– Dette gir meg energi og glede

Trombonist Marit Lund Bjørnsen i spissen for lokale prisvinnere.

– Det er første gang vinnerne av Jonas B. Gundersens musikkstipend samles til en felles konsert, sier daglig leder i Glogerfestspillene Margit Åsarmoen.

Initiativet til Prisvinnerkonserten kom fra trombonist Marit Lund Bjørnsen (24 år), med musikkutdanning fra folkehøyskole, tre år med klassiske musikkstudier i Stavanger, videreutdanning i Nederland. Marit studerer nå tidlig-musikk med barokktrombone som hovedinstrument i Den Haag.

– Jeg valgte verker av vår lokale komponist Christian Sinding. Musikken hans var ukjent for meg inntil noen måneders tid tilbake. Jeg begynte å søke opp noter og lyttet til innspillinger og oppdaget hvor vakker denne musikken er – svært variert også; fra solo og kammermusikalske verker til korverk og symfonier” forteller Bjørnsen.

Hvorfor valgte du trombone som instrument?
– Som lita begynte jeg på kornett. Noen år senere trengte de trombonister i skolekorpset, og vips.

Hvem er dine musikalske forbilder?

– Av trombonister var det helt klart Christian Lindberg. Jeg husker den første trombone-CDen jeg hadde; Jeg fikk den i gave fra en dirigent som hadde brent den til meg; Christian Lindberg og Tokyo Kosei Wind Orchestra. Hørte faktisk på den for et par dager tilbake, og det bringer med gode minner, sier Marit Lund Bjørnsen.

– I dag er det veldig mange ting som inspirerer meg, både musikere jeg møter og musikk, og det går egentlig veldig i perioder hva jeg hører mest på. I fjor gikk det mye i tysk kirkemusikk fra 1600-tallet, nå jobber jeg mot eksamen min i juni og lager et program med musikk fra Kong Christian IVs hoff, så hva jeg hører mye på, henger mye sammen med hva jeg jobber med. Når det er sagt, hører jeg på mye musikk kun for og slappe av også, og da går det i helt andre ting, om det er happy 80s disco, noe deilig jazz eller Ane Brun. Var på en konsert med henne i Rotterdam før jul, og det var fantastisk. Musikere som gjør ting på sin måte, har et eget uttrykk, det inspirerer!

 Hva er dine beste musikalske minne fra Kongsberg?

– Jeg har så mange gode, og utrolig varierte musikalske minner fra denne byen så jeg må trekke frem noen fler her. Jeg husker veldig godt den første øvelsen jeg var med på med Kongsberg Byorkester og ble satt til å spille toppstemmen i trombonerekka, Var egentlig ganske redd for det, men de herlige mannfolka jeg hadde ved siden av meg tok så godt i mot meg og vi hadde så mye moro i alle de årene jeg var med at sjenertheten gikk over.

– Så husker jeg godt Sølvkantaten i 2011. Reidar Hauge hadde arrangert musikken på nytt, og lagt introen i konserten for solo trombone fra galleriet.

– Jeg husker fremdeles at han fortalte meg at han hadde tenkt jeg skulle spille den da han arrangerte musikken på nytt – det var stort for meg.

– Så må jeg jo så klart trekke frem alle de kulturskolekonsertene jeg har fått spille på opp gjennom årene på alle mulige steder, fra svømmehallen til biblioteket, ute og inne, på Sommerkult og Ode til Gloger – så mange gode, flinke lærere – en avgjørende faktor for meg å drive med musikk.

– Prosjektet «Brass møter Gloger» i 2013 var også et høydepunkt, dette var den første konserten jeg hadde laget, funnet på og organisert programmet selv; noen originale stykker med orgel og kvintett på den konserten er noe av det beste jeg har spilt for messingkvintett. Det å ha med meg flere av mine tidligere lærere og å få til å organisere noe sånt var utrolig stort, og har definitivt gitt meg mersmak til hva jeg vil gjøre videre, forteller Marit Lund Bjørnsen.

Hvilken fremtidsdrøm har du som musiker?
– Utvikle meg, finne veien videre og gjøre det jeg har lyst til. Akkurat nå er det en kombinasjon av å spille selv og å skape og organisere prosjekter – det gir meg mye energi og glede.

De medvirkende på prisvinnerkonserten er: Aleksander Løe Myrling, baryton, Inger Marie Fjeldheim, sopran/fiolin, Johanne Aurora Løvli Hidle, fiolin, Jørgen Holm Klevar, bratsj, Elise Landsverk Holtan, cello, Kjersti Landsverk Holtan, fløyte, Marit Lund Bjørnsen, trombone, Einar Løvli Hidle, gitar, Martine Bæver Larsen, orgel og JeeYoung Park. Klaver.

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg