Har du lyst til å bety en forskjell?

Jelena Subotic, frivillighetskoordinator i Kongsberg Røde Kors. Foto: Bjørn Isaksen
Jelena Subotic, frivillighetskoordinator i Kongsberg Røde Kors. Foto: Bjørn Isaksen

– Vi har 42 flyktningguider i Kongsberg, men behovet er stort og vi trenger 50 til, sier Jelena Subotic.

Jelena (24) er frivillighetskoordinator med ansvar for migrasjon i Kongsberg Røde Kors. En viktig del av jobben hennes er å skape gode relasjoner mellom Kongsberg-folk og flyktninger som har fått oppholdstillatelse i Norge.

«Flytningguiden» er ett av flere viktige satsingsområder.

– I dag har vi 42 guider som gjør en fantastisk jobb, men rundt 50 flyktninger står på venteliste og ønsker seg en lokal veiviser, sier Jelena.

Er du interessert eller nysgjerrig på hvordan du kan bety en forskjell?
Ta kontakt med Jelene Subotic – frivillighetskoordinator i Kongsberg Røde Kors på tlf. 90845023 eller på e-post til Jelena.Subotic@redcross.no

– Opplegget tilpasses hver enkelt som ønsker å bidra og er svært fleksibelt. De fleste bruker et par-tre timer i uka, mens andre blir nærere knyttet sammen og blir gode venner. Det handler om å vise mulighetene som finnes i Kongsberg – være en døråpner til det norske samfunnet, forteller Jelena.

– Det første vi gjør er å finne en guide og en flyktning som passer sammen. En god match er alltid en god start. De fleste behersker godt norsk, men ønsker å lære mer. De har selv tatt initiativet til å skaffe seg en guide – mange har høy utdanning og kommer fra solide jobber i hjemlandet sitt. Det er en overvekt av unge menn, men det er også familier som ønsker å knytte kontakter med andre familier. Man kan også gå flere sammen om å være flyktningguide. Som sagt – et fleksibelt opplegg som skreddersys i hvert tilfelle.

Mange opplever det å være guide som svært givende og interessant

– Mange opplever det å være guide som svært givende og interessant, så ikke nøl med å ta kontakt for en uforpliktende prat, avslutter Jelena Subotic.

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg