Glede og gåsehudfaktor i annerledes førjulstradisjon

Bli litt bedre kjent med våre lokale helter bak konserten «Adventsklang»

Søndag 24. november kl. 19.00 kimes adventstiden inn med en rekke konserter i Kongsberg Kirke.

Første konsert ut blir en herlig fusjon av klassisk sang og jazzpiano og de som skal dele kjente og ukjente sanger og folketoner med publikum, er ingen ringere enn musikk, dans – og dramalinjelærerne Helge Wahl Flatland og Anne-Carolyn Schlüter.

Anne er klassisk skolert sanger med en lang karriere innen opera og annen klassisk musikk. Helge er utdannet jazzpianist og opererer ofte i det klanglandskapet som kjennetegner nordisk jazzen.

I «Adventsklang» blandes disse to musikalske universene for å skape en stemningsfull førjulskonsert hvor man spiller på undringen og forventningen i adventstiden.

Konserten er i utgangspunktet akustisk, men nytt av året er at de tidvis utvider lydbildet med elektronikk og effekter.

Bakgrunnen

Pianist Helge Flatland fikk lære litt piano av sin mor i 7-årsalderen.

– Etter det er jeg selvlært frem til jeg begynte å studere ved rytmisk linje på konservatoriet i Kristiansand, forteller han.

– Senere har jeg jobbet profesjonell utøver i tillegg til å være pedagog i kulturskole og videregående. Jeg tror det intuitive i jazzen var det som fikk meg i den retningen. Jeg har alltid vært opptatt av å finne egne måter å gjøre ting på og senere å skape et musikalsk språk som forhåpentligvis er litt mitt eget.

Mezzosopran Anne-Carolyn er en klassisk utdannet sanger.

– Det vil si at jeg synger hovedsakelig klassiske konserter og opera, forklarer hun.

– I mitt fag [mezzosopran/alt] har jeg sunget nesten alle operaroller, alle konsertariene og mye kammermusikk og orkestermusikk. Jeg har reist verden rund og gjestet mange operahus og festivaler.

– Jeg har alltid likt å leke med stemmen, men det er ikke så lett siden de rammene og formene er veldig stramme i det klassiske genre. For noen år siden var jeg så heldig og har møtt Helge Flatland som ikke bare er en teknisk flink pianist, men også nysgjerrig og ikke minst modig nok til å prøve noe annet.

– Hva betyr musikk for dere?

– Musikk er først og fremst kommunikasjon. Formidling av følelser og stemninger uavhengig av sjanger og tradisjoner, sier Helge.

– Det kunne jeg ikke har sagt bedre, istemmer Anne-Carolyn og smiler.

– For meg er det også en katalysator til alle slags følelser og livssituasjoner, et språk som har en utrolig mangfold i uttrykksmulighetene som vanlige ord aldri ville har og en evne til å gå rett inn i hjertet. Ingen ord kunne det!

«Musikk er først og fremst kommunikasjon. Formidling av følelser og stemninger uavhengig av sjanger og tradisjoner»

Helge og Anne-Carolyn gleder seg til konsert. Foto: Privat

Samarbeidet

Invitasjonen til en konsert, åpnet muligheten for et samarbeid.

– Vi er kolleger på Musikk Dans og Dramalinjen på Kongsberg videregående skole og for en stund siden skulle jeg synge på åpningskonserten på Toen Gård i Svene, forklarer Anne-Carolyn.

– Jeg tenkte at det var en fin mulighet til å prøve noe annet og spurte Helge om han kunne kompe meg. Det ble starten av denne fine fusjonen.

Suksess

Programmet består av musikk knyttet til jul og advent, noe kjent og noe ukjent. Uttrykket spenner fra det frie og improviserte til det strengt arrangerte. Alle arrangementer er utarbeidet i fellesskap av de to.

Kombinasjonen jazz og klassisk er kanskje ikke det mest vanlige man hører under en adventskonsert, men de to foregående konsertene ble en kjempesuksess.

Konserten er i utgangspunktet akustisk, men nytt av året er at de tidvis utvider lydbildet med elektronikk og effekter.

– Hva tror dere suksessen skyldes?

– Vår konsert er en samtale mellom oss to og publikum hvor vi bidrar med våre «stemmer», akkurat som i en hvilken som helst samtale. Det er spennende at man kan gjøre slikt uten å tenke på sjanger. Resultatet har heldigvis kanskje en litt uvanlig klang, men ideen er den samme som alltid når musikere kommer sammen for å skape noe, forteller Helge.

– Ja, å skape noe nytt var særlig interessant for meg siden jeg har, som sagt, sunget alt som er skrevet for stemmefaget mitt og ble LITT lei av det, smiler Anne-Carolyn.

– Vi spiller også her et repertoar som er gammelt, men vi tolker disse folketonene og salmene på en helt uhørt, ny måte, i full respekt for dem!

– Hva er det beste med samarbeidet? Hva gledes det mest til og hvorfor?

– Først og fremst er det veldig hyggelig, og er i ferd med å bli en førjulstradisjon. Musikalsk sett tror jeg vi henter frem litt nye sider ved hverandre og finner begge inspirasjon i at «medspilleren» låter litt annerledes, og kanskje velger andre løsninger enn det man er vant til, forteller Helge.

–Det er hyggelig, morsomt og inspirerende. Enormt berikende og full av overraskelser når en av oss kommer med en ny idé og vi leker oss frem til noe helt annet enn man er vant til å høre. Å skape noe nytt som man har en følelse av er vellykket er dypt tilfredsstillende. Og da lønner seg all den øvingen og treningen, smiler Anne-Carolyn.

– Nå håper vi at også publikum kjenner den samme gleden og gåsehuden som vi!

Har det vært noe lokalt som har inspirert dere?

– Kirken i seg selv er en stor inspirasjon i denne sammenhengen. Norges beste klang og ærverdige omgivelser! forteller Helge stolt.

– Helt klart kirken!! istemmer Anne-Carolyn.

Konserten Adventsklang- Klassisk møter Jazzisk opplever du søndag 24. november kl. 19:00 i Kongsberg Kirke.

 

 

 

Merknad: deler av denne artikkelen ble først publisert i november, 2018

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg