Gir folk en sjanse

Ståle Skau, Eva Bråten, Gro-Hege Einarsen og Ida Engedalen. Foto: Anniken Tangerud

ASVO-Kongsberg er avhengig av at arbeidsgivere som Mormors Have tar et viktig samfunnsansvar og åpner opp dørene for praksisplasser, og dermed gir folk en sjanse.

Vi møter Eva sammen med Gro-Hege Einarsen, daglig leder hos Mormors Have, Ida Engedalen, arbeidsleder ved I GANG på ASVO og Ståle Skau, markeds- og produksjonsleder på ASVO, på kontoret til Gro-Hege på Gamlegrendåsen.

– Det er ikke lett å få seg en jobb i dag, understreker Ida og fortsetter:

– Du skal ha et nettverk, ha referanser, være utdannet herfra til evigheten, men det er så mange som ikke er det. Hvis folk da ikke åpner opp for disse, får vi ikke hjulpet dem, og da havner de så lett utenfor.

– Ofte handler det bare om noe så enkelt som å ha en grunn til å stå opp og komme deg ut. Ha et sted hvor du blir sett. Ha noen å gå til som bryr seg om deg.

Derfor er det viktig for ASVO-Kongsberg å få den kontakten med arbeidsgiverne og sende folk på arbeidstrening.

– Vi har mange innom oss som ikke er fra Kongsberg, og de har jo ikke det nettverket. I en liten by som Kongsberg er nok ikke så lett å få seg jobb om du ikke kjenner noen.

– Jeg merker det at jeg er et helt annet menneske i dag enn jeg var for fire måneder siden. Da var jeg langt nede. Nå har jeg fått bedre selvtillit, møtt mange herlige mennesker og ikke minst fått prøve meg på arbeidsmarkedet igjen, forteller Eva varmt og sprudlende.

Hilde Hvamb Sætra jobber på kjøkkenet. De to fant tonen umiddelbart. Foto: Anniken Tangerud

I Gang tiltaket

Kort fortalt er I Gang et tiltak for sosialstønadsmottakere. Det ble i 2017 lovfestet aktivitetsplikt for alle under 30 år som søker økonomisk sosialhjelp, men er i dag utvidet til også å gjelde de over 30 år. Det innebærer at alle som får innvilget denne stønaden fra NAV i all hovedsak får et krav om aktivitet. Arbeidsoppgavene er først og fremst samfunnsnyttige og oppdragsgivere er blant annet Laagdalsmuseet, Labromuseet, Kommunen, Statsskog og ASVO-Kongsberg.

– Men vi har også fagdag en gang i uka hvor vi hjelper til med å skrive søknader, sende søknader, og pushe litt på for at de får søkt litt jobber.

– I tillegg har vi en rekke samarbeidsavtaler med forskjellige bedrifter i Kongsberg slik at de på tiltak kan få litt arbeidspraksis. På den måten får de prøve seg i arbeidslivet, få seg et nettverk og muligheten til å vise seg litt frem og få de referansene som er så viktig i veien videre.

– Vår arbeidstrening er egentlig en tilleggsgreie vi gjør for at vi faktisk får folk ut i arbeid, og ikke de bare være hos oss å jobbe. Det handler om å komme seg ut og få prøvd seg litt.

På mange måter blir ASVO en døråpner.

– Vi har kontaktene og nettverket, men det blir opp til den enkelte på tiltak å ville gå gjennom den døren.

– Ja, dette har jo vært en solskinnshistorie. Eva passet bare så godt inn og var en av oss andre med én gang. Både blant de ansatte og ikke minst ungene. Det var veldig bra, skryter Gro-Hege entusiastisk.

– Det er utrolig stort. Ikke minst var det mye bedre enn å gå hjemme og sparke føttene i veggen. Jeg trivdes kjempegodt. Her ble jeg tatt vare på og sett, både på tull og alvor holdt jeg på å si, forteller Eva varmt.

– Som jeg sa til Gro-Hege den første gangen jeg traff henne: du er ikke voksen før du tør å vise at du er barnslig. Får jeg tak i et akebrett på vinteren, vet folk hvor jeg er, ler Eva.

«Du er ikke voksen før du tør å vise at du er barnslig»

Nå står hun på egne ben, og det synes hun er både skummelt og spennende.

– Jeg fikk mye hjelp til CVen på ASVO-Kongsberg, så den er i boks nå, og jeg lærte veldig mye der. Spesielt dette med å ta med seg tilbakemeldinger på godt og vondt.

Bedre selvtillit

Selv synes Eva at hun har vokst mye på tiden hos ASVO-Kongsberg og Mormors Have.

– Selvtilliten har blitt sterkere. Nå står jeg på egne føtter, smiler hun.

Gro-Hege ser også den viktige rollen arbeidsgiveren spiller i en større sammenheng.

– Går du hjemme hele tiden har du ikke den daglige kontakten med folk, og der er det også fort å falle fra. Derfor er også den sosiale delen viktig i denne sammenhengen, forteller Gro-Hege.

– For meg har kanskje det vært det viktigste, skyter Eva inn.

– Ja, for å lære deg jobben er en ting, men du skal i tillegg tilpasse deg et nytt sosialt miljø, fra å ha vært mye alene på dagtid.

– Du skal samarbeide. Du skal vise deg frem, lære deg spillereglene, og i en barnehage skal du tilpasse deg en haug med unger også. Det er ikke bare bare, ler Gro-Hege.

– Ja, vi har tatt dette samfunnsansvaret før også. – Har vi muligheten til det, er det jo selvsagt!

– Samtidig er det en veldig liten risiko å ta. Det er ikke så mye som skal til for vår del, og vi har uansett en veldig god kommunikasjon med ASVO hele veien.

ASVO – en døråpner

Historien om Eva er de på ASVO stolte av.

– Det er kjempegøy når det fungerer så bra og tilbakemeldingene både fra arbeidsgiveren og deltakeren er så bra. Du spiller en viktig rolle i en historie, forteller Ida.

For Eva har døråpneren hos ASVO-Kongsberg gitt henne en sjanse gjennom samarbeidsavtalen med Mormors Have.

En sjanse som betyr veldig mye og som har gitt henne selvtillit og motet på veien mot å skaffe seg jobb.

Resultatet av oppholdet på I Gang har vært et bidrag på vei ut i jobb og i dag jobber Eva som renholder.

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg