Garn er gøy!

Trude Kolset har en dreven kastearm - siden hun har spilt håndball i mange år. Foto: Hyunjung Kim

I en koselig murbygning på et hjørne i Kirkegata i Kongsberg finner du Strikkestua – en butikk litt utenom det vanlige. Her finner du stoffer, garn og tilbehør som strikkepinner, mønster, knapper, bånd og diverse «kjekt-å-ha-duppeditter» for alle som elsker håndarbeid.

Faktisk har de så mye som over 370 ulike sorter garn – og har således Norges største garnutvalg.

– Her får jeg leve ut favoritthobbyen min, smiler daglig leder Trude Kolset.

Trude strikket sine første Selbuvotter allerede før hun begynte på barneskolen og har vært lidenskapelig opptatt av håndarbeid siden.

Hvor kommer denne interessen fra?

– Jeg veit ikke. Det må være et eller annet i genene, svarer Trude og forteller at både moren Aud Ingeborg Kolset og mormoren Ingeborg Eggen begge var meget habile strikkere.

Når i tillegg far Ole Kolset kan skilte med strømpestrikking i ung alder, så måtte jo noen av genene være forhåndsprogrammert for strikking og håndarbeid. Nå omgis hun av vakre farger og har fri tilgang til garn hver eneste dag – en drømmejobb.

Det beste med jobben min er at jeg møter så mange fantastiske håndarbeidsmennesker og blir inspirert av alt de lager.

Er Kongsbergfolk flinke til å strikke?

Å ja! Veldig flinke. Det er en generell trend det at strikking har blitt populært igjen. Vi har stort utvalg og mye som ikke mange andre butikker har, så hit kommer det kunder fra Asker, Sandefjord og Tønsberg. Mange kjører forbi på vei til og fra hytta, og tar gjerne en stopp for påfyll av nødvendig materiell. En venninnegjeng tok faktisk toget ens ærend hit helt fra Sørlandet en gang. I dag er de seks ansatte, og skal vi tro Trude er de like lidenskapelige opptatt av håndarbeid alle sammen.

Den kunnskapen og genuine interessen mine kolleger og jeg sitter inne med føler jeg er til hjelp for andre. Det betyr mye, understreker Trude.               

Strikking er populært som aldri før. Det strikkes nesten over alt og ikke bare kan en som strikker glede sine nærmeste med varme plagg mot kalde dager, men strikking er bra for både hjernen og helsa; kropp og sjel.

– Ja. Populariteten har nok en sammenheng med at folk trenger å koble av og ta en pause fra sosiale medier eller teknologi generelt. Samtidig ender du opp med noe fint – som du i tillegg har laget selv – og da blir du litt stolt, sier Trude engasjert.

– Når du strikker, sitter du og tenker på andre ting. For min egen del er det kun positive tanker når jeg driver med håndarbeid. Alt det negative det forsvinner. Hvorfor skal jeg tenke på noe negativt? Jeg koser meg jo. Jeg har det bra når jeg strikker. Så det blir også en form for terapi hvor tankene får rom, understreker hun.

Saken fortsetter under bildene
Moro på jobb! Fotografen ba om en liten «garn-nøste-krig» og jentene i Strikkestua stilte mer enn villig opp. (Ingen garn eller ansatte ble skadet under opptaket). Foto: Hyunjung Kim

For Trude er det prosessen i seg selv som gir henne mest glede.

– Jeg synes det er kjempegøy å strikke og samtidig blir det jo noe fint, men det er selve prosessen det handler om – det er den som er morsom, sier hun og siterer den kjente engelske strikkedesigneren Kaffe Fassett:

«Målet er arbeidet»og det er nettopp det strikking handler om for meg. Og så er jeg nysgjerrig. Når jeg ser/hører om nye teknikker, så må jeg prøve og se om jeg forstår hvordan ting blir gjort. Det å lære noe nytt gir også en tilfredsstillelse.

Svaret på hvorfor andre strikker, er nok avhengig av hvem du spør. For noen er det kos, for andre underholdning, men felles for endel er nok at det å strikke gir de en glede og en indre ro. For Trude er strikking simpelthen en viktig del av hennes identitet.

Dette er favoritt-tingen min å holde på med, på lik linje med det å gå tur med bikkja og være i naturen. Det er jo ikke en hobby det her, det er en livsstil, avslutter hun.

Foto: Hyunjung Kim

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg