Føler seg hjemme på Kongsberg

Ove Ronny Haraldsen flyttet til byen for å jobbe med kommunikasjon i Kongsberg Gruppen. Nå er Kongsberg blitt familiens hjemby.

Med røtter på Frøya og i Verdal hvor slekta hans kommer fra, har Ove Ronny Haraldsen hatt en spennende reise dit han er i dag.

– Etter førstegangstjeneste i Nord-Norge studerte jeg film på Lillehammer, før jeg begynte på journalistutdanning i Volda. Derfra gikk veien videre til NRK hvor jeg jobbet som reporter og nyhetsoppleser på radio. Først i Trondheim, deretter i Bodø hvor jeg jobbet i NRK Nordland, forteller han.

I Bodø fikk han muligheten til å jobbe som presse- og informasjonsoffiser i Luftforsvaret, samt ta utdannelse ved Luftforsvarets befalsskole.

– Der var jeg både høyt og lavt, bokstavelig talt. Inkludert en baksetetur med F-16 hvor jeg fikk kjenne på kroppen hvilke krefter pilot og flymaskin blir utsatt for under lavtflyging og trening, smiler han.

I forsvaret. Foto: Privat

Mangfoldig arbeidsdag

De siste 10 årene har han jobbet ved konsernkommunikasjon i Kongsberg Gruppen.

– Det som er fint med å jobbe ved konsernet, er at du er involvert i det som skjer i alle tre forretningsområder. Noen dager skriver man om missiler og kampfly, andre dager er man involvert i fiskeoppdrett eller autonome skip, forteller han.

Ove Ronnys jobb består først og fremst av å være innholdsansvarlig for konsernets interne og eksterne kanaler, lede eller delta i ulike prosjekter, samt støtte forretningsområdene på kommunikasjon

– Vi produserer innhold til konsernmagasinet på papir og på nett, hvor vi legger vekt på å formidle den utrolige bredden som finnes i Kongsberg Gruppen. I dette arbeidet får man besøkt avdelinger rundt om i verden og møtt ansatte fra ulike kulturer. Men straks man ser KONGSBERG-krona på veggen, føler man seg hjemme – enten man er i USA, India eller Kina.

Ove Ronny intervjuer Atle Wøllo på jobb. Foto: KONGSBERG

De fine turopplevelsene

I dag bor Ove Ronny sammen med kona og tre barn på Frydenbergåsen – et byggefelt i skogen bak Madsebakken.

Jentene er nå tre, seks og 10 år gamle og Ove Ronny forteller de har vært innom mange ulike fritidsaktiviteter opp gjennom.

– I en periode var eldstejenta aktiv i speideren. Ellers har vi har vært innom både turn, fotball og friidrett. Det siste året har de to største drevet med folkedans gjennom kulturskolen. Ellers er jeg opptatt av at fritiden skal være nettopp fritid for barna og ikke fylle opp med for mange organiserte aktiviteter.

På Blefjell med jentene. Foto: Privat

Med tre barn er det ikke noe problem å fylle fritiden med gjøremål.

– Som for alle andre foreldre fylles dagene med husarbeid, barnepass, matlaging og fritidsaktiviteter. Men jeg prøver å være mest mulig ute med ungene. Liker å bruke nærområdet, lekeplassen eller rett og slett være utenfor huset så mye som mulig, forklarer han.

 

Med alle sansene tilstede

Spør du Ove Ronny hvilken lidenskap han har dyrket lengst, svarer han ørretfiske med mark og dupp.

– Jeg kan lett drømme meg bort til stille fjellvann Nord-Trøndelag, eller små elver på Børgefjell hvor bitevillig ørret samles i bakevjene, smiler han.

Det var i midten av 20-åra han først begynte å jakte. Da gikk det flere år hvor det ble mange jaktdager i løpet av året.

– Den jaktformen jeg liker best er nok hvor man går alene på fjellet eller i skogen med alle sanser rettet mot omgivelsene. Helst i gammelskog hvor du har troen på at tiuren kan sitte.

På fuglejakt. Foto: Privat

Ove Ronny synes det er vanskelig å si nøyaktig når gnisten for friluftsliv og villmark ble tent.

– Kanskje var det da vi guttene i nabolaget lagde hytter i skogen, fanget salamandere eller lekte cowboy og indianer i rognebærskogen, reflekterer han og smiler varmt.

Drømmene om lengre turer i fjellet begynte å melde seg i 18-årsalderen.

– Jeg husker bøkene som Lars Monsen ga ut på 1990-tallet som en viktig inspirasjonskilde. Boka «90 dager på loffen i Børgefjell» beskriver den type friluftsliv jeg liker best.

– For noen år tilbake tok vi med oss eldstejenta som da var fire år og bodd en uke i lavvo inne ved Orvasselva på Børgefjell. En avslappet uke hvor vi fisket i elva, plukket multer, fyrte tyribål og gikk små dagsturer.

– Så jeg forsøker å bringe gleden ved natur og villmark over til mine egne barn, samt de verdiene jeg opplever at tradisjonelt friluftsliv står for.

Børgefjell. 2011. Foto: Privat

Fantastisk fin by – sommer som vinter

Det er mange ting som gjør Kongsberg by attraktiv for en mann som Ove Ronny.

– Jeg tenker at Kongsberg er et godt sted for barna å vokse opp. Det er en by med stolte tradisjoner og en rik historie. Når man er vokst opp i Trøndelag og bodd noen år i Bodø, lærer man seg å sette pris på innlandsklimaet her i Kongsberg.

– Her er det fantastisk fint både sommer som vinter. Kongsberg har en fin småbyatmosfære, den er oversiktlig og det er kort vei til det meste. Det unike med Kongsberg er at byen også har et internasjonalt næringsliv med spennende jobbmuligheter.

– Her kan man leve småbylivet og samtidig ha verden som arbeidsplass, understreker han.

– Hva setter du særlig pris på i byens mange tilbud?

– For meg er Lågdalsmuseet det tilbudet jeg har brukt mest i Kongsberg. Dette er et sted man kan besøke uansett årstid, og det er noe med atmosfæren rundt gamle bygninger som gir en ekstra ro. Barna setter stor pris på dyrene som går ute om sommeren, lekestativene, uteaktivitetene og at du får kjøpt iskrem naturligvis.

– Om vi beveger oss utenfor bykjernen, så er naturen rundt byen det beste tilbudet etter min mening. Sølvverket er et av de få områdene på Østlandet hvor man får kjøpt jaktkort på statsgrunn, og bestandene av skogsfugl er relativt gode. Flotte skiløyper på vinteren må naturligvis nevnes, og da er løypa fra Ble-Høgda til Struttåsen en favoritt en fin vinterdag. Turen var kanskje enda bedre da hytta fortsatt var åpen, så man håper jo at det skal bli aktivitet her igjen.

På kanotur ved Kolsjø, juni, 2019. Foto: Anniken Tangerud

Om Ove Ronny får gjester og skal vise de rundt i byen, er det til sølvgruvene han tar dem.

Det er en opplevelse man ikke finner mange andre steder i Norge enn her og på Røros. Får man ikke til noen gruvetur, er det uansett fint rundt Sakkerhusene og kanskje en biltur opp til Knutehytta samtidig. Så ville jeg svingt innom Vestsiden og en tur rundt Teknologiparken, forteller han stolt.

Av kulturtilbudene, er det kinoen og biblioteket som blir mest brukt.

– Det nye biblioteket er blitt et flott tilbud hvor det er lett å få med seg ungene. Det Kongsberg mangler er imidlertid et godt badeland. Det skulle man ha ønsket seg, og det ville gjort Kongsberg til et enda mer attraktivt sted for barnefamilier.

Store muligheter innad i selskapet

Kongsberg Gruppen jobber aktivt på flere områder for å gjøre byen og bedriften mer attraktiv.

– Vi er en stor bidragsyter til lokal idrett og kultur gjennom sponsing, og er hovedsponsor under Kongsberg Jazzfestival og Glogerfestspillene, forklarer Ove Ronny.

Les også: Det handler om å gjøre en positiv forskjell. 

De er også opptatt av å ha ordnede forhold og versatile muligheter på arbeidsplassen.

– Vi tar godt vare på våre medarbeidere og tilbyr interessante karriereløp. Hos oss kan en ingeniør være med i alle faser av et prosjekt – fra tegnebord til test av produkt ute i felt. I Kongsberg kan folk bytte jobb mellom de ulike selskapene, og ha en variert karriere uten å måtte flytte.

Alle forretningsområdene har i tillegg et velferdsfond som brukes til å drifte hytter som de ansatte kan låne eller felles aktiviteter.

– Vi som jobber i konsernet var nylig en tur til Barcelona med følge. Her besøkte vi blant annet en vingård utenfor byen og koste oss med tapas på kvelden. Ellers stiller vi lag i Holmenkollstafetten, og velferdsfondet er flinke til å arrangere ulike aktiviteter gjennom året, forklarer han.

– På hvilken måte blir du stolt av å representere KONGSBERG som konsern og byen generelt?

– Skal jeg svare for min egen del, så er jeg stolt av at Kongsberg Gruppen spiller en så viktig rolle for Norge som nasjon. Innen forsvar har industrien på Kongsberg levert sikkerhet til Forsvaret i mer enn 200 år. Jeg er stolt over at forsvarssystemene som er utviklet her hjemme også blir valgt av våre allierte og samarbeidende nasjoner og bidrar til deres sikkerhet, forklarer han.

– Jeg er stolt over at innlandsbyen Kongsberg greide å etablere en maritim virksomhet tidlig på 1970-tallet, som senere er et blitt sentrum i en omfattende maritim organisasjon, etablert i over 30 land og som av kundene blir assosiert med førsteklasses kvalitet.

– Når det gjelder Kongsberg by generelt, er det nok den lange industrihistorien tilbake til sølvgruvene jeg skryter av til andre, avslutter han.

Stortrives i naturen rundt Kongsberg. Foto: Anniken Tangerud

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg