Glade morgensvømmere!

Det er tidlig fredag morgen, og jeg skal møte en gjeng med spreke morgensvømmere i svømmehallen her i byen. En liten fugl har nemlig hvisket oss i øret at det er en fast gjeng med svømmere som holder sammen, hvor en av de i tillegg har holdt på helt siden svømmehallen åpnet i 1971!

Takknemlig tilbud

Erik Frogner er fast på plass på fredager.

– Det er gjennomsnittlig en tjue stykk som er og svømmer her hver morgen, kan Erik Frogner (ansatt i svømmehallen) fortelle meg når jeg kommer.

– Noen er her fast, mens andre er mer sporadisk innom. For noen blir dette en innarbeidet morgenrutine har jeg inntrykk av.

– Det siste halvåret har vi også tilbudt frokost i kafeen på fredager etter svømming, i samarbeid med KIF Turn, og det setter mange pris på. Det er viktig med det sosiale, smiler han.

Det er god stemning i kafeen etter morgensvømmingen, og praten går løst rundt bordet. Det serveres enkel frokost sammen med kaffe og te. De mangler riktignok noen denne fredagen, men stemningen er det ikke noe å si på.

– Det sosiale etter svømmingen er viktig, sier Randi Popperud som har drevet med morgensvømming i en årrekke.

– Her prater vi om løst og fast, og løser verdensproblemer, ler hun.

– Og så liker jeg godt at det er ulike aldre på gruppen.

– Ja, her, og i garderoben går skravla i ett og latteren sitter løst, istemmer Torunn Kielland over bordet.

– Og mange av oss hadde jo ikke blitt kjent ellers hadde det ikke vært for dette tilbudet, konkluderer Veslemøy Fjerdingstad.

God folkehelse

For mange av morgensvømmerne har det vært fysiske plager som har fått de til å starte med denne rutinen. Vonde rygger, gikt og andre helseplager er bakgrunn for mange. Mens for andre har lysten alene vært det viktigste. Som for Magnhild Hope som kom trillende inn med rullatoren sin da jeg kom denne morgenen.

– Jeg begynte egentlig for å få litt egentid til meg selv i starten, forteller hun.

– Og så har jeg fortsatt. Det betyr noe å være sammen, deler hun.

Det sosiale med frokost, kaffe og en prat etter svømming er minst like viktig som svømmingen. Fra venstre: Veslemøy Fjerdingstad, Karin Andersen og Randi Popperud.

At dette tilbudet er god folkehelse er de alle enige om. Her glemmes sorger og plager for en stund, og de går hjem med en god følelse. Har de ikke sett noen på flere dager, tar de gjerne en telefon for å høre om alt er i orden, og trenger noen skyss samkjører de slik at alle kommer seg på svømming. 

– De eldre her er forbildene mine. Når jeg ser ser hvor god form de er i både fysisk og psykisk så gir det videre motivasjon, forteller Grethe Finnebråten.

– Jeg har blitt avhengig rett og slett, ler hun.

– Før jeg ble pensjonist var jeg litt til og fra, men nå er jeg her så ofte som mulig.

Byens eldste morgensvømmer

Karin Andersen har vært på morgensvømming siden svømmehallen åpnet i 1971!

Jeg kan ikke annet enn å bli imponert når jeg hører hvor gammel spreke morgensvømmeren Karin Andersen er! 88 år gammel er hun blitt, og sprek som bare det.

Hun har i tillegg holdt på helt siden svømmehallen åpnet i 1971. Slå den! Allerede andre dagen det var åpent var hun og mannen på plass i svømmehallen. Siden har hun svømt, og svømt.

– Jeg har vært heldig med helsa vet du, forteller hun meg.

Men det var på grunn av vond rygg hun startet, og hun ble egentlig anbefalt å operere den gangen. Det ønsket hun ikke og startet istedet med svømming, og siden forbauset hun selv legen over hvor bra ryggen ble.

– Så dette tilbudet har absolutt bidratt til den gode helsa jeg har i dag, avslutter hun.

Spreke morgensvømmere før de tar helgen! Fra venstre: Veslemøy Fjerdingstad, Randi Popperud, Torunn Kielland, Magnhild Hope, Grethe Finnebråten og Karin Andersen.

3600.no

Se alle innlegg