Grønn glede på Ullandløkka!

Gina Hansen Myhra
Humla suser i gartneriet.

Tekst: Siw Torsteinsen

Som fersk hageinteressert hadde jeg fått med meg at det ligger et Mikrogartneri på Ullandløkka, og det var derfor med en viss forventning jeg besøkte det en varm sommerdag nå nettopp. Og det var en fryd å få innblikk i det lille gartneriet.

Mikrogartneriet på Ullandløkka

Gina Hansen Myhra står bak gartneriet, og møter meg i hagen når jeg kommer. Hun har lang fartstid i bransjen, og er utdannet anleggsgartner og har jobbet i kommunen i mange år, før hun i 2009 også utdannet seg til blomsterdekoratør. Hun har jobbet i flere blomsterbutikker siden, men starter i ny jobb nå i høst og har eget mikrogartneri hjemme.

Gina er utdannet anleggsgartner og blomsterdekoratør og har stor lidenskap for faget.

– Jeg startet vel med dette for fem, seks år siden nå forteller Gina.

– Ideen kom til meg i forbindelse med inspirasjonen jeg fikk fra Blomsterhagen på Abildsø. Der har jeg deltatt på en rekke kurs, og det var så inspirerende å se hvordan de bygget det opp at jeg ønsket å prøve noe av det selv også, forteller hun.

– Dette er jo først og fremst en hobby, men jeg leverer litt blomster til Jordbrua Hagesenter, og så hjelper jeg gjerne venner og kjente litt til arrangementer, smiler hun.

Og prinsippet for det som leveres er det som er på sitt beste akkurat da. Det som er høsteklart settes sammen til buketter som selges i hagesenteret. Da sikres en kvalitet hun står inne for å levere.

Lidenskap

Og at dette er en lidenskap synes godt på den flotte hagen hun har bygget opp. Gina opplyser om at det ikke er fullt flor helt ennå, men det er allerede nydelige blomster overalt rundt oss, og humler og bier summer fornøyd. Her finner vi blant annet Georginer, Zinnia, Settania, Floks, Høststråblomst og Erteblomster på rekke og rad. Og sistnevnte dufter så godt der vi går mellom radene og beskuer blomstene.

Orden i rekkene med blomsternett

– Jeg dyrker alt etter økologiske prinsipp, forteller hun.

– Det ble viktig for meg etter mange år i bransjen, hvor jeg synes det var utfordrende etterhvert. Selv om det stadig blir bedre, skyter hun inn.

– Blomster som er så naturlig, bør få være mest mulig det, deler hun.

Begynte interessen tidlig?

– Ja det gjorde nok det. Jeg hadde en sommerjobb som femtenåring på Jordbrua Hagesenter, og det var nok det som ble starten på interessen, forteller hun.

– Det er en avkoblende hobby dette her. Jeg kan gjerne sitte og luke en lørdagskveld jeg, fordi jeg koser meg, smiler hun.

Tidlige forberedelser

Og den tidlige interessen har altså blitt til en nokså altoppslukende lidenskap. Det forstår jeg når Gina forklarer hvordan hun legger opp sesongen.

Med eget gartneri hjemme er det alltid noe å gjøre.

– Noen ganger på høsten tenker jeg at, uff, det er litt mye dette her. Men så kommer jeg over jul når frøkatalogene kommer, og da kjenner jeg kriblingen igjen, ler hun.

– Da setter jeg meg ned med hagebøker og katalogene og planlegger hva jeg skal plante dette året.

– Så starter jeg plantingen allerede i februar til april, avhengig av hvilke sorter jeg har valgt ut. Georginer settes til driving, da de overvintrer fra år til år. Jeg sår alt inne til å begynne med, så da er det potter og bakker over hele huset, ler hun. Deretter flyttes det videre ut i drivhus og hagen, alt etter temperatur og sesong, forklarer hun.

Vakker Georgine dyrket frem av Gina
Vakker Georgine dyrket frem av Gina.

Sosial avslutning

På slutten av sesongen, når hagen fortsatt er i fullt flor inviterer Gina noen tidligere kollegaer til å komme og slå seg løs i blomsterhagen.

– Det er en veldig hyggelig avslutning, da spiser litt litt og koser oss med å lage buketter og skravle, smiler hun.

Se flere bilder av Mikrogartneriet og buketter her:

Georginer
Erteblomster
Det bugner i gartneriet til Gina.
Flott sittegruppe laget av Ginas mann Steinar
Bukett laget av Gina (foto privat)
Buketter laget av Gina (foto privat)
Buketter laget av Gina (foto privat)
Bukett laget av Gina (foto privat)

3600.no

Se alle innlegg