Gull verdt med gulljazz

Noen av jentene fra "kjøkkenet" ute. Foto: Anniken Tangerud

For tredje året på rad fikk de eldre i byen svingt seg oppe ved Skavangertun sykehjem.

Les også: Alle er med på Jazzfestivalen. Også de eldste. 

For folk som har vokst opp på Kongsberg, har jazzen ofte representert et sted hvor venner samles og folk koser seg sammen med god musikk, godt selskap og kanskje noe godt i glasset.

Mange av de eldre har i tillegg både jobbet og deltatt på konsertene gjennom de over femti årene festivalen har eksistert. Men ikke alle har mulighet til å komme seg ned til sentrum lenger.

Det gjør Gulljazz noe med og det at også den eldre generasjonen får et tilbud hvor musikken og gleden ved samhold står i sentrum, betyr enormt mye. Både for brukerne, de ansatte, pårørende, funksjonærer og musikerne som deltar.

I år som i fjor, har de rigget til et flott festivalområde oppe ved Skavangerhjemmet. Med festivaltelt, grillmat, godt drikke og fire konserter, fikk de eldste i byen storkost seg med vakkert vært, god stemning og flott musikk fra Ruud/Krogh Jazzgroup, Swing’it Dixieband, Music With Z – en hyllest til Monica Zetterlund og Lena & Salongtrioen.

Fellesskap og samhold

God stemning. Rådmann Wenche Grinderud og ordfører Kari Anne Sand var på plass på årets Gulljazz. Foto: Anniken Tangerud

– Du ser smilene. Du ser fellesskapet. Her er flere generasjoner samlet og koser seg sammen med rømmegrøt og kanskje noe godt i glasset. Dette er et arrangement som er bra for alle, forteller en stolt ordfører Kari Anne Sand da vi møter henne oppe ved Skavangertunet.

Kari Anne smiler om kapp med solen – for dette er et sted hun trives.

– Det er så mange flinke og varme frivillige og ansatte som står på ekstra for dette arrangementet. De flytter kjøkkenet ut og skaper ordentlig god stemning, skryter hun.

Noen av jentene fra «kjøkkenet» ute. Foto: Anniken Tangerud

Kongsberg Kommune har gitt 40.000,- i arbeidskraft til arrangementet. I tillegg kommer de frivillige som villig gir av sin tid og varme. Fylkestinget har også sponset årets Gulljazz med 50.000,- i rene midler.

For ordføreren representerer Gulljazzen noe helt unikt.

– Det er deilig å kunne kjenne at man får bidra og få til ting som dette i Kongsberg. Jeg setter innbyggerne i kommunen først i alt jeg gjør. Det betyr så mye for meg at de har det bra – slik som vi ser her. Arrangementet er på deres premisser og setter gleden i sentrum. Det betyr enormt mye også for de som er her.

Rådmann Wenche Grinderud har også tatt turen opp denne sommerdagen og hun er like stolt av arrangementet.

– Det betyr at vi utvider jazzbegrepet til å omfatte alle. Mange av de som er her i dag, har vokst opp med jazzen, så dette er noe som de identifiserer seg med og gjenkjenner. Du blir rett og slett glad når du er her. Det vi gjør er viktig. Her har vi lagt til rette for et møte mellom de som gir og de som får tjenester og det vi ser her er festvarianten av det, smiler Wenche.

– Ja. Det er imponerende, legger Kari Anne til.

Liv Ragnhold Ovenstad koordinerer turene til Hvittingfoss Bo- og rehabiliteringssenter. Foto: Anniken Tangerud

De som kanskje har reist lengst denne dagen blant de eldste gjestene, er fem blide pensjonister og tre like blide ansatte fra Hvittingfoss Bo- og behandlingssenter.

– Det betyr veldig mye å få komme hit, forteller Liv Ragnhild Ovenstad og legger til:

– Det betyr mye for jobben jeg gjør og for hjertet mitt. De koser seg veldig og du ser hvordan de blomstrer av å komme seg ut av hjemmet.

– Dette har de gledet seg så veldig til! De har pratet om det hele veien opp hit, stråler hun.

Det er helt tydelig at det å få de eldre med på tur og oppleve noe i fellesskap, er noe som ligger nært Liv Ragnhilds hjerte.

– Jeg brenner veldig for å bruke tiden til arrangementer og turer som dette. Det er så viktig.

Det er andre gangen de er på Gulljazz, og det er helt klart at dagens besøk gav mersmak.

– Klart vi kommer tilbake til neste år!

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg