For en fest!

Flere hundre møtte opp på årets Sommerles-fest på Kongsberg Bibliotek

Da er årets Sommerles over for denne gang, og lørdag 7. september feiret vi de fantastiske resultatene med en skikkelig Sommerles-fest på biblioteket!

Tekst: Hege Lislien

Lørdag 7. september var det igjen klart for det som nå har blitt en hyggelig tradisjon: en fest for å feire alle de flotte Sommerles-leserne våre som nok en gang har sørget for utrolige resultater.

Oppskriften er kjent: Besøk av Sommerles-forfatter Mari Moen Holsve, en liten quiz, trekning av premier, utdeling av diplomer – og selvfølgelig boller og saft.

Sjekk dette folkehavet!
Saft må til.

Folkehav og rekordavsløring

I år var det hele 201 påmeldte Sommerles-lesere, og omtrent 40 påmeldte småsøsken. Legger du til alle foreldrene da, så har du også ny rekord for hvor mange mennesker som er i biblioteket samtidig.

Det ble trangt for noen, så vi har allerede begynt å tenke på hvordan vi kan løse det på en bedre måte neste år.

Årets tall ble holdt hemmelig for alle fram til denne festen. Vi ville nemlig at dere som har satt rekordene, leserne våre, skulle være de første som fikk se dem.

Rekordene ble avslørt.

Så da hadde vi vår egen lille «avduking» av årets resultater: Tre stolte Sommerlesere holdt hver sin plakat godt inntil kroppen, og snudde den ikke før vi hadde gjettet hva tallene var i år.

De er som følger:

Antall deltakere: 1317
Bøker lest: 21.864
Sider lest: 2.339.331

Kongsberg – den beste Sommerles-kommunen?

Forfatter Mari sa til oss at hun tror vi er den beste Sommerles-kommunen hun har vært i, og hun har reist mye rundt i landet med Sommerles de siste årene!

Så alle dere som har bidratt med lesing i sommer kan være ordentlig stolte over egen innsats.

Forfatter Mari Moen Holsve skryter av byen vår og innsatsen til alle Sommerles-leserne her.

Kanskje gruvene kan inspirere neste Sommerles-fortelling?

Mari var som alltid kjempe-engasjert da hun snakket til sitt publikum, og i år snakket hun blant annet om selve Sommerles-fortellingen.

Forfatter Mari Moen Holsve.

Den foregår i Finnmark hvor våre kjente hovedpersoner Asbjørn og Astrid må gjennom mange prøvelser for å hjelpe forfatteren Seka med å få det viktige budskapet om at vi må passe på naturen vår ut til alle.

Det skal litt til å lure skumle menn i dress som til og med har helikopter til rådighet!

Heldigvis går det bra til slutt.

Forslag fra salen

Deretter spurte Mari om noen hadde forslag til hvor Asbjørn og Astrid skal reise i neste års Sommerles-fortelling.

Det var mange som hadde idéer, og vi hadde særlig sansen for forslaget om Kongsberg.

Tenk hvor mye spennende de kan oppleve i gruvene, og siden Asbjørn og Astrid kan reise i tid også, så er det mye å ta av der.

Men Mari har sikkert fått mange andre gode forslag også, og svaret får vi ikke før neste sommer – når Sommerles starter igjen.

Quiz

De som fulgte godt med på det Mari fortalte, og som også husket de flotte tallene, kunne gjøre unna quizen i en fei.

For spørsmålene her var nemlig fra Sommerles-fortellingen, samt om de utrolig gode tallene våre her på Kongsberg.

Alle klarte å finne løsningsordet, som var LESESOMMER. For det er jo det vi har hatt, alle vi som er så opptatt av Sommerles.

En sommer med bøker som har gitt oss opplevelser og pusterom, underholdning og følelser, lærdom, latter og gråt – kanskje til og med litt redsel? (Det er jo noen som er veldig glad i skumle bøker.)

Uansett lar bøkene oss bli kjent med andre mennesker, og ganske ofte blir vi litt bedre kjent med oss selv også når vi leser.

Tenk at bokstaver, ord og setninger kan få til så mye?

Spente barn.

Stor stemning

Det var stor stemning da vi trakk premier!

Vi har mange gode samarbeidspartnere i kommunen, så heldige som vi var hadde vi både klippekort til svømmehallen, kinobilletter, popcorn-gavekort, teaterbilletter og bøker fra Mangschou forlag som vi kunne dele ut til heldige vinnere. Samt bibliotekets egne t-skjorter og capser med Sommerles på.

Her hadde alle like store vinnersjanser. For alle som hadde meldt seg på festen hadde en lapp med sitt navn på i den store bollen som vi trakk fra.

Stor stas for de som vant, og vi andre kan håpe det blir vår tur neste år.

Diplomer og boller til alle

Diplomer og boller var det til alle, og selv om det ble litt trangt og kaotisk til tider, så fikk alle sitt til slutt.

Og så var det faktisk slutt, da –  på Sommerles 2019. Egentlig litt trist. Men det fine er jo at vi vet at det er under et år til vi er i gang igjen, og planleggingen har allerede begynt.

Sommerles er bibliotekene rundt om i Norge sitt opplegg og ansvar. Så også i Kongsberg.

Det er Kongsberg bibliotek som ordner premier, og som deler dem ut gjennom hele sommeren. De låner ut bøker, og de veileder lånere.

Så er det også flere som bidrar, og noe av grunnen til at vi lykkes såpass godt akkurat her i Kongsberg, er nok det gode samarbeidet med Oppveksttjenesten.

Oppveksttjenestens bibliotekar, i nært samarbeid med alle skolene og lærerne, får Sommerles ut til de aktuelle elevene. Og sammen holder vi i de ulike trådene til festen er gjennomført og Sommerles over for denne gang.

Vi håper alle som har vært med på Sommerles har lyst til å være med neste år også, og vi som jobber med dette er veldig spente på om det er mulig for dere å lese enda mer neste sommer?

Og du – husk at bøker og lesing er gøy hele året, ikke bare når det er Sommerles!

Tusen takk for en fantastisk lese-sommer!!

Hilsen Sommerles-teamet i Kongsberg

 

3600.no

Se alle innlegg