Fiskelykke på Vestsia’

Kjøkkensjef Christian Emmertz fra Grand Hotell og Håvard Mathiesen er kjempefornøyde med samarbeidet. Foto: Siw Torsteinsen

Vi ble med da klasse 9C på Vestsiden ungdomsskole hadde ørret på menyen.

Tekst og foto: Siw Torsteinsen

Torsdag 14. juni fikk 9C på Vestsiden ungdomsskole et gjevt besøk. Under veiledning av  kjøkkensjef Christian Emmertz fra Grand Hotell, fikk nemlig ivrige ungdommer lære mer om et sunt og variert kosthold.

Partnerskapet mellom Quality Grand Hotell og Vestsiden ungdomsskole startet allerede for syv år siden og har vært et spennende og ikke minst viktig prosjekt for de involverte.

– Intensjonen med avtalen er samarbeid mellom lokalt næringsliv og skolen, samt rekruttering til kokkeyrket, forteller Reidun Pytte fra Vestsiden ungdomsskole.

Fokuset er på sunn og variert mat, og mer fisk.

– Vi er svært glad for dette samarbeidet forteller hun videre.

– Det Grand bidrar med i forhold til å dele kunnskap og gode råvarer er gull verdt for skolen. Vi håper dette kan fortsette, smiler hun.

Saken fortsetter under bildene

Fullt fokus. Alle foto: Siw Torsteinsen

Positiv utvikling

Christian merker hvor mye fokuset på det å spise mer fisk har forandret seg på de årene de har hatt dette samarbeidet.

– Da vi startet var det kanskje tre stykker i en klasse på tyve som rakk opp hånda da jeg spurte hvor mange som spiste fisk hver uke. Nå er det nesten alle, forteller han.

– I tillegg har også fisk blitt mye mer tilgjengelig og fristende, istemmer Håvard Matthiesen som er mat og helselærer ved skolen.

Det er Håvard som har invitert oss til skolen denne dagen, og han er svært glad for dette samarbeidet mellom skolen og Grand, som er vinn vinn for begge parter.

– Det å få inn noen med så stor kunnskap, samt gode råvarer til å lage mat med oss er svært verdifullt. Det blir jo veldig godt det vi lager sammen, kanskje i kontrast av det en kanskje lager selv hjemme. Dette åpner dører i forhold til det å spise mer fisk, forteller han. I hvert fall håper vi det, smiler han.

Grand på sin side får vist frem lidenskapen ved yrket, og fortelle litt om hverdagen og utviklingen av kokkeyrket. Slik håper de å kunne påvirke flere til å bli nysgjerrige på yrket, og kanskje også gå den veien. De har hatt elever på arbeidsuke, samt hjelp til kjøkkenet gjennom dette samarbeidet.

Saken fortsetter under bildet
Mina Solheim og Maja Brekke koste seg på kjøkkenet. Foto: Siw Torsteinsen

Matglede

Gjennom timen med kjøkkensjef Emmertz får elevene innføring i ulike typer fisk, hvordan avgjøre ferskheten, samt filetering. Og på menyen denne dagen står følgende varianter av ørret: posjert, ovnsbakt, wraps og sashimi. Sistnevnte rett lager bla. Mina Solheim og Maja Brekke (bildet over).

– Vi er glade i fisk, og synes dette var gøy å lage, selv om kanskje ikke rå fisk er det vi liker best, innrømmer jentene.

Men det er en lydhør og interessert gjeng som lytter til Emmertz forklare, før de selv gir seg i kast med dagens retter oppdelt i grupper. Og når alle er ferdige er det tid for å smake på alle rettene, litt av hver. «Mmm, denne var god, og denne kunne kanskje hatt mer salt», høres rundt bordene. Favorittene denne gangen virker å bli ørret i wraps, samt ovnsbakt ørret med lun potetsalat.

– Det er så gøy å se mestringsfølelsen i elevene når de får det til, smiler Christian før det er tid for å avrunde timen for denne gang.

3600.no

Se alle innlegg