Bilder: Graffiti i kirken

Lurer på om prestene i Kongsberg for 150-200 år siden ble forbanna, eller om de synes det var litt kult med byens rebelske ungdommer? I de øverste kriker og kroker i Kongsberg kirke er det graffiti og tydelige tegn fra pill råtne forfedre som bare måtte fortelle etterkommerne at de kjedet seg.

Den eldste jeg fant var fra 1801, mens det ser ut som midten og slutten på 1800-tallet var en stor epoke for taggerne på Kongsberg. Det mest oppsiktsvekkende er likevel at meldingene og navnene har fått bestå i mer enn 200 år, kanskje helt fra kirken ble innviet i 1761. At ikke en eneste prest, kirketjener eller menighetsråd gjennom historien har funnet det helt nødvendig å male over griseriet og hærverket. Utrolig – og moro! Graffitien i Kongsberg kirke er likevel ikke historiens tidligste: På en inskripsjon fra 79 f.Kr i et bordell i Pompeii står det: Solemnis var her, en dyktig utøver…

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg