Møt glasskunstneren Aino Jensen

I over 17 år har Aino Jensen jobbet målrettet mot å bli den anerkjente kunstneren hun er i dag. 

Hun vokste opp i et familie med generasjoner av billedkunstnere, men innså tidlig at hun verken hadde interesse eller talent for å male.

Tingen er at jeg ikke kan tegne så mye som en strek, og klarte aldri finne min egen ting. Jeg hadde en boble inni meg som ville ut, og jeg prøvde mange ulike typer kunst for å sleppe ut disse følelsene men ingenting passet meg. En dag viste ei venninne meg et et glassfat; det var kjærlighet med første blikk, forteller Aino Jensen.

Aino hadde tidligere drevet litt med keramikk og hadde en ovn som hun brukte til dette. Økonomien var stram på denne tiden og hun måtte finne alternative måter å arbeide med glass på.
Vanligvis kan man kjøpe en spesiell type glass for slik kunst, men dette var så dyrt og ikke noe jeg hadde penger til. I stedet gikk jeg rundt til glassmestre og samlet inn vindusglass som jeg kunne bruke. Dette er mye vanskeligere og langt i fra normalt, men det tvang meg til å være kreativ og finne min egen vei.

Boblen hadde nå funnet en kunstform å uttrykke seg igjennom, og det tok ikke lang tid før Aino hadde store planer.

– Ganske tidlig fikk jeg for meg at jeg skulle lage et fossefall i glass på 8 kvm. Det var noe jeg måtte gjøre, selv om mannen min spurte:  ”skal det dritet henge her?”.
Jeg kontaktet Kongsberg Maritime og forklarte at denne utsmykningen passet perfekt hos dem. Det endte med at de kjøpte den av meg, noe som viste seg å bli en døråpner.

I galleriverdenen er CV’n det aller viktigste; viktigere en porteføljen. Det første et galleri ser på er CV’n og denne er i stor grad med å bestemme om du får ha en utstilling.


Etter jeg solgte fossefallet til Kongsberg Maritime og hadde fått mitt første punkt på CV’n dro jeg til Galleri Osebro hvor jeg fikk utstilling. Det viste seg i etterkant at grunnen til at de ga meg en plass var fordi jeg var så energisk at de ikke klarte å si nei.

Lager kunst for seg selv


Det er veldig mange som har helt feil fokus når det kommer til kunst, mener Aino.
– Jeg lager kunst for meg selv og det er dette som gjør at det blir bra, pluss at jeg har tro på meg selv! Siden jeg ikke lager kunst for noen andre beholder jeg mitt eget utrykk og kan fortelle den historien jeg ønsker.
– All min kunst er håndlaget og kommer kun i ett eksemplar. Det er ikke mulig å masseprodusere det jeg lager.

 Du lager mye forskjellig glasskunst, hva trives du best med?


Hjertet mitt ligger i skulpturer. Jeg liker å lage fat og andre ting, men disse lages som regel for utstillinger.

Prosessen med å lage en skulptur tar opp til to måneder, forteller Aino.

Først må modellens posisjon bestemmes, noe som normalt tar tre-fire timer. Når dette er bestemt vil modellen dekkes med gips. Støpen tørkes, fylles med glass og brennes i ca. 20 døgn. Deretter slipes glasset, justeringer gjøres og opphenget blir spesialkonstruert. Gipsstøpen kan kun brukes én gang og hver skulptur blir derfor unik.

Hva ønsker du å formidle med kunsten?


Alle mine skulpturer har sin egen personlighet og en historie de forteller. Jeg er veldig glad i ansikter og hender, og former kroppene på en måte som er med på å fortelle en historie.

Skulptur2Aino viser fram en skulptur av en ung, flott, muskuløs mann som henger fra en kjøttkrok med hendene bundet.
Denne skulpturen handler om hverdagspresset ungdom opplever i dagens samfunn. Man skal se bra ut både fysisk og psykisk, og være vellykket. Denne flotte mannen har alt det som forventes av en ungdom, men han har det ikke bra, han er et slakt.

Hun viser også et par skulpturer som omhandler psykiske lidelser

Hva er drømmen?

For å være helt ærlig er det aller viktigste for meg familie, venner og min tro. Jeg er veldig fornøyd med at jeg har muligheten til å jobbe med det jeg elsker. Jeg ønsker ikke noe mer enn dette, for meg er ikke ”fame and fortune” viktig.

Ainos kunst finnes på gallerier  rundt om i Norge, men hun ønsker å kunne ha utstillinger også internasjonalt, og legger ikke skjul på at det er stas å ha installasjoner på vegger rundt om i verden.

Aino Jensen har galleri/utsalg fra verkstedet i Efteløt (Kongsberg), men har utsalgssteder i 12 forskjellige steder over hele landet.  

3600.no

Se alle innlegg