Fjellets hemmeligheter

340 meter under jordoverflaten, 2.200 meter inne i Christian 7`s stoll, 100 meter før gruvetogets endestasjon i Kongens gruve, finnes det et lukket rom svært få mennesker vet om.

Tekst: Anniken Tangerud & Bjørn Isaksen. Foto: Bjørn Isaksen.

Nei, her inne er det ikke mange som har vært, bekrefter Anund G. Lindheim og Eivind Rudlang, som har vært ansvarlige for rommet i henholdsvis 39 og 36 år.

Vi står i mørket utenfor en gammel og litt rusten ståldør. Boltene som holder rommet hermetisk lukket er tunge – men gir snart etter – og hodelyktene våre lyser inn i hemmelighetene innenfor.

Driftsansvarlig: Anund G. Lindheim har hatt ansvaret for KONO i Christian 7.s stoll i 39 år. Foto: Bjørn Isaksen

Velkommen inn i det aller helligste, men opp med farten så vi ikke slipper inn for mye fuktighet.

I det første rommet, er det trangt – veldig trangt, men vi skviser oss inn. Rommet er fylt opp med tekniske duppeditter, rør, utstyr, kabler og knapper. Det er varmeovner, avfuktere, batteriladere og moderne kommunikasjonsutstyr som sender data kontinuerlig fra fjellet i Kongsberg til USGS Albuquerque Seismological Laboratory i New Mexico i USA.
KONO, som stasjonen inne i Christian 7`s stoll heter, er én av 150 seismiske målestasjoner i et verdensomspennende nettverk.

Norge har to målestasjoner, den andre befinner seg på Svalbard.

Det er ikke hver dag man ser et slikt diplom. Foto: Bjørn Isaksen

Et gammelt diplom på veggen er utstedt fra ”Department of Commerce – Coast and Geodetic Survey – United States of America” og viser at rommet og utstyret er koblet mot World Wide Network for Standarized Seismographs. Diplomet er underskrevet i Washington 3. september 1965.

Hvis et menneske – uansett hvor på jorden – kan merke en rystelse så blir den registrert her, forteller Lindheim, og peker mot det forholdsvis tomme rommet innenfor.

Kassene inneholder seismometere som måler hver akse: Nord-Sør, Øst-Vest og Z, for å få så nøyaktige og stabile observasjoner som mulig. Foto: Bjørn Isaksen

Spredt omkring står kasser som hver inneholder et seismometer. Kassene står trygt på støpt betong og måler hver akse: Nord-Sør, Øst-Vest og Z, for å få så nøyaktige og stabile observasjoner som mulig. Her måles jordens bevegelser ned til de minste rystelser.

Godstoget på Sørlandsbanen registreres – så også vårt besøk i rommet.

Joda, måleinstrumentene får med seg det også, men det blinker ikke i røde varsellamper rundt i verden av den grunn. Det oppfattes bare som vanlig støy. Men når vinterstormene raser i Nordsjøen og havet slår mot grunnfjellet på Vestlandet, ser vi kraftige utslag på signalene her.

Ønsket om å overvåke jordskjelvaktivitet og atombombetesting under den kalde krigen, ble det globale, standardiserte seismiske nettverket WWSSN etablert i 1961. Året etter ble observatoriet på Kongsberg installert.

Før alt ble digitalisert og automatisert måtte Rudlang og Lindheim inn i den mørke stollen hver bidige dag, året rundt – uansett.

Målingene ble registrert på papirruller som måtte byttes hver 25. time, pakkes og sendes til universitetet i Bergen. For å komme seg 2.200 meter inn i fjellet hadde de en spesialbygget dresin som framkomstmiddel.

Det ble en del sene kvelder og lange netter. Spesielt på vinteren, når den ombygde dresinen fikk driftsproblemer og vi måtte gå inn og ut av på pill råtne og islagte jernbanesviller – det var glatt og jævlig, mimrer Rudlang.

Det ble en del skrubbsår og blåmerker, men heldigvis ingen alvorlige skader – og vi møtte takk og pris aldri gruvetoget – eller gjenferdene inne i gruva…

I 2002 ble alt digitalisert og behovet for et daglig tilsyn betraktelig redusert. Anund og Eivind, som kun får en symbolsk lønn for all innsatsen, kommer til å passe på til de går av med pensjon – og vel så det.

– Jeg har nok fått et slags gruvetroll i blodet, forteller Anund og legger til at det går litt prestisje i å holde det i drift og i topp stand.

Vi har jo kanskje den aller beste og mest pålitelige stasjonen i nettverket, og det synes jeg vi kan ta litt av æren for.

Har du lyst å se hva den seismiske målestasjonen inne i Christian 7´s stoll levere av data?

Da kan du gå inn på: KONO sin stasjon her. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg