Slik går du frem for å få terrassen du virkelig ønsker deg

Vakkert og enkelt å vedlikeholde. Foto: Geir Bakka

Vi er ikke bortskjemt med godt sommervær her i det kalde nord. Derfor er vi flinke til å være ute og kose oss i varmen når den først er her. Mange drømmer om å nyte solfylte dager og lyse kvelder på egen terrasse, men hva gjør du når den fremdeles bare er en drøm? Hvordan går du frem for å få terrassen du virkelig ønsker deg?

En godt og riktig bygget terrasse kan vare i mange tiår. Og jo bedre planlagt den er, desto lenger vil den vare.

Før du kan gå barbeint på din egen terrasse er det noen ting du bør tenke gjennom på forhånd, som beliggenhet, sol, klima, vindforhold, innsyn, arkitektur og grunnforhold. Prøv deg litt frem! Kanskje er det lunere rundt hjørnet? Hvor har du solen lengst om sommeren?

Sett deg ned, ta deg god tid og se for deg hvordan det vil bli. Mål opp, ta bilder og lag en enkel skisse, så hjelper Carlsen Fritzøe deg med gode råd om muligheter, materialer, stil og pris. Siden kan du selv velge om du vil bygge terrassen på egenhånd, få litt hjelp – eller om du vil ha proffe håndverkere til å gjøre jobben.

Beliggenhet, sol, klima, vindforhold, innsyn, arkitektur og grunnforhold.

Du kan jo begynne med å la deg inspirere av årets terrassetrender fra Carlsen Fritzøe? Her får du vite alt om hvilke muligheter du har innen blant annet pris, farger og kvalitet – og så er det bare å nyte sommeren på ny terrasse etterpå.

Enkelt å vedlikeholde.

Lett å nyte deilige sommerkvelder på en slik terrasse. Foto: Geir Bakka

For Thomas Realfsen var det ingen tvil da han skulle velge terrassebord:

– Jeg var veldig lei av den tunge jobben med vedlikehold. Rensing, beising og alt som kommer med det tar mye tid og går ofte ut over tiden man kunne brukt til å nyte fine vårdager på terrassen, forteller Thomas.

Valget ble enkelt. 

– Vi valgte Royal-impregnerte bord som ikke skal trenge vedlikehold før om seks til ti år. Det passer oss fint!

Slik ble resultatet med Royal-impregnerte terrassebord hos Thomas Realfsen. Foto: Geir Bakka

 

Smarte kurver hvor terrassen flyter i ett med naturen rundt. Foto: Geir Bakka

Slik går du frem når du skal bygge terrasse

1) Ta hensyn til din egen tomt og til naboene dine

Hvor på tomten har du de beste sol- og vindforholdene? Hvor har naboen uteplassen sin? Dere vil begge sette pris på å ikke tilbringe somrene oppå hverandre i mange år fremover.

Tenk også på hva du har lov til å bygge på tomten din. Hvis terrassen er mer enn en halv meter over terrenget blir den regnet som en del av bebygd areal. Sjekk gjerne med Plan- og bygningsetaten hvis du er usikker.

2) Hold deg lavt i terrenget

Det er mange gode grunner til å beholde bakkekontakten – det gjelder også når du skal bygge terrasse. Arealutnyttelse er nevnt, men utseendet er selvsagt også viktig. Store terrasser på høye pilarer er sjelden pent. Da kan du bli sittende på utstilling for naboene, samtidig som vinden får godt tak i parasollen.

Med en høy terrasse må du også bygge rekkverk og trapper, så du sparer mye på å holde deg på bakkenivå.

3) En god terrasse har et godt fundament

Hvis ikke du er så heldig at du bygger på fjellgrunn må fundamentet være solid og sikret mot frost. Du kan da enten grave så dypt at du er på frostsikker grunn, eller isolere mot frosten.

Det beste er å grave litt over en meter ned, sette ned støperør og støpe fast stolpesko. Det er ikke vanskelig, men det krever litt arbeid. Alternativt kan du bygge en markterrasse.

4) En terrasse som ikke svikter deg

Konstruksjonen må være så solid at hverken gulvbordene, bjelkelaget eller dragerne svikter når du går på terrassen. Den skal ikke bare stå støtt gjennom grillfester med venner og barneselskap – den skal heller ikke knekke sammen av snøras fra taket.

Carlsen Fritzøe hjelper deg med å beregne hvilke dimensjoner du trenger til terrassen din, og hvor lange spenn du kan ha. Og selvsagt får du også råd om riktige skruer og beslag.

5) Utegulv som varer – i år etter år

Det er store prisforskjeller på terrassebord, og det er også store forskjeller på levetid og behov for vedlikehold.

Cu-impregnerte materialer er det rimeligste alternativet. Det krever også mest vedlikehold, men bruker du terrassevask og terrasseolje vil den vare i mange år. De dyreste variantene gir deg et helt vedlikeholdsfritt gulv med ekstra lang levetid.

Alt du behøver av materialer, festemidler og verktøy til terrassen

6) Gjøre alt selv, gjøre litt selv – eller få det gjort

Vil du bygge terrassen selv? I Carlsen Fritzøes varehus får du all hjelp du trenger og alt du behøver av materialer, festemidler og verktøy til terrassen. Ta gjerne en kikk i Carlsen Fritzøes folder om terrasse på betongsøyler der du får gode tips og råd. Hvis du ønsker det kan du også låne tilhenger eller leie kranbil.

Vil du bygge litt selv? Ta med bilder eller en skisse med mål, og så kan du og en på Carlsen Fritzøe se på mulige løsninger sammen. Du kan jo la en proff håndverker gjøre grunnarbeidet, og så kan du skru på terrassebordene selv?

Vil du få jobben gjort? Carlsen Fritzøe kjenner og formidler kontakt med de dyktigste håndverkerneder du bor. Da kan du være trygg på at alt blir gjort profesjonelt og forskriftsmessig. Og de gjør hele jobben for deg – fra befaring til opprydning. Dessuten blir de ferdige før høsten…

Uansett hvordan du velger å gjøre det – starter du i dag kan drømmen snart bli virkelighet. Lykke til med ny terrasse!

 

3600.no

Se alle innlegg