Feiret åpningen av ny ungdomskafé på Kongsberg

Stolte samarbeidspartnere. Fra venstre: Ingunn Hæve (TechnipFMC), Anette Bryn (Kirkens Bymisjon) og Guro Sandvin Groven (Ungdomskafeen). Foto: Anniken Tangerud

– Samarbeidet med TechnipFMC betyr alt!

Tirsdag 10. november 2019 inviterte TechnipFMC oss til en feiring for å markere åpningen av en ny ungdomskafé på Kongsberg.

Kafeen ligger i andre etasje til Kirkens Bymisjons nye lokaler på Tråkka og er et tilbud til ungdom mellom 16 og 20 år.

Hver onsdag vil de tilby aktiviteter i de nyoppussede lokalene og allerede onsdag 11.12 kommer rapperen Big Daddy Karsten for å underholde – helt gratis. 

Det er i andre etasjen til denne bygningen du finner den nye kafeen. Foto: Anniken Tangerud

Et sterkt samfunnsengasjement

Ungdomskafeen har blitt en realitet takket være selskapet TechnipFMC. Ikke bare har konsernet bidratt med en langsiktig avtale og midler til prosjektet, men de bidrar også med ansatte som har jobbet og skal jobbe frivillig når kafeen har åpent.

Det var i høst at Ingunn Hæve, project manager for events hos TechnipFMC, hadde et møte med Jan Egil Hovland fra Kirkens Bymisjon.

– De ønsket å inngå et samarbeid med TechnipFMC. Silje Løkeng og jeg hadde diskutert en stund at vi ønsket å starte en kafé for ungdom på Kongsberg, men visste ikke helt hvordan vi skulle gripe det an, forklarer Ingunn til 3600.no.

Når de kom inn i lokalene til Kirkens Bymisjon på Tråkka så de mulighetene. Jan Egil og Annette Haugen Bryn, avdelingsleder for Kafé Tråkka, var raskt på banen, og var enige i at dette var et fint tiltak for ungdom på Kongsberg.

Gjennom prosjektet iVolunteer gikk 797 ansatte i TechnipFMC en veldedighetsmarsj i september. Noen av de 239.100 kronene de samlet inn er allerede brukt til å innrede kafeen. Resterende skal gå til å drifte kafeen.

Les om marsjen og bakgrunnen for samarbeidet her. 

– Det har vært en spennende prosess, og det har vært veldig givende å jobbe med de entusiastiske ungdommene: Guro Sandvin Groven, Maria Prytz Fremnes og Victor Hæve Emery. Vi kunne ikke fått til dette uten dem. Det er de som vet hva som fenger og vet hva som skal til for at denne kafeen skal bli en interessant møteplass, understreker Ingunn.

Ingunn er samtidig veldig takknemlig for innsatsen Kirkens Bymisjon har lagt ned i prosjektet.

– Jeg må takke Anette for hennes engasjement for å få i stand dette. Det er flott at Kafé Tråkka lar ungdommen disponere det fine rommet i andre etasje! forteller hun varmt.

Feiret åpningen av den nye kafeen. Fra venstre: Lars Ole Bjørnsud, Guro Sandvin Grove, Maria Prytz Fremnes, Sunny Dinney, Anette Bryn, Jorid H. Bommen, Silje Løkeng, Nicole Stroop Donnelly, Ingunn Hæve og Jan Egil Hovland. Foto: Anniken Tangerud

Gjensidig takknemlighet

Anette på sin side er like takknemlig.

– Samarbeidet med TechnipFMC betyr alt! stråler hun og fortsetter like ivrig:

– Uten deres støtte hadde ikke dette skjedd, og det fine er at TechnipFMC sier det samme. Så det ligger en gjensidig takknemlighet her, understreker hun.

En ting er tre års kontrakten TechnipFMC har signert med Kirkens Bymisjon. En annen er at de ansatte kan vie to timer av sin arbeidstid til frivillig arbeid gjennom programmet iVolunteer.

– Det er utrolig hva 20 mennesker kan få til på to timer! skryter hun.

Jan Egil Hovland bekrefter hvor mye de setter pris på samarbeidet med konsernet.

– Deres engasjement har vært helt utrolig. TechnipFMC tar et samfunnsansvar og gjør noe for ungdommen i Kongsberg. Det betyr enormt mye for Kirkens Bymisjon, smiler han og fortsetter like begeistret:

– Denne kafeen viser oss virkelig noe helt unikt: at vi sammen kan få til endringer i samfunnet og for enkeltmennesker, som ingen av oss ville fått til på egen hånd.

Jan Egil Hovland blir intervjuet av NRK Buskerud. Foto: Anniken Tangerud
NRK Buskerud intervjuer Guro Sandvin Groven. Foto: Anniken Tangerud

Ungdommen selv driver kaféen

Noe av det unike med møteplassen er at den blir driftet av ungdommen selv.

I front står Guro Sandvin Groven (18) og i høst ble hun ansatt for å drifte kafeen og legge planer for innholdet fremover sammen med en prosjektgruppe bestående av Maria Prytz Fremnes (18) og Victor Hæve Emery (19).

– Vi har fått mye frihet til å lage et tilbud for ungdom som vi tror vil funke. Bare det at TechnipFMC lar ungdommen selv sette premissene betyr enormt mye. Jeg er supertakknemlig for å ha fått denne sjansen og tilliten, forteller Guro.

– Det er ganske kult å gå et slikt privilegium og jeg føler meg ganske heldig. Det er gøy å være en del av noe så stort, understreker hun.

Noe av poenget med kafeen er å gi et annerledes og nytt tilbud til «den eldre» ungdommen i byen.

– Her er det åpent for alle som vil komme og «lounge» og bli bedre kjent. Noe av det jeg likte best med den aller første gangen vi hadde åpent [i forrige uke, red.anm.] var å få treffe så mange nye ansikter.

– Det er kanskje noe vi alle trenger i blant? Få en liten pause fra den gjengse «klikken» og få nye impulser? reflekterer hun.

Det handler om å ta del i et større fellesskap hvor alle kan være seg selv og chille.

I hele høst har ansatte fra TechnipFMC, Kirkens Bymisjon og prosjektgruppa jobbet for å gjøre lokalene innbydende.

Alt ligger tilrette for at ungdommen skal trives her.

– Det finnes jo ikke noe mer spennende å gjøre enn dette. Det gjenstår å se hvordan det blir tatt i bruk, men det fine er at veien blir til mens vi går. Her er det ingen begrensninger for hva vi kan finne på! avslutter hun stolt.

Prosjektgjengen. Fra venstre: Victor Hæve, Guro Sandvin Groven og Maria Prytz Fremnes. Foto: Anniken Tangerud

Fikk gave fra TechnipFMC

Som om det ikke var nok at TechnipFMC har viet både penger og fritid til å få kafeen i gang, ble Guro og gjengen overrasket med en stor gave denne kvelden.

En 82 tommer stor TV ble rullet inn heisen til stor jubel fra alle som var tilstede. Den kommer nok godt med i tiden fremover.

Og i morgen ser de frem til å invitere ungdommen i byen på gratis konsert!

Ingunn Hæve har annonsert at de blir gitt en gigantisk tv-skjerm. Foto: Anniken Tangerud
Da må det selvsagt klemmer til. Foto: Anniken Tangerud

Lars Ole Bjørnsrud og Kjell Riise bærer inn den store TVn. Foto: Anniken Tangerud

Stein Rune Rasmussen og Kjell Riise monterer skjermen. Foto: Anniken Tangerud

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg