– Folket skal sy fordi det er gøy å skape noe.

Gry Aamodt (41) sa opp jobben hun likte så godt for å følge sitt eget hjerte.

Hva skal du bli når du blir stor?

Det klassiske spørsmålet følger oss fra barnsben av, nesten før vi i det hele tatt klarer å stave vårt eget navn.

Men er det én ting som er sikkert, så er det at vi sjelden ender opp med å jobbe med akkurat det vi drømte om som 5-åring.

Det er her denne serien kommer inn. Eller. Sånn nesten i hvert fall. For det er ordet «sjelden» og «drøm» vi vil fokusere på.

Det er mange som drømmer litt annerledes og tør å følge nettopp den drømmen som kanskje skiller seg litt ut fra den «vanlige» A4-jobben.

I denne forbindelse vil vi ta en tur rundt i distriktet og ta en prat med de som gjør det.

Denne gangen skal vi utforske: søm.

BIS_8381
I kjelleren i Bævergrenda 240, finner du butikklokalene til Kakle. Logoen ble designet av Grys svigerinne. Foto: Anniken Tangerud, 3600

Kakle

Om du kjører gjennom Bevergrenda har du sikkert lagt merke til et lite skilt med et snodig navn. På skiltet står det ‘Kakle‘ og det er dit vi skal ta turen i dag.

Bak navnet står det nemlig noe annet enn bare «skravling i høyt tempo» og «kaklende høner». Eller. Eieren bak merkenavnet, innrømmer lett at hun er ganske skravlete av seg og tar du en tur innom, går tiden ganske fort av seg selv uten at du i det hele tatt legger merke til det.


– Egentlig drev vi jo med høner, og så passer kakle godt til meg – for jeg skravler jo bra
, forteller 41-åringen bak navnet, Gry Aamodt, og ler over en god kopp kaffe.

Når vi ber Gry, som egentlig er utdannet tegnspråktolk og førskolelærer, fortelle om hvorfor hun startet med å sy, ser vi det gnistre i øynene hennes.

– Hvorfor jeg begynte med søm var egentlig litt tilfeldig. Men jeg liker å lage ting og skape, begynner 41-åringen.

– Det startet i 2009 da jeg var i permisjon med mitt tredje barn. Jeg hadde egentlig ikke sydd mye før det, men jeg var lei av permisjonslivet. Du vet; caféturer, byturer, babysvømming. Du var ute på noe hele tiden. Så jeg tenkte: Nei. Nå må jeg finne på noe som gjør at jeg koser meg hjemme!

Det var ikke aktuelt å gå hjemme og «brette klær» eller «lage middag». Nei. For Gry handlet det om et sterkt og inderlig ønske om å lage noe til barna hennes.

Noe hun hadde laget selv.

kakleklaer2
I butikklokalene til Gry, finner du fargerike og lekre klær hvor enn du snur deg. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Så Gry hev seg på retrobølgen som herjet på den tiden, gikk opp på loftet til moren hennes, fant noe gamle sengetøy fra mormoren, lånte bøker på biblioteket med gamle 70-talls mønster og satte seg foran en symaskin på kjøkkenet.

Og det viste seg at 41-åringen, som ikke hadde sydd noe særlig siden ungdomsskolen, hadde et talent for dette.

– Jeg sydde sånne forklekjoler med kryss bak til jentene mine. En sparkebukse til gutten min og noe til barna til søsteren min. Søsteren min elsket det. Så ballet det fort på seg, forteller Gry.

– Det var gøy. Noen sa: Kan ikke du sy til meg? Og da tenkte jeg: Skal jeg det, så skal de nå vite hvem som har sydd det. Så da lagde jeg merket Kakle, forklarer 41-åringen.

Kakleklaer
Et lekent og unikt estetisk uttrykk preger Kaklekjolene til Gry. Foto: Anniken Tangerud, 3600

Kakleklærne er lett gjenkjennelige, så man kan si at Gry på reisen virkelig har skapt sitt eget formspråk og uttrykk.

 Jeg tror jeg har laget min greie. Jeg syr klær som gode å bevege seg i, har et lekent design, er fargerike, ofte med banale og enkle figurer og et morsomt uttrykk. Etter hvert gikk jeg mer over til å lage mer voksne klær. Det har nok vært i hvert fall fire år med stort fokus på det nå. I tillegg tar jeg flere bestillinger hvor jeg lager noe individuelt for hver kunde, forklarer hun og smiler.

 

 

En liten dose galskap og mye frihet.

For Gry har det aldri vært et mål i seg selv å bli stor eller lage seg et kjent varemerke. Drivkraften har hele tiden vært noe helt annet.

– Det er friheten og fleksibiliteten som kanskje er det beste med jobben min, forteller hun.

– Det var jo derfor jeg sa opp jobben min som jeg elsket. Jeg hadde jobbet som fagansvarlig på tolketjenesten i Buskerud i ti år og var glad i jobben min og kollegaene mine.

– Det var jo galskap å si opp stillingen. Men jeg var bare ikke klar til å gå tilbake til en åtte til fire jobb med tre unger hjemme og pendling til Drammen hver dag. Jeg gikk glipp av altfor mye og det gikk bare ikke lenger, forklarer hun.

Kaklebroderi
Gry har et stort utvalg av tråder og syutstyr og mange sy- og broderimaskiner i alle prisklasser til demonstrasjon i Bevergrenda. – Det er moro å hjelpe folk å velge den symaskinen som passer dem best og som de kan lage sine ting på, enten de skal sy klær, quilte, brodere eller reparere hullete olabukser, forteller hun.

Selv om det er 8 år siden hun forlot den trygge tilværelsen og kastet seg ut det ukjente, er dagene aldri like. Gry må stadig vurdere sine valg i veien videre og det hele har naturlig endret seg i takt med markedet.

Men hun har aldri angret på valget hun tok og mye av årsaken til det er verdien hun ser det gir andre.

«I dag bruker jeg nok mest tid på det å inspirere andre og det å spre syglede. Det å skape engasjement».

– Det gjør jeg gjennom å holde kurs, selge symaskiner og inspirere andre til å få lyst til å skape noe selv, som for eksempel gjennom kaklepakkene.

– Målet med alle kursene er jo å sy et plagg der og da, men like mye er det å bli inspirert til å komme i gang. For eksempel vår foreldregenerasjon som har sydd masse før, men nå tror de ikke kan sy lenger, forklarer hun ivrig.

For 20-30 år siden var det jo en nødvendighet å kunne sy og det er jo ingen tvil om at tidene har forandret seg. Men til tross for dette og samtidens materialistiske «kjøp-og-kast»-kultur, ser Gry at lidenskapen hennes blomstrer i samfunnet. 

– I dag er det ikke nødvendig å sy lenger. Men det som er annerledes i dag, er jo at søm er på veldig vei opp. Folk kjøper symaskiner som aldri før. Man syr jo ikke fordi man må lenger. Det er skapergleden som driver folk. Man har lyst til å lage noe selv, forteller en engasjert Gry som samtidig er den eneste symaskinforhandleren i distriktet.

gry3
Ønsker å inspirere andre. Foto: Anniken Tangerud, 3600

Når var det ikke galskap lenger? Når sa hjertet ditt at dette var rett? spør vi undrende.

– Jeg synes fortsatt det er litt skummelt. Du har jo aldri en fast inntekt og jeg hadde ikke turt å starte dette uten en mann med fast jobb.

– Ære være de som starter eget firma og er alene. For det er risikabelt og du må bruke noen år før du får tilbake investeringen og tjener penger, understreker hun.

 

 

 

Hva er det beste med livet ditt nå? Hva er det beste med å sy, eller hvorfor skal folket sy?

– Folket skal sy fordi det er gøy å skape. Fordi det er innmari moro å lage noe selv. I dag kan du jo kjøpe alt, ikke sant. Men det å lage noe selv fra bunnen av er veldig givende. Så jeg driver jo med noe som jeg liker å holde på med. Og så er det moro å få andre i gang og se hvordan de vokser og får selvtillit til noe de trodde de ikke kunne, sier hun begeistret.

– Og så er det morsomt å holde foreldre-og-barn-kurs. Hvor barn kommer med en voksen, det seg være mamma, pappa, bestemor eller bestefar, og så syr de sammen på samme maskin. Barnet designer og syr sitt eget plagg i løpet av en helg. Du ser selvtilliten deres vokse noe enormt i løpet av den helgen.

Da vi spør Gry hva hun tror om fremtiden, ser vi pragmatikeren Gry komme frem.

– Jeg tror jeg skal fortsette med dette her, men er glad jeg har flere bein å stå på. Som det å selge maskiner og holde kurs. Jeg kunne ikke bare sydd klær. Selv om det er utrolig artig å gjøre, tar det for lang tid .

– Jeg har ingen langsiktig plan. Men akkurat nå passer det meg veldig bra. Jeg har skapt meg en hverdag jeg liker og jeg jobber når det passer meg og styrer dagen min selv. Selv om du ikke styrer hvor mye du har å gjøre.

– Men jeg har ingen ambisjoner om å ta over catwalken i Paris. Selv om jeg kanskje kunne tenkt meg å gjøre Kaklekåpene mine til noe stort. Det hadde vært gøy. Den er jo personlig preget og hver kåpe er helt unik.

Når du tenker tilbake, hva sier hjertet?

– Jeg hadde ikke byttet det bort for noen ting i verden!

GryForside
Skapte sin egen arbeidshverdag og elsker det. Nå har hun åpent etter avtale – dag, kveld og helg. Det er altså bare å ta kontakt på 99228004 for å avtale et besøk. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
kaklemaskiner
Som en godteributikk for de som elsker søm. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg