FRAM og Rindalshytter bygger for fremtiden

Anette Pedersen og Foto: Anniken Tangerud

Anette Pedersen våget å satse for seg selv. I dag er hun sjef for 10 ansatte og skal bygge hytter i millionklassen.

2018 ble et spennende år for Anette Pedersen og hennes selskap FRAM entreprenører as.  Hun inngikk et samarbeid med en av landets ledende hytteprodusenter, Rindalshytter, og nå skal de bygge fremtidens hyttedrøm sammen.

GAPAHUK fra Rindalshytter, design: Snøhetta, illustrasjon MIR

For å fortelle historien om Anette og selskapet hennes, må vi tilbake til 1998 da den varme sørlendingen valgte Kongsberg som studiested for økonomi og administrasjon, med markedsføring som spesialisering.

Vi møter henne i det luftige og flotte kontoret hun har bygget i sin egen bolig på Gamlegrendåsen. Rommet bærer tydelig preg av Anettes sterke sans for kvalitet og estetikk.

Foto: Anette Blom

I mange år hadde hun en trygg og fast jobb i Kongsberg Gruppen og Teknologisk Institutt, innen Kvalitet og HMS. På si holdt hun på med eiendom, og så kom dagen da hun måtte ta et valg mellom det trygge og faste og det utrygge.

Hvordan var det å ta dette valget?

– Muligheten kom da jeg fikk avslag på permisjonssøknaden hos min daværende arbeidsgiver. Det trigget et enormt pågangsmot hos meg, og da måtte jeg kaste meg ut i det og fly, forteller Anette bestemt.

Det er drømmen om å skape noe som driver henne, sier hun videre – å skape noe sammen med andre.

– Ansatte i FRAM entreprenører er i øverste klasse når det gjelder kvalitet i håndverket. Vi opptrer som en familie. Alle er håndplukket og egenskaper som kvalitetsbevissthet, inkludering og samarbeidsvilje er viktige hos oss – vi jobber sammen, understreker hun.

Hvor kommer det fra?

– Jeg vet ikke, men jeg tror jeg er født med det. Den førstefødte får ikke alt servert på et fat. Jeg tror det at – hvis man vil skape noe – må man ikke være redd. En må “gønne på”, smiler hun.

Foto: Anette Blom
Ulfven flisene viser her tydelig hvilken kvalitet FRAM kan levere på flisleggingen. Foto: Anette Blom
Foto: Anette Blom

Med kvalitet i sentrum

Det er nå snart 20 år siden hun kjøpte sin første leilighet for utleie.

– Jeg skjønte etter hvert at det er forskjell på kvaliteten håndverkere leverer og at det ikke er alle som skjønner hva jeg vil ha. Hva er kvalitet? Hva er godt nok? Norsk Standard (NS) er et vidt begrep og begynner å plage meg, innrømmer hun.

I 2016 bestemte hun seg for å danne selskapet FRAM entreprenører og ta grep om nettopp kvalitetsspørsmålet – på hennes premisser. Kvalitet som varer.

– Nå er vi ti stykker og jeg er opptatt av gode arbeidsforhold og vilkår. Nå er det plass til flere, vi skal rekruttere til et «kanon» lag.

GAPAHUK fra Rindalshytter, design: Snøhetta, illustrasjon MIR

Rindalshytter + FRAM entreprenører = sant

Anette innrømmer at det har vært en tøff reise hittil med et beinhardt fjorår. Oppturen kom våren 2018.

– Det hele startet med et møte mellom Rindalsytta og FRAM entreprenører, hvor vi avdekket våre felles verdier.

– Vakker arkitektur gjør noe med oss mennesker. Gjennom et sterkt driv om å skape vakre hytter og hus skal vi bygge hytter som passer til landskapet. Hyttene skal gli naturlig inn i landskapet og ikke omvendt. En respekt for natur og miljø appellerer til våre felles verdier, forteller Anette.

De første hyttene fra Rindalshytter ble laget så tidlig som i 1964. Gjennom 60-, 70- og 80- tallet var Rindalshytter med på å definere den norske hyttedrømmen.

I dag er de en av landets ledende leverandører av hytter med et nyskapende og tydelig formspråk.

LYSTHUS fra Rindalshytter; design OP. Wullum, illustrasjon MIR

Daglig leder for Osloavdelingen til Rindalshytter, Steinar Skjerdingstad, har jobbet i selskapet i tilsammen 10 år.

– Vi valgte å samarbeide med Anette av mange årsaker. Selskapet hadde en kul identitet, har flinke håndverkere som kan kvalitet, hun var proaktiv og tok initiativet, forklarer Steinar varmt og fortsetter:

– I dag er det ikke så lett å få folk til å bygge for seg, det er ingen selvfølge for oss å få gode snekkere. Så det at noen tar kontakt fordi de liker hyttene våre, at de har lyst til å bygge hyttene våre og bygge de drømmene som skal realiseres, er et veldig godt utgangspunkt.

Inntrykket fikk de bekreftet i det første møtet og allerede under dette første møtet avtalte de at Anette og selskapet hennes skulle ta de første hyttene.

– Når du jobber med hytter, så jobber du alltid i et nytt og lokalt marked. Derfor ønsker vi å ha gode samarbeidspartnere over hele landet. Med FRAM entreprenører blir det nå supert om de kan ta store deler av den verdikjeden det er å få opp vakre hytter i dette området.

– Vi ønsker å levere best mulig, varig resultater og ikke minst ha fornøyde kunder i sluttpakken og det vet vi Anette og FRAM entreprenører vil gi.

– Nå håper vi at vi sammen kan få litt bedre grep om markedet på Veggli og de områdene som sogner hit. Veggli er et område vi ikke har vært før – samtidig er det så nært Oslo.

Lokal verdiskaping

Målet fremover er klart. FRAM entreprenører skal vokse enda mer i samarbeid med Rindalshytter. 

Allerede nå er de godt i gang med å bygge de første hyttene og for tiden ser de etter nye kunder som ønsker å bygge vakre hytter, godt tilpasset naturen.

– Det å bygge hytter her er stort sett lokal verdiskaping. Vi kommer med best mulig byggesett som gjør det enklest mulig å sette opp hytta – men så er det samtidig masse som skal gjøres. Gulv og innredning til bad og kjøkken skal kjøpes og det gjør man gjerne lokalt. Det skaper en viktig verdikjede i lokalsamfunnet, forklarer Steinar.

Både Rindalshytter og Anette setter kvalitet foran kvantitet.

– Det er viktigere at folk er fornøyd enn at vi tjener enda mer penger. Gleden med å lykkes er viktigere enn økonomi, selv om vi selvfølgelig skal drive sunt, forteller Steinar.

– Vi jobber aldri på akkord. Det er en bevisst strategi vi har for å gjøre det riktig første gangen. Flotte materialer med god kvalitet krever ekstra presisjon og at vi ikke må gjøre arbeidet på nytt. Dette gjør at sluttresultatet blir bra og at kundene smiler.

– Du skal alltid kunne stole på oss.

Hvor moro er dette her?

– Helt fantastisk. Jeg føler meg så heldig. Jeg må noen ganger klype meg i armen at man kan få lov til å være med på en sånn reise, smiler hun.

Vil du vite mer? Besøk nettsidene til FRAM entreprenører og Rindalshytter.no her. 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg