Selvportrett er en viktig, utrolig gripende og sterk film.

Tekst: Elisabeth Brandal Søfting

Fredag 17. januar har filmen Selvportrett premiere på Krona Kino. Vår filmanmelder fra ung-redaksjonen har sett filmen og her er hennes refleksjon.

Selvportrett er en ærlig film som viser både kjente og mindre kjente sider ved anoreksi.

Som de forteller i filmen, er anoreksi den mest dødelige sykdommen innenfor psykiatrien, og filmen bidrar til å sette søkelyset mot sykdommen.

Likevel handler ikke filmen bare om anoreksi. Som Lene-Marie selv var opptatt av, er hun først og fremst en kunstner, ikke en syk person. Dette kom tydelig fram i filmen, som hadde mye fokus på bildene hun tok, og karrièren hennes som kunstner.

Det var interessant å se hvordan hun jobbet med å ta bildene, og hvordan hun la merke til det som kunne bli kunst rundt henne.

Selvportrett er en viktig og gripende film, til tross for at den kan være vond eller vanskelig å se.


Om filmen: 

Selvportrett

Premiere 17. januar. Dokumentar 1 t. 18 min. 12 år

Filmen er et portrett av en kunstner og et portrett av en dødelig sykdom.

Lene Marie Fossen ble de siste årene kjent som en fotograf i verdensklasse som lider av alvorlig anoreksi.

Hun har hatt et unikt prosjekt, nemlig å avkle sykdommen, vise den frem i all sin skrekk. Eksponere skammen, konfrontere sykdommen, bryte dens regler for å overleve. Fotokunsten hennes er naken og ærlig.

Gjennom Lene Maries egne bilder vil vi få en unik tilgang til hvordan det er å leve med sykdommen. Bildene hennes er en viktig del av filmen, de er på vei ut i verden, kjente gallerier ønsker å stille dem ut. Lene Marie har alltid hatt en indre glød som hun skaper fra, uansett motgang. Det siste året endret dette seg.

22. oktober i år døde Lene Marie av anoreksi. Hun rakk å se filmen ferdig. Sammen med foreldrene bestemte hun at filmen skulle lanseres etter planen, det var viktig for Lene Marie at hennes historie kunne bety noe for andre.

SELVPORTRETT er en film om kunstens og overlevelsens kraft, men den reiser også viktige spørsmål om hvilken behandling en som lider av alvorlig anoreksi trenger. Publikum får møte en usedvanlig jente i en rå og poetisk film.

Kjøp billetter til SELVPORTRETT her. 

Se traileren her:

3600.no

Se alle innlegg