Fikk utdelt raushetspris

Stolt mottaker. Øystein Sivertsen fikk tildelt 10.000 kroner fra Bente Kongsgård i Jobzone. Foto: Anniken Tangerud

Nå håper Øystein Sivertsen (21) at han kan vinne landsfinalen og 100.000 kroner.

Torsdag 4. april, 2019, ble en spesiell dag for den 21 år gamle kongsberggutten. Han fikk nemlig utdelt 10.000 kroner fra Jobzone Kongsberg.

Utdelingen fant sted i forbindelse med deres Raushetskampanje – hvor Jobzone ønsker å hylle hverdagshelter som står på for andre, og utgjør en forskjell i hverdagen for dem de hjelper.

Øystein er elev ved Kongsberg videregående skole og har over lengre tid vist et sterkt engasjement rundt psykisk helse og selvmord blant ungdom.

I fjor høst ble han leder i «Komiteen for mental helse» ved skolen og pengene han nå fikk av Jobzone Kongsberg vil han spare med gode intensjoner.

– Pengene jeg vant nå kommer ikke til å bli brukt før jeg har en idé på hva jeg kan bruke de til, forteller han.

– Siden mental helse er et så komplisert tema med flere faktorer som spiller inn, så stoler jeg ikke på at jeg vet hvordan jeg best kan bruke pengene nå. De kommer mest sannsynlig til å bli brukt når jeg er ferdig med studiene og har en bedre forståelse.

Vil komme lokalsamfunnet til gode

Øystein er nå med i en landsfinale hvor han kan vinne 100.000 kroner. Gjør han det er tanken å lage et arrangement i Kongsberg hvor fokuset er «Psykisk helse blant ungdom».

– Hvis jeg vinner landsfinalen, skal de 100 000 kronene gå til en eller flere dager med fokus på mental helse for ungdom. Dette vil jeg klare ved hjelp av et samarbeid med Jobzone og skolen, forklarer Øystein.

For å sikre kvalitet skal han sørge for at de får inn profesjonelle personer som vet hva de snakker om.

Råd og handling

– Dagen vil fokusere på å forklare ungdommer, som er mest utsatt for disse problemene, hvordan en kan for eksempel håndtere depresjon, hvordan man kan hjelpe venner som har det, hva det er og hvordan skal man selv håndtere å ha en venn som sliter, forklarer han videre.

Øystein forteller han selv vet hvor håpløst livet kan føles når depresjonen har tatt overhånd.

– En kan til slutt glemme sist gang man følte på glede. Å gnistre et lite håp i de som ikke har noe igjen, er grunnen til at jeg er så engasjert. Hver godhjerta handling kan gjøre mer enn man kan forestille seg, understreker han.

– Å vinne landsprisen vil bety at jeg får en skikkelig sjanse til å hjelpe. Jeg har tidligere ikke hatt denne sjansen fordi jeg har manglet økonomisk kapital. Hvis jeg vinner landsprisen, kan jeg kanskje nå de ungdommene i Kongsberg som sliter, og få dem til å forstå at de ikke er alene om problemene sine og at alle trenger hjelp og veiledning i livet.

– Pengene hadde gitt meg muligheten til å virkelig hjelpe.

Blandede følelser

Øystein vedkjenner han hadde blandede følelser da han ble nominert og vant prisen.

– På den ene siden ble jeg stolt, men på den andre siden så føles det uetisk å være innblandet i en popularitet-konkurranse om hvem som har vært mest «raus». Jeg vil ikke at folk skal tro at jeg engasjerer meg for oppmerksomhet eller penger.

Uansett om han vinner landsfinalen eller ei, er planen klar.

– Jeg vil studere psykologi lenge nok til at jeg kan forske på mental helse i velferdsland. Temaet er utrolig komplisert. Ved å skaffe meg en dyp forståelse av temaet, så kan jeg kanskje finne løsninger, og deretter komme tilbake å dele dem med alle, avslutter han.

Tør å ta ansvar

– Øystein ble nominert sammen med et par andre kandidater og det har vært en avstemming med antall «likes» på Facebook, forklarer Bente Kongsgård fra Jobzone om nominasjonen.

Øystein fikk en enorm respons og kom ut som en soleklar vinner.

– Det er tydelig at Øystein har gått i front for en sak som opptar ungdom, foreldre og andre i Kongsberg. Samfunnet trenger ungdom som tør å ta ansvar og stå opp for en så viktig sak og derfor mener vi prisen veldig fortjent.

Både Bente og Sarah Myrseth Lamø fra Jobzone Kongsberg, har et sterkt samfunnsengasjement.

– Vi ønsker å ta et samfunnsansvar og har spesielt fokus på å hjelpe ungdom og unge voksne ut i jobb, slik at de kan bidra til at de kommer godt i gang med voksenlivet. Vi vet hvor mye det betyr å føle mestring og ikke minst så ser vi hva det gjør med folk som ikke får muligheten i arbeidslivet, understreker de begge.

– Det vi merker er at det er et enormt fokus på at man skal være flink, ha gode karakterer, ha mange venner og et stort sosialt nettverk. Dette tror vi gjør at mange ungdommer føler at de ikke er vellykket dersom de ikke har alt dette på stell. Vi tenker at det å jobbe for et rausere samfunn hvor alle blir flinkere til å se hverandre og tar vare på hverandre er viktig.

Nå håper de på å engasjere hele kongsbergsamfunnet til å stemme frem Øystein da kandidatene i landsfinalen er klare.

Avstemmingen til landsfinale er 29.april – 15.mai.

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg