Feiret Christian IV med fyrverkeri allerede i 1599

 

Christian_IV_von_Denmark

Det første fyrverkeriet man kjenner til i Norge fant sted i Bergen i år 1599, for å feire selveste Christian IV – Kongsbergs grunnlegger.

Tekst: Mari B. Hole
Skikken med fyrverkeri har en lang historie.
Det hele begynte med effekter som lyd, lys, røyk, eller konfetti. Opprinnelsen sies å være i Kina, men India nevnes også som opphav. De tidligste kilder man kjenner til dateres tilbake til Han-dynastiet (206-220). Her brukte man og varmet opp bambusrør til det sprakk med et «smell» for å feire fødsel, bryllup, kroning eller da noen gikk bort.
Senere ble kinaputter benyttet for hell og lykke – også for å fordrive ondskap.
Den tidligste dateringen av hvordan man lager fyrverkeri er fra år 1040, i Kina.
Fyrverkeriet ble videre utviklet på 1200-tallet da kruttet for alvor ble funnet opp i riktig måleforhold av Roger Bacon (1235- 1290).

Bergstadens grunnlegger ble feiret

Det første fyrverkeriet man kjenner til i Norge fant sted i Bergen i år 1599, for å feire selveste Christian IV – Kongsbergs grunnlegger. Dette var i forbindelse med hans hjemkomst fra en lengre reise til Nord-Norge.

Det var ikke før på 1700-tallet at pyroteknikere utviklet avanserte metoder for å skape fyrverkeri slik vi kjenner det i dag.

Det er mulig jeg spolerer noe av mystikken da du rundt midnatt ser opp på nattehimmelen for å ønske det nye året velkomment – men blandingene som lager rakettenes fargespill er eksempelvis strontiumsalter for å få frem det røde, natriumsalter for gult, bariumsalter for grønn, kobbersalter for blått og magnesium for hvitt.

Nok et år har snart passert. Det er noe høytidelig og feststemt over det hele det å feire året som var, og samtidig heve glasset for året som kommer.

Kanskje har du en forventning til kvelden, kanskje har du satt deg et nyttårsforsett eller to, kanskje har du noe stort i vente eller ligger året åpent fremfor deg?

Uansett hva det kommende året måtte bringe, skal vi i tradisjons tro gå inn i det nye året med et smell. Bruken av fyrverkeri i Norge er mest utbredt til nyttårsaften, men også ved større markeringer som bryllup.

Med dette ønskes alle en trygg og god feiring og et gledelig nytt år!

Om du skulle ha noen spørsmål om fyrverkeri og reglement i Kongsberg, skriver kommunen følgende:

Det er kun tillatt å bruke fyrverkeri på nyttårsaften i tidsrommet kl. 18.00-02.00, og da får du ikke skyte opp fyrverkeri i tett bebyggelse, nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser.

Har du ønske om oppskyting av fyrverkeri på andre dager eller tidspunkt, må du søke om tillatelse.

Kilder; sveafireworks.no, wikipedia/fyrverkeri og wiki.uoi.no

 

 

3600.no

Se alle innlegg