kongsberggutta Jacob Sand Kruse (17) og Toralf Mac Culloch Grande (20).

Begge ønsket noe mer ut av rådgivningen de fikk på videregående og løsningen, som de kaller Det Neste Steget, fant de selv.

– Vi prøver å gjøre noe med rådgivningstjenesten i hele landet. Vi syntes den er manglende og at fokuset har vært litt feil, så vi ønsker å endre på det ved å ha laget et alternativt opplegg, innleder Toralf, som til daglig studerer psykologi på Blindern, entusiastisk til 3600.no.

– Opplegget går ut på at eleven, i stedet for å gå til rådgiveren og bruke en time på å finne ut av hva de skal gjøre her i livet, bruker de vårt konsept til å reflektere ordentlig over viktige ting du bør tenke over før du tar et såpass viktig valg som for eksempel studieretning eller yrke, forklarer 20-åringen.

For å få til dette, har de laget en arbeidsbok hvor du som elev kan gjøre en rekke øvelser i ro og fred. Øvelser som går inn på større emner som dine verdier, styrker og ting du allerede er motivert for.

Ideen bak arbeidsboken og konseptet kom fra en uheldig opplevelse med en rådgiver på skolen.

– I andre klasse var jeg ikke motivert til å fortsette med skole i det hele tatt, men rådgiveren anbefalte meg bare til å «ta de letteste fagene» og det var en erfaring jeg ikke fikk noe ut av. Prosessen var mer preget av å bare få det unnagjort. Når jeg nå tenker tilbake, ville jeg heller ha fått noe mer som dette vi nå har laget, forklarer Toralf.

Etter denne erfaringen begynte 20-åringen å lage en prototype på hvordan han selv ville løst situasjonen og delte tankene med Jacob, som samtidig var hans kollega i UNG-redaksjon til LP.

Jacob så potensialet, trodde på konseptet og noen måneder senere, nærmere bestemt sommeren 2016, startet de reisen som nå ennå ikke er avsluttet.

– Frem til januar i år, utviklet vi modellen vi nå sitter i hånden med, forteller Jacob og peker på den ferdige boken vi sitter i hånden med.

Hva tenkte dere da dere fikk den ferdige, trykte boken i hånden?

– Jadaaaa! ler Toralf stolt og forteller de måtte ha et møte bare for å ta på den.

– Det var ganske deilig. Jeg dro inn til Oslo bare for å se på den, legger Jacob til.

Ved siden av boken har de utviklet sin egen nettside, trykket sine egne businesskort med egenprodusert logo og forsøkt å selge konseptet til en rekke utdanningsinstitusjoner og ikke minst utdanningsdepartementet.

– Vi leiker ikke butikk som du sier på Kongsberg, ler Toralf.

– Det er viktig å ha en seriøs profil og tro på det du driver med, repliserer Jacob bestemt.

Det er helt tydelig at gutta drømmer stort og har en stor dose mot i brystet.

Årsaken til at vi holder på med dette, inkludert det at jeg studerer psykologi, er at vi syntes skolesystemet er veldig utdatert, og dette er det første steget vi ønsker å ta for å gjøre det bedre, forklarer Toralf.

Begge føler at det er en stor mangel på kunnskap om praktisk psykologi og livsmestring i skolesystemet og vi tror Det Neste Steget vil bidra til at elever kan rustes bedre til de utfordringene de vil møte i livet, parerer Jacob.

De vedkjenner at modellen «ikke er rakettvitenskap», men er basert på en rekke forskjellige konsepter som har blitt brukt før og som de vet funker.

– Poenget er at dette konseptet ikke finnes i skolen i dag. Det er derfor vi jobber for å få det inn i skolesystemet slik at det kan fylle dette helt synlige behovet så håndgripelig som mulig, understreker de i kor.

I tiden som kommer, håper de på et mulig samarbeid med flere større aktører innen utdanning og, men de innrømmer det ikke er lett.

Hvordan holder dere motivasjonen oppe?

– Det er jo fordi dette er så viktig. Det handler ikke om å få litt ekstra lommepenger. Da hadde vi gitt opp for lenge siden. Men. Hvis visjonen vår realiseres, så vil vi få et samfunn hvor folk faktisk vet hva de vil drive med, gjør ting de liker og blir gode på det. Går det så langt vi tenker, vil både folkehelsen og trivselen skyte i været, sier Toralf tydelig engasjert.

– Poenget her er at dette er en liten forandring som vil utgjøre store utslag hvis det går slik vi vil, legger han til og poengterer de ikke vil gi opp selv om de har møtt noen hindringer på veien.

Vi kan og skal jo ikke stoppe her! avslutter de i kor.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg