Kunnskap til kvelds er tilbake, og torsdag 27. september vil Krona Kino kombinere en perle av en matfilm: Ramen Shop, med et kåseri av Milla Steinbeck Flogeland.

21. september hadde filmen Ramen Shop premiere på Krona Kino (les mer om den nederst i saken). Filmen karakteriseres som «Mat for hjerte og sjel» og før visningen den 27. september, vil den Kongsberg-baserte matskribenten Milla Steinbeck kåsere om suppefenomenet Ramen, en rett som får matentusiaster over hele verden til å få vann i munnen og tårer i øynene.

– Ramen er kort og godt en japansk nudelsuppe basert på deilig kraft, nudler og et tilnærmet uendelig antall valgfrie toppinger og nesten alltid et perfekt bløtkokt egg, forklarer Milla.

Milla har lenge hatt et lidenskapelig forhold til landets matkultur og har blant annet holdt foredrag for Japans ambassade i Oslo.

– Svaret på hvorfor jeg ble fascinert er en god kombinasjon av tilfeldigheter; en bildebok fra Japan jeg fikk som barn og en kokebok om japansk mat jeg fikk av kjæresten min som nå er min mann. Jeg har alltid lengtet etter det som er utenfor det lett gjenkjennelige og hjemlige, forteller hun.

Milla garanterer en morsom og innholdsrik kveld. 

– I min jobb som guide i Kongsberg kirke eller som omviser på Bergverksmuseet fikk jeg alltid folk til å le. Mine tidligere kolleger pleide å si at de kunne høre det på lang avstand når jeg hadde med meg en gruppe på omvisning. Man må alltid legge inn litt humor for at folk skal henge med og ha det hyggelig. De som legger seg på en «streng lærer»-stil når de skal formidle noe får sjelden folk med seg.

Hva skal du hente fra din egen kulinariske reise denne kvelden?

– Jeg vil forsøke å formidle noe av det jeg har lært igjennom nesten ti år nedi kjelene. Jeg skal også røpe noen skikkelige generaltabber som jeg vil at folk skal unngå og at man ikke må være redd for å gjøre feil, prøve igjen og tørre noe nytt.

Milla har allerede sett filmen og den vekket mange følelser.

– Det er en feelgood-film og man kan trenge en liten kleenex når man ser den. Samtidig får man UTROLIG lyst på både japansk ramen, kylling på benet og chilikrabbe fra Singapore. Også er det en sterk film for de som har opplevd å miste en forelder. Min egen far døde for noen få år tilbake og flere av mine beste minner med han kan knyttes til mat og matopplevelser, forklarer hun.

Utmerket rett for vinteren. 

– Kom og lær noe nytt, bli inspirert til å lage ramen hjemme. Jeg er et levende bevis på at det ikke er vanskelig og alle ingredienser finner du i Kongsbergs ulike matbutikker og asiatiske markeder. Og i vinterbyen Kongsberg er ramen alldeles utmerket mat for å varme kropp og sjel. Det er i områdene i Japan som har skikkelig vinter at Ramen nesten er som en religion å regne, avslutter Milla.

Takket være støtte fra Norsk filminstitutt byr Krona Kino også publikum på noen japanske godbiter før hjemturen.

– Det trengs, for dette er en film man blir sulten av, sier kinosjefen Even Thunes Jensen.

Les mer om filmen her:

Ramen Shop

Premiere 21. september. Drama 1 t. 30 min. Tillatt for alle

Årets beste matfilm? Terningkast 5 fra Cinema og Kinomagasinet! «Mat for hjerte og sjel»!

Masato, en ung Ramen-chef, forlater sin hjemby i Japan for å legge ut på en kulinarisk reise til Singapore for å finne sannheten om sin familie. Han oppdager mer enn familiehemmeligheter og delikate oppskrifter..

«En gastronomisk tilnærming til tilgivelse og forsoning» Bladet Cinema (5)

«Ramen Shop er en herlig fortelling på mange områder.» Kinomagasinet.no (5)

Omtale fra Berlin-festivalen:

«Masato is a young ramen chef in the city of Takasaki in Japan. After the sudden death of his emotionally distant father, he chances upon a suitcase of memorabilia and a red notebook – filled with musings and old photos – left behind by his Singaporean mother who died when he was just ten years old. Acting on a hunch, he takes off for Singapore with the notebook, hoping to piece together the story of his life, as well as that of his parents. There he meets Miki, a Japanese food blogger and single mother who helps him track down his maternal uncle Ah Wee, who runs a bak kut teh stall. Masato discovers that his grandmother Madam Lee is still alive, and that she holds the key to the tender yet turbulent love story of his parents. Masato and his grandmother try to heal each other’s broken soul, and find salvation in the kitchen where the meals they cook become more than the sum of their ingredients.»

Kjøp billetter til Ramen Shop her. 

Se traileren her:

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg