Det er 1978, Guttemusikken skal til Jugoslavia.

Kongsberg Guttemusikkorps ble stiftet i 1911. I filmen under kan du bli med på en tur de tok til Jugoslavia i 1978.

Du ser de øve i skolegården til Fredheim skole og så kjøre avgårde i et par blå busser mange nok drar kjensel på. Vi får bli med på hele turen og alle de spennende opplevelsene de hadde der nede.

«Guttene har oppført seg eksemplarisk hele uken vi har vært der nede», kan fortellerstemmen bekrefte.

Lyden er litt grumsete i begynnelsen, så vi anbefaler å ikke ha lyden på så altfor høyt.

 

1981

Det er ikke første gangen Guttemusikken dro til Jugoslavia. Her er et lite utdrag hentet fra boken Guttemusikken : Kongsberg guttemusikkorps 1911-1991 av Arne Gulbrandsen, 1990.

«Sommeren 1981 dro hovedkorpset på tur til Jugoslavia. Dette ble nok en minnerik tur både for barn og voksne, men kanskje mange husker nettopp denne turen på grunn av uvanlig mye magebesvær. Kulltabletter er som kjent et høvelig middel mot slike lidelser, men de stakkars apotekerne i Jugoslavia hadde store problemer med å skjønne at det var dette gjestene fra Kongsberg ønsket å kjøpe. Det skulle ikke forundre oss om det foregikk visse «dramatiseringer» foran disken før de norske kundene fikk det de ønsket.

Under denne jubileumsturen holdt korpset også konsert i en by som het Sabar. Etter konserten skulle korpset defilere ut byporten. Det er skikk og bruk i korpset at hvis man passerer et sykehus eller et gamlehjem, kommanderes det holdt, og korpset spiller en marsj.

Da korpset var ute av byporten, passerte man en stor båthavn. Her kom det et par karer tuslende opp fra båtene, og som dirigent syntes Svein Myhra at korpset burde spille litt for de jugoslaviske båtfolkene. Han kommanderte holdt, høyre om og håpet at det nå skulle tyte opp folk fra alle båtene. Men det kom ikke flere. Da korpset begynte å spille, gikk de to eneste «tilhørerne» ned under dekk igjen.

På flyet hjem fant plutselig en av lederne ut at det kunne være greit å telle opp deltagerne. Etter to opptellinger manglet fremdeles en musikant, og en anspent stemning spredte seg blant de ansvarlige. En hektisk letevirksomhet ble umiddelbart satt i gang. Helt uanfektet av dette satt den savnede på flyets første klasse og nøt gratis drikkevarer.»

 

Kilde: Guttemusikken : Kongsberg guttemusikkorps 1911-1991, Arne Gulbrandsen, 1991. Guttemusikkens digitale arkiv. 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg